Domates Kaç Kalori?

- 22:01
Domates ana vatanı Amerika kıtasından tüm dünyaya yayılmış bir sebzedir. Bugün dünyanın en çok üretilen sebzelerinden biri konumundadır. Hemen her coğrafyada bolca tüketilir. Yüksek besin değeri ve içeriğindeki antioksidanlarla insan sağlığını destekleyen sebzelerden biridir. Düşük kalori ve yüksek lif içermesi açısından diyet yapanların tercih ettiği bir sebzedir.

Domatesin Kalorisi Kaç?

Ortalama büyüklükteki bir domates yaklaşık 122gr’dır. 122gr’lık ortalama bir domates 23 kaloridir. 100gr’lık domates 18 kalori kadardır.
BESİN DEĞERİ
100 gram domates;
Karbonhidrat : 3 gr
Protein :1 gr
Yağ : 0,25 gr
Potasyum: 245 mg
C Vitamini: 25 mg
18
KALORİ



Domatesin Besin Değeri Nedir?

Domates önemli bir C ve A vitamin kaynağıdır. 100 gramlık bir domates günlük C ve A vitamini ihtiyacının yaklaşık 4 te 1’ini ihtiva eder. Domates vücuda faydalı folik asitler açısından da oldukça zengindir. Domatesin vücuda en büyük faydası içeriğindeki antioksidanlardır. Meyve ve sebzelere kırımız rengini veren likopen en önemli antioksidanlardan biridir. Domateste bolca bulunmaktadır. Antioksidan açısından zengin olan domatesin kansere de iyi geldiği bilinmektedir. Domates demir, manganez, fosfor gibi mineralleri de içerir.
besinlerin kalorisi

Domatesin Faydaları

Domatesin en önde gelen faydası içeriğindeki yüksek antioksidanlarla vücudu zararlı maddelere karşı korumasıdır. Bağışıklığı güçlendirir. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterir. Kalp ve damar sağlığı açsından oldukça faydalıdır. İçeriğindeki vitamin ve etken maddeler damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Domatesin özellikle prostat kanserine karşı çok etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar domatesin prostat kanserine karşı hem koruyucu hem de geriletici etkisi olduğunu göstermiştir.

Domatesin kan şekerini düzenlediği bilinmektedir. Bu nedenle diyabet hastalığı olanların domates tüketmesi tavsiye edilir. Domates sinir sitemi üzerinde de olumlu etkileri olan bir sebzedir. Bu sayede stresi önler, depresyonla mücadele eder. Domates deri sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Domates pürüzsüz sağlıklı bir cildin en önemli besin anahtarlarından biridir. Domates kabızlığa karşı da etkilidir.

Domatesin Zararları

Domates üretimi tarımsa ilaçların en çok kullanıldığı zirai üretim alanlarından biridir. Bu nedenle domatesleri tüketmeden önce iyice yıkayınız. Bazı ilaçları kullananların domates tüketiminde dikkatli olması gerekir. Doktorunuz sizi uyaracaktır. Aşırı domates tüketiminin böbrek sağlığını kötü etkilemektedir. Böbrek hastalıkları olanların domates tüketimlerinde dikkatli olmaları lazımdır. Son olarak domatesin bir yaz sebzesi olduğunu unutmayın. Kış aylarında konserve ve salça ya da kurutulmuş domates tüketimine ağırlık verebilirsiniz.
KAÇ KALORİ?
Yiyecek sorgula...