Kimyonun Faydaları ve Zararları

- 19:16
Baharatlar yemeğin daha lezzetli hale gelmesini sağlar. Dünyanın bir çok yerinde yemek yapımında baharat kullanımı yaygındır. Kimyon tüketimi Dünyada olduğu gibi ülkemizde kullanımı da yaygındır. Kimyon baharatının diğer adı 'jeera' dır. Akdeniz ülkelerinde tohum şeklinde üretimi yapılır. Ufak bir yapıya sahip olmasına rağmen tadı son derece aromatiktir.
Kimyonun bu kadar önemli olmasını sağlayan tadı değil içeriğinde bulunan mineraller ve vitaminlerdir. A vitamini başta olmak üzere C, E, K vitaminleri içerir. Besin değeri açısından da zengindir. Flot, tiamin, niasin, piridoksin etkin maddeleri açısından zengindir. Ayrıca içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve fosfor bulundurur. Çinko, manganez, demir, bakır ve beta karoten deposudur.

kimyon sağlığa faydaları

Kimyonun Sağlığa Faydaları

Kimyonun Saça Yararları
Bir çok minerali içeriğinde barındıran kimyon saç sağlığında katkısı bulunmaktadır. Farklı besin maddeleri ile karıştırıldığında saç maskesi olarak kullanılabilir.
1,5 yemek kaşığı çörek otunu ve 1 kaşık kimyonla karıştırın ve 10 dakika boyunca ocakta bekletin. Daha sonra süzün. Üzerine 1 yumurta kırın. İsteğe göre saf zeytin yağından 1 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz. Yarım saat boyunca masaj yaparak sağ derinize uygulayın. Haftada 1 kez tekrarlayarak, saçlarınızı daha parlak bir görünüme kavuşturun.

Kimyon yağı ile zeytin yağını eşit miktarda karıştırın. Saç olmayan bölgeye masaj yaparak sürün.
Yeni saç köklerinin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Siyah kimyon kapsülü alarak da bu uygulamayı destekleyin. Bu uygulama ile saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

Kimyonun Cilde Faydaları
Toksinler ve serbest radikaller vücuda en çok zarar veren yapılardır. Kimyon zararlı toksinleri ve serbest radikalleri vücuttan atılmasını sağlar. Kimyon sirke ile beraber karıştırıldığında sivilce sorunlarına iyi gelir.
E vitamini içeriği ile ciltte oluşan yaraların ve deformelerin daha hızlı onarılmasını sağlar. Bazı araştırmalar kimyonun sedef hastalığına da iyi geldiğini göstermektedir. Antitoksin yapısı vücuttaki toksinleri yok eder.

Kimyon kan şekerini dengeler. Düşük kan şekerine iyi gelmektedir. Diyabet hastaları kimyonu rahatlıkla sofralarında kullanabilirler.

Kimyon demir deposudur. Kansızlık şikayeti olanlar yemeklerine kimyon atarak yiyebilirler. Kandaki hemoglobin içeriğini yükseltir.

Kimyon bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan yapısı bağışıklığı kuvvetlendirir.

Kimyon Çayının Faydaları

Kimyon tohumu 10 dakika boyunca kaynatılır. Bal ile tatlandırarak tüketilir. C vitamini açısından zengindir.

  • Soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı koruyucudur. Kimyon çayı vücuttan toksin atmak isteyenler için çok etkili bir yöntemdir. 
  • Kimyon çayı ile zayıflayanlar da bulunmaktadır.
  • Sindirimi kolaylaştırır, böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Sabah içildiğinde ise şişkinliğin azalmasına, gaz problemlerinin olmamasını sağlar.
  • A ve C vitaminleri açısından zengin olduğundan kimyon çayı bağışıklığı güçlendirir.
  • Yatmadan önce tüketildiğinde uykusuzluk sorunlarına iyi gelir.
  • Sinir sistemini koruyarak beynin güçlü olmasını sağlar.
  • Hamilelik döneminde kimyon çayı tüketmek anne için de bebek için de faydalıdır.
  • Akne ve sivilcelerden kurtulmak için kimyon ile yüzünüzü yıkayın. 

Kimyonun Zararları

Kimyonun sağlığa bir çok faydası olmasına rağmen aşırı tüketilmesi tavsiye edilemeyen bir besindir. Olası yan etkilerinden korunmak için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

  • Kimyon her ne kadar gaz problemlerine sorun olsa da bazı vücutlar da gaz problemini arttırmaktadır.
  • Karaciğer ve böbreklerde sorun yaşanıyorsa bu bölgelere zarar vermemesi için kullanımı kısıtlanmalıdır.
  • Kan şekerini düşürücü olduğundan kan şekeri problemi olan kişiler doktor kontrolünde tüketmelidir.
  • Emziren anneler için kimyonun aşırı tüketimi iyi  değildir.
SONUÇ

Bir çok madde, besin ve minerali içeriğinde barındıran kimyon, çok önemli bir besin kaynağıdır. Baharatlar arasında daha fazla tüketilen kimyonun faydaları hakkında bilgiler verdik. Kimyonun aşırı tüketilmemesi gerektiğini sakın unutmayın.
→ Bir önceki Spor Yapanlara Özel Beslenme Rehberi başlıklı yazımızda 'spor yaparken diyet, beslenme, neler yenmeli, neler yenmemeli' hakkında bilgiler verildi.