Kekik Yağının Sağlığa Faydaları

- 00:48
Yağın spazm giderici, bakteri yok edici, antiromatizmal, antiseptik etkisi, idrar söktürücü, adet söktürücü yapısı, balgam söktürücü yapısı, öksürük kesici yapısı, kalp ağrısı giderici yapısı, gaz giderici yapısı, böcek öldürme gücü, sakinleştirme özellik durumu, kan şekeri düzenlemesi vb. bir çok faydası vardır. Kekin yağının saymakla bitmez faydaları ile özellikle eskilerin en çok kullandığı doğal ilaçlardır. Hemen hemen her derde deva olarak görülen bir yapısı vardır.
Kekik bu özelliklerini bilmeyen için sadece baharat olarak kullanılan bir bitki gibi gözükür. Ama bu faydaları ve de bitkisel tedavi alanında faydalı yapısı ile en çok tüketilmesi gereken yağlar arasındadır.

Kekik yağının bu kadar şifalı olma sebebi bitkinin yaprak ve taze çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlardır. Bu yağlar buhar damıtma yolu ile elde edilir.

kekik yağı

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kimi zaman ağızdan alınma yolu ile kimi zaman ise dışarıdan kullanımı ile kekin yağının faydaları elde edilir. Ağızdan alınacak ise bir tatlı kaşığına 3 damla kadar ölçüde kekik yağı kullanımı uygun olur. Dışardan alınacak ise kekik yağını zeytin yağı ya da tatlı badem yağı ile karıştırmak uygun olacaktır. Bu durumda bir yemek kaşığı kadar zeytin yağına beş damla kadar kekik yağı damlatmak uygun olur.

Kekik Yağının Yararları

Spazm giderici bir yapıya sahip bir yağdır. Spazmlar bilindiği gibi istem dışı olan yoğun kasılma durumlarıdır. Bu kasılma durumları solunum yollarında, bağırsaklarda, sinirlerde, kaslarda meydana gelir. Kekik yağının spazm giderici etki yardımı ile, öksürüğü kesmek, kasları gevşetmek, karın ağrı durumunu yok etmek ya da sinirleri yatıştırma gibi durumlar mümkün olacaktır.

Ayrıca kekik yağı antiromatizmal özelliği ile de bilinir. Gut, kireçlenme, romatizma gibi hastalıkların arkasında iki neden yatar. Bu nedenlerden biri kan dolaşımı yetersizlik durumu diğer neden ise ürik asit gibi toksinlerin kandaki değerinin artma durumudur. Bu iki sorunu çözmek için de kekik yağı fayda sağlar. İdrar söktürücü durumu ile idrara çok sık çıkmayı ve zararlı olan toksinleri vücuttan def etmeyi sağlar. Bu arada bolca su içmek uygun ve gerekli olur. Kan dolaşımı da bu sayede artacaktır. Romatizma son bulacaktır.

Kekik yağı ayrıca kalp dostu olması ile bilinir. Kekik yağının kalp dostluğu özellikle kalp kapakçıklarının düzgün biçimde çalışmasını sağlamasından kaynaklı bir durumdur. Spazm önleyici özelliği ile damarları rahat ettirme durumu söz konusu bir durumdur. Bu durum sayesinde tansiyon riski de azalmış olur. Ancak kalp veya tansiyon hastaları yağı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Evde ya da işte ısı lambalarına bir kaç damla damlatılması ile sinek ve böcekleri çevreden uzak tutulması sağlanır.
→ Bir önceki Kimyonun Faydaları ve Zararları başlıklı yazımızda 'kimyonun faydaları, sağlığa yararları, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.