Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler

- 21:24
Kabızlığa neden olan yiyecekler konusuna geçmeden önce kabızlığın tanımını yapmak gerekir. Kabızlık sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, düzensiz beslenme, yetersiz su tüketimi gibi faktörler neticesinde ortaya çıkan ve haftada üç kereden az tuvalete çıkma durumunu, dışkının sert ve kuru olmasını ifade eder.

Kabızlık Belirtileri

  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlık
  • Seyrek tuvalete çıkma ve zorlanma (Haftada 3’ten az tuvalete çıkmak)
  • Sert ve kuru dışkı
  • Karın ağrıları ve karında şişlik
  • Aşırı gaz hissi, karında sertleşme
  • Gaz çıkarmada zorlanma, bulantı hissi
  • İştah azalması
  • Ağızda oluşan kötü kokular ve kötü tat hissi
sağlıklı beslenme

Kabızlığın Nedenleri

Kabızlığın nedenleri arasında yukarıda saydıklarımızın yanı sıra beslenme düzenindeki olumsuzluklar ve tüketilen yanlış yiyecekler de yer alır. Herkesin farklı bir metabolizma hızı olduğu için kimileri kabızlık sorununu diğerlerinden daha fazla çeker. Bu problemi sık yaşayan insanların önce bir doktora danışması ve ayrıntılı muayene olması gerekir. Doktorun önereceği tedavinin yanında kabızlığa neden olan yiyeceklerden uzak durmaları ve bağırsak hareketliliğini artıran yiyecekleri bol miktarda tüketmeye başlamalıdırlar. Ayrıca yeterli su tüketimi de kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.

İkinci beynimiz olarak adlandırılan bağırsaklarımızın sağlığını korumak oldukça önemlidir. Bu nedenle bağırsak sağlığımıza önem vermeliyiz.
Tavsiye Yazı
→ Kabızlık Giderici Tarifler

Kabızlığa Hangi Yiyecekler Sebep Olur?

Kabız yapan yiyecekler listesinde yer alan tüm besinler az lif içeren, yüksek şeker oranına sahip ya da vücutta su tutma özelliğine sahip olan besinlerdir.

İşlenmiş Gıdalar

İşlenmiş olarak almaya ve tüketmeye alışık olduğumuz pek çok şey aslında bağırsaklarımız için zararlıdır. Bunlara ekmek, makarna, beyaz pirinç, cips, patates kızartması, kahvaltılık gevrekler, bisküvi, kurabiye, çörek, kraker, kek, çikolata, pasta ve benzeri unlu-şekerli pastane işlerini; ayrıca salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler, dondurulmuş hazır gıdaları, konserve yiyecekleri, hazır sosları örnek verebiliriz.

Çikolata içerdiği yüksek şeker ve düşük lif ile kabızlığa neden olan yiyecekler arasında başı çekmektedir. Eğer sürekli kabızlık çekiyorsanız çikolatadan uzak durmanızı öneririz.

Az oranda lif içeren bir diğer besin de beyaz ekmektir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği, kepekli ekmek, çavdar ekmeği gibi bağırsak dostu ekmekleri tercih edebilirsiniz. Yalnız bunları alırken de işlenmiş olmamasına özen göstermelisiniz.

Kafein içeren kahve ve kola gibi içecekler de vücudu susuz bıraktığı için kabızlığa neden olur. Kabızlık sorunu çekenlere tavsiyemiz bu tarz içecekler yerine bol su tüketmeleridir.

Pizza, cips, konserve ve dondurulmuş gıda gibi hazır yiyeceklerin üretimi aşamasında bu besinlerin lifleri çıkarılmakta ve bu da maalesef bağırsakları tembelleştirerek kabızlığa sebep olmaktadır. Bu nedenle bu işlenmiş hazır gıdalar yerine evde hazırlanabilecek yiyeceklerin tercih edilmesi önemlidir.

Kabızlığın Diğer Olası Nedenleri

İlaç kullanımı: Antibiyotik gibi ilaçların kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ilaç kullanmanız gerektiği dönemlerde kabızlık yaşamanız normaldir. Bol su içerek ve bağırsaklarınızı hızlandıracak besinler tüketerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Hava değişimi: Yolculuk esnasındaki hava ve tüketilen yiyeceklerdeki değişiklik de kabızlığa neden olabilir.

Hormon değişiklikleri: Özellikle gebelik dönemi gibi hormonların değiştiği dönemlerde de kabızlık sık görülen bir durumdur.

Kabızlıktan kurtulmak için probiyotik ürünler tüketebilir, egzersiz yapabilir ve sıvı alımınızı artırabilirsiniz. Ancak sürekli kabızlık sorunu yaşıyor, dışkıda kan görüyor ve şiddetli bulantılarla beraber yüksek ateş yaşıyorsanız mutlaka doktora giderek tedavi almanız gerekmektedir.
→ Bir önceki Safran Nedir? Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızda 'safran nedir, safranın faydaları, safranın fiyatı' hakkında bilgiler verildi.