Safranın Mucizevi Faydaları

- 23:26
Dünya çapında tüketimi popüler olan ve alternatif tıp alanında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alan safranın faydaları saymakla bitmez. İçerdiği zengin vitaminler, mineraller, protein, sodyum, potasyum, manganez, demir, fosfor, kalsiyum gibi hayati önem taşıyan mineraller ile dünyanın her yerinde tedavi ve sağlık amaçlı kendisine en sık başvurulan bitkiler arasında yer almaktadır.

Safranın Faydaları

Gıda olarak tüketilebilecek safran içerdiği bileşikler ile pek çok tedavide kullanılır.
  • İçerdiği bileşikler ile hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
  • Vücudu rahatlatır.
  • Antidepresan özelliğe sahiptir.
  • Detoks tedavilerinde önemli faydalar sağlar.
  • Yeni hücrelerin oluşumunda etkilidir.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler. Bu nedenle safran kilo verme için kullanılır. 
  • İçerdiği potasyum ile kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Bünyeyi toksinlerden temizlemeye yardımcı olduğu için kanın temizlenmesinde önemli rol oynar.
  • Cildin temizlenmesi ve genç görünmesi için kullanılabilir.
  • Akne tedavisinde etkili çözümler sunar.
  • Kuru ciltlerin nemlendirilmesinde fayda sağlar.
  • Saçların sağlıklı uzamasına ve kaybedilen saçların geri kazanılmasına yardımcıdır.
faydalı baharatlar

Safran Niçin Pahalıdır?

Safran dünyanın en pahalı baharatı olması nedeniyle nadir bulunan bitkiler arasında yer alır. Özel iklim ve toprak koşulları gerektirdiği için dünyada çok az yerde, ülkemizde ise yalnızca Safranbolu ve civar köylerinde çok az miktarda yetiştirilebilen safran toplanması oldukça zahmetli bir bitkidir. 1 kilogram safran elde edebilmek için her birinde 3 iplik bulunan safran çiçeğinden yaklaşık 7.000 adet bulunması gerekir. Bu nedenlerle aktarlarda orijinalini bulmanız biraz zor olabilir; maalesef piyasada gerçek safran dışında safran diye satılan çeşitli bitkiler de bulunmaktadır. Yalnızca güvendiğiniz yerlerden ve araştırarak safran almanızı öneririz.
Tavsiye Yazı→ Kilo Vermeye Yardımcı Baharatlar

Safran Nasıl Kullanılır?

Safran çayı olarak tüketilebileceği gibi cilt ve saç tedavisinde de tercih edilir. Bu nedenle farklı tedaviler için farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Size safran nasıl kullanılır sorusuna yanıt olarak farklı kullanım şekilleri derledik:

Safran Çayı

Genellikle safran çayı olarak bilinen ve demleme ile elde edilen içecek tercih edilmektedir. Çayını demlemek oldukça basittir; bir bardak safran çayı hazırlamak için 6-7 adet safrana ihtiyacınız vardır. Kaynamış ve 1-2 dakika beklemiş suyu safran koyduğunuz bardağa döküp yaklaşık 5 dakika dinlendirmeniz yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın veya tatlandırmak için şeker ilave edebilirsiniz.

Cilt Maskesi

Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için 1 çay kaşığı sandal ağacı tozu ve 2-3 adet safranı bir bardak sütle karıştırın; yıkayıp temizlediğiniz cildinize masaj yaparak uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra durulayın. İki haftada bir tekrarlanabilecek bu maske ile sağlıklı, nemini almış, parlak ve pürüzsüz bir cilt elde edebilirsiniz.

Akne (Sivilce) Tedavisi

Safran antifungal Yani mantar karşıtı özelliğe sahip olduğu cildinizde yayılan akne ve sivilceler için de faydalı olacaktır. 8-10 adet safran ve 4-5 yaprak fesleğeni mikserden geçirin. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika masaj yaparak akneli bölgelere uygulayın.

Saça Uygulama

Saçların sağlıklı büyümesine fayda sağlayan safran, dökülen saçların geri kazanılmasına da yardımcıdır. Safran ve meyan kökünü sütle karıştırarak elde ettiğiniz maskeyi saçların döküldüğü bölgeye uygulayabilirsiniz.
→ Bir önceki Patates En Sağlıklı Nasıl Pişirilir? başlıklı yazımızda 'patatesi pişirme, sağlıklı pişirme yöntemleri, sağlıklı yiyecekler' hakkında bilgiler verildi.