Muz Kaç Kaloridir?

- 22:40
Uzun süre tok tutmasıyla bilinen muz tam bir sağlık kaynağıdır. Gün içinde almanız gereken bir çok besin maddesini o sarı elbisesinin altında bulundurmaktadır. Dünyada bu kadar meşhur olmasının nedeni ise yılın her anı yetişmesine ve bu kadar zengin besin kaynağına sahip olmasıdır diyebiliriz. Kalori bakımından da oldukça zengin olan muz, diğer meyvelerle kıyaslanmayacak faydalara sahiptir. Muz kaç kalori, besin değerleri, faydaları ve zararları yazımızı okumaya devam edin.

Muzun Besin Değerleri

Yıllardır televizyonlarda kitaplarda dergilerde gördüğümüz maymunlar ve çok sevdikleri muz ikilisini hepimiz hatırlarız. Maymunların muz yemeye bayılması bilinçli olduklarından mıdır bilinmez ama; muzun içeriğinde var olan lif, magnezyum, folik asit ve potasyum insan sağlığı için çok büyük değerlere sahipler. Bol miktarda protein karbonhidrat ve lif barındırması onu çok besin değeri yüksek bir yiyecek yapıyor. Kalori miktarı da yüksek olan muzun içeriğinde A, C, E ve B12 vitaminleri açısından da zengindir.

Muz Kaç Kaloridir?

Muz çok tüketildiğinden 'muz kaç kalori' sorusu da sizler tarafından çok sorulmaktadır. 1 kilo muz yerseniz yaklaşık 1000 kalori alırsınız. Bunu sakın denemeyin. 100 gramında 96 kcal enerji barındıran muzun içeriğinde 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 2 gram lif, 240 mg potasyum sıfır kolesterol oranı ve A vitamini C vitamini bulunmaktadır.

100 gram muz 96 (Kcal) kaloridir.

Bir adet dolgun muz yiyerek aslında 3 tabak meyve yemiş oluyorsunuz. Çok yüksek enerji barındıran muz meyvesinin bunca yararlarına karşılık hiçbir zararı yok mudur diye soracak olursanız; size hafif bir kabızlık yapma dışında hiçbir zararı yoktur diyebiliriz.
muzun kalori miktarı

Muzun Faydaları

Muzun en şaşırtacak faydası ise mutlu etmesi. Yapılan araştırmalar muzun vücutta bulunan doğal serotonin hormonunu salgılamasını sağlıyor. Hatta çok fazla tüketildiğinde mutlulukta sarhoş olma ihtimaliniz bile vardır.

Muz iyi bir uyku açıcıdır. Kahvaltı yapamadığınız zamanlar (her zaman değil) 1 adet muz tok kalmanızı sağlayacak, konsantre olmanızı, hızlı düşünebilmenize yardımcı olacaktır. Kilo vermek isteyenler diyet yapanlar için ideal bir ara öğündür.

muzun faydalarıÇok güçlü bir potasyum kaynağıdır. Potasyum vücutta su ve mineral dengesini korur. Hücreler arası iletişimde ve sinir sistemi mesajlarının iletilmesinde önemli görevlere sahiptir.

Muzun içindeki 2 gram lif, kanda bulunan yağların atılmasına yardım etmektedir. Hem enerji vermekte hem de kandaki yağ konsantrasyonunu düşürmektedir. Metabolizmayı arttıran lifler barındırmasına karşın bazı insanlarda kabızlığı arttırdığı bilinen muzun bazı insanlarda da ishali giderici, vücut ısısını ayarlayıcı, toksin atıcı, potasyum içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi vardır. Muz iyi bir kalp dostudur.
→ Bir önceki "Kas kaybetmeden Yağ yakmak Mümkün mü?" başlıklı yazımızda 'yağ yakma, kas koruma, kas kaybı, sağlıklı beslenme' hakkında bilgiler verildi.