Dutun Sağlığa Faydaları

- 21:19
Dut oldukça lezzetli ve besleyici yapısıyla dünya çağında çok yaygın bir şekilde tüketilen bitki türlerinin başlarında yer almaktadır. 4 veya 5 metreye kadar varan ağaçlar üzerinde yetişen ve daha çok ılıman iklim şartlarını seven yapısıyla şifa canlısı bitki türlerinden birisidir. Yoğun olarak Asya, Amerika ve Afrika kıtaları üzerinde bulunmaktadır. Dut şekil olarak karaduta benzeyen ve tat olarak greyfurtu andıran yapısıyla dikkatleri üzerine çeker.

Dutun Çeşitleri;

Mavi, Siyah ve Yeşil olma kaydıyla üç ana gruba ayrılır. Dut taze olarak tüketimi gerçekleştiği gibi kuru olarak da tüketiminin gerçekleşmektedir. Dutun diğer bir özelliği kurutma işleminin yapılarak çok daha uzun bir süre muhafaza edilmesi sağlanabilmektedir. Yemekler üzerinde de kullanılan dut, insanları enerjiye boğarak gün boyu zihinde kalmasında oldukça önemli rol oynar.

meyvelerin faydaları

Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri adına oldukça zengin besinlerle donatılmıştır. Antienflamatuar olarak ifade etmiş olduğumuz ilaç, genel olarak saç dökülmeleri sırasında kullanılarak, saç dökülmelerini engelleyen ve kökleri besleyici ve uyarıcı sistemi sayesinde etkisini gösterir.

Kendisine has tadı, zengin mineralleri içerek besin maddeleri sayesinde sağlık açısından oldukça önemli bir besindir. Protein zengini olarak ifade edilen Dutun içeriğinde, A,E,C ve K vitaminlerinin zengin bir şekilde bulunmasıyla, tüketimi halinde vücut üzerinde kalsiyum, demir, tiamin ve folat kaynağını arttırır.

Dut aynı zaman içerisinde yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi, saç dökülmelerini engellediği gibi, pek çok hastalığın tedavisi sırasında da, güzellik salonlarında cilt bakımlarında ve kanserojen hastalıklar karşılığında da sıklıkla kullanılır.

DUT SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

Dut oldukça eski çağlara dayanan yapısıyla, günümüzde tıp tarafınca hastaların tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılan ve Çin medeniyeti üzerinde önemi oldukça yüksektir. İçermiş olduğu zengin vitamin ve mineralleri yanı sıra kanser hastalıkları basta olmak üzere, soğuk algınlıkları, vücut üzerinde ki kanın yenilenmesi, kan pıhtılaşmasını normale döndürmede ve pek çok sayamadığımız sağlık sorunlarında kullanılan besin kaynağının başında yer alır.

Genel sağlığımızı kontrol altında tutan zengin maddeler içeren yapısıyla, sağlıklı bir yaşam adına bizlere verilmiş en büyük ganimetlerden birisidir. Tüm organlarımızın ihtiyaç duymuş olduğu besin ve mineralleri bünyesinde barındıran yapısıyla sağlığımızı doğrudan olumlu şekilde etkiler. Dut reçeli, dut pekmezi olarak sofralarımız da yerini alır.

Kansere karşı dayanıklı ve direniş gösteren yapısı gereği, kanser hastalıklarını önlemede oldukça önemlidir. Bu sayede kanser hastalıklarına yakalanma riskini minimize eder. Vücut üzerinde yer alan kan pıhtılaşmasını engel olabildiği gibi, kanın vücut üzerinde sağlıklı ve basıncın normal şekilde akmasına yardımcı olur.

Kısacası konumuzu toparlayacak olursak, Dutun sağlığımız açısından oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade edebilir, sağlıklı bir yaşam adına mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğunu dile getirmemiz mümkündür.
→ Bir önceki Eriğin Sağlığa Faydaları başlıklı yazımızda 'erik ne zaman tüketilir, neye iyi gelir, sağlığa faydaları nelerdir' hakkında bilgiler verildi.