Kış Depresyonundan Kurtulmanın Etkili Yolları

- 00:14
Kış mevsimi kendini tam anlamıyla gösterdiği bu zamanlarda yapılacak aktiviteler de azalıyor. Ruh haliniz bu durumdan dolayısıyla olumsuz etkileniyor. Bu etkilerin en başında çekingenlik, isteksizlik, umursamazlık, miskinlik gibi tavırlar geliyor. Kendinizi kötü hissettirecek bu duyguları atmanın zamanı geldi. Vereceğimiz önerilere kulak vererek kış depresyonundan kurtulun.
Kış mevsiminde vücut ağırlaşır ve metabolizmanız daha yavaş çalışmaya başlar. Bu nedenledir ki bu aylarda kilo alımı daha çok görülür. Evde daha çok vakit geçiririz. Hareketsiz bir vücut ile beraber vücutta tembelleşir. Hiç bir şey için enerjinizin olmadığını düşünürsünüz ve hep uyumak istersiniz. İşte aynı 'ben' diyorsanız siz de 'kış depresyonuna girmiş birisiniz. Kış depresyonu belirtilerine bir bakalım.

Kış Depresyonuna Girdiğinizi Nasıl Anlarsınız?

  • Çok bunaldım diye içinizden haykırıyorsanız,
  • Önceden yapmaktan çok hoşlandığınız etkinlikler artık keyif vermiyorsa,
  • Enerjiniz azalmışsa, 
  • Uykudan vazgeçemiyorsanız,
  • Çok yiyorsanız yada hiç yemek yemiyorsanız,
  • Karamsar düşüncelere kapılıyorsanız muhtemelen kış depresyonu yaşıyorsunuz.
TAVSİYE YAZI
Kışın Sağlıklı Beslenme Yolları

Kış Depresyonundan Kurtulmanın Yolları

Uyku Düzeni
depresyonSağlıklı yaşamı benimsemiş kişiler uyku sürelerine çok önem verirler. Uyku hem fizyolojik açıdan hem de ruhsal yani psikolojik açıdan ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Kışın kendinizi halsiz hissediyorsanız hasta değilseniz büyük ihtimalle uykusuz kalmış olabilirsiniz. Gün içinde kendinizi enerjik hissetmek için bu aylardan uykuya daha dikkat etmelisiniz. Kış depresyonundan kurtulmanın birinci ve en önemli kuralı düzenli uykudur. Her gün aynı saatte uyku uyumak daha sağlıklıdır. Br gün 22:00, diğer gün 01:00'da uyumak uyku düzenini bozar. Kış depresyonuna yakalanma olasılığını arttıracaktır.

Güneş
Pencerede güneşi gördüğünün anda daha hiç beklemeyin. Atın kendinizi dışarı. Bol bol yürüyüş yapın. Mis gibi havayı içinize çekin.

Egzersiz
Amacınız ister kilo vermek olsun ister olmasın her zaman spor ya da egzersiz yapmak özellikle kış mevsiminde daha da önemlidir. Metabolizmayı canlı tutmak için egzersiz yapmalısınız. Spor yapmak psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.

Yapılan araştırmalara göre kadınlar kış depresyonuna daha fazla yakalanıyor.

Kış Depresyonundan Kurtulmanın Diğer Yolları
  • Havanın güzel olduğu nadir zamanlarda mutlaka yürüyüş yapın.
  • Sık sık hareket edin. Aynı yerde çok fazla oturarak veya yatarak zaman geçirmeyin.
  • Moralinizi yüksek tutun. Keyfinizi bozacak ortamlardan ve kişilerden uzak durun.
  • Gün içinde uyumayın. Gecelerin en az 8 saat uykunuzu almaya çalışın.
  • Ağır yiyecekler ve alkol tüketiminden uzak durun. Karbonhidrat içeren yiyeceklerden çok fazla tüketmemeye özen gösterin.
  • Yeşil alanlar keyfinizi yerine getirecektir. Vakit buldukça açık havada yürüyüş yapın.
→ Bir önceki Vücut Kitle İndeksi Hesaplama başlıklı yazımızda 'vücut kitle indeksi, nedir, nasıl hesaplanır, hesaplama, beden kitle endeksini öğren' hakkında bilgiler verildi.