C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- 23:50
C vitamini vücut tarafından depolanmayan suda çözünen vitaminler arasındadır. Fazla alındığında bir zararı yoktur. Ter, idrar ile birlikte atıldığından her gün yeniden vücuda alınması gerekir. Çocuklarda günlük alım miktarı 45 mg yeterliyken yetişkinlerde bu değer 90 mg kadar çıkmaktadır. Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaktadır. C vitamininin vücuttaki asıl görevi bağışıklık sistemini her gün yeniden güçlenmesini sağlamaktır.
C vitamininin başka faydaları arasında kalojen üretimi, kan damarlarının, tendon ve kıkırdak dokunun yenilenmesi bulunmaktadır. Eksikliğinde ise çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor. Bu hastalıklar kalp hastalıkları ve kanserdir. C vitamini eksikliğinde cilt ve saçlar güçsüzleşir ve solgun gözükür. Diş etleri rahatsızlıkları ortaya çıkar. C vitamini desteğini doğal yollardan almak daha sağlıklıdır. C vitamini içeren besinler bu vitaminin yanında daha farklı mineralleri içeriğinde barındırır.
c vitamini

C Vitamini Nelerde Bulunur?

C vitamini içeren besinler bazı rahatsızlıkları olan kişiler içinn çok fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Örneğin mide yanması sorununuz varsa C vitamini içeren yiyecekleri çok fazla tüketmemeniz gerekir. Farklı koşullarda C vitamini ihtiyacını arttırabilir. Örneğin alkol, sigara kullananlar, depresyon, stres ve sindirim sorunları yaşayanlar günlük C vitamini ihtiyacını daha fazla arttırabilir.

Yeşil biber, domates, karnabahar, portakal, mandalina, kivi, limon, greyfurt, çilek, papaya, mango, kavun, ahududu, pazı, şalgam, brokoli, kızılcık, tatlı patates C vitamini bulunan bazı sebze ve meyvelerdir.

C Vitamini Bulunan Diğer Besinler ve Miktarı

100 gramında ne kadar bulunuyor?
c vitamini içeren yiyecekler
  • Limon (77 mg )
  • Kuşkonmaz (5.6 mg )
  • Domates (12.7 mg )
  • Taze fasulye (16.3 mg)
  • Balkabağı (10.8 mg )
  • Ispanak (28.1 mg)
  • Soğan (7.4 mg )
  • Taze rezene (12 mg )
  • Kara lahana (35.3 mg)
  • Ahududu (26.2 mg)
  • Yabanmersini (13.3 mg )
  • Tatlı patates (2.4 mg )
  • Bezelye (40 mg)

C Vitamini Ne İşe Yarar?

Suda eriyen vitaminler arasında yer alır. Kalojen oluşumuna katkı sağlar. Kalojen; yüksek miktarda aminoasit içeren çok değerli bir proteindir. Vücudumuzdaki proteinlerin 1/4 kalojendir. Güçlü bir antioksidan olup serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçıdır. Demir minerali emilimini arttırır. Özellikle kış mevsiminde tüketimine daha dikkat edilmelidir. C vitamini eksikliğinde kalp rahatsızlıkları, kanser ve bazı enfeksyonların görülme olasılığı daha fazladır.

C vitamini eksikliğini nasıl anlarsınız?
Uzun süren yorgunluk, iştahsızlık, yaraların geç iyileşmesi, kansızlık çekilmesi, soğuk algınlığı gibi hastalıklara sık sık yakalanılması bu vitaminin eksikliğini göstermektedir.

C Vitamini Zayıflatır mı?

C Vitamini içeren besinlere baktığımızda ilk akla gelen mandalina, portakal, greyfurt geliyor. Bu yiyecekler Potasyum, folat, B1, B2, B6 vitaminleri ve çeşitli mineraller açıcından çok zengindir. Metabolizmayı hızlandırarak yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Her gün portakal, mandalina, greyfurt tüketmek hastalıklardan korunmanızı sağlayacaktır.

Portakal, greyfurt ve mandalina gibi C vitamini içeren yiyeceklerde ayrıca flavonoidler bulunmaktadır. Flavonoidler alınan besinlerde bulunan yağların yakılmasını sağlar. İçeriğinde bulunan petkin maddesi ise sindirim sorunlarını ve bağırsak faaliyetlerini düzenler. C Vitamini düzenli olarak alındığında yağ yakar, zayıflamaya yardımcı olur.
→ Bir önceki Kilo Verme Yöntemleri 2016 başlıklı yazımızda 'kilo verme, zayıflama, 2016 zayıflama yöntemleri, fazla kilo sorunu' hakkında bilgiler verildi.