Dünyada bilinen eski baharatlardan olan tarçın, ağacın kabuğundan elde ediliyor. İçeriğinde sağlık yönünden çok önemli maddeler var. Eski zamanlarda doğal bitkisel ilaç olarak kullanılan tarçın içeceklerin üzerine atarak yada sade olarak da yenilebilir.
Osmanlı macunlarında ve yemeklerinde tarçın bolca bulunurdu. Tarçının yararlarını okuyunca bunun nedenini anlayacaksınız....
Yazımızın devamında 'tarçının faydaları' konusunda bilgiler okuyacaksınız.
Çay, kahve, süt, bal, meyve, yoğurt, tatlı gibi besinlerin üzerine serperek kullanabilirsiniz.Osmanlı macunlarında ve yemeklerinde tarçın bolca bulunurdu. Tarçının yararlarını okuyunca bunun nedenini anlayacaksınız....
Yazımızın devamında 'tarçının faydaları' konusunda bilgiler okuyacaksınız.
Tarçının Yararları Nelerdir?
- Kan şekerini düşürür. Tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılır.
- Kalp hastalıklarına iyi gelir. Kalp ve damar sistemini güçlendirir. İçeriğindeki kalsiyum ve lif hastalıklara karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düzenleyerek bu kişilere yardımcı olur.
- Kolestrolü düşürür. Günde yarım çay kaşığı tarçın ile kolestrolü düzenler.
- Kansere karşı korur. Amerika'da yapılan araştırmalar kan kanseri ve lenf kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığını göstermiştir.
- Diş ağrısına karşı tedavi edicidir. Tarçın Ağız kokusunu giderir.
- Beyni canlandırır. Beyin aktiviteleri canlandırdığı, daha sağlıklı düşünmenin sağladığı görülmüştür.
- Kış aylarındaki soğuk algınlığına karşı muhteşem bir bitkidir. Tarçın grip için çok faydalı bir ev ilacıdır.Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılır ve yenir. 3 günboyunca devam edilir. Bu reçete öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.
- Enfeksiyonları iyileştirir. Anti bakteriyel, anti parazit, antiseptik özellikleriyle enfeksiyonlarda etkilidir.
- Adet döneminin kolay geçmesini sağlar. Adet kramplarını önler, rahatlatır.
- Tarçın Anne sütünü arttırır. Düzenli kullanımda sütü arttırır.
- Eklem iltihaplarından dolayı ağrılarda iyileşme sağlar. İltihap kurutucu özelliği ile eklem ağrılarında rahatlama sağlar. 1 çay kaşığı balın üstüne tarçın dökülerek yiyen hastalarda ağrıların azaldığı görülmüştür.
- Gıdalara karıştırıldığında bakteri oluşmasını engeller. Doğal gıda koruyucudur.
- Baş ağrısı ve mide ağrısı migrende faydalıdır. Soğuktan dolayı oluşan baş ağrısında az bir suyun içine tarçın koyularak şakaklara ve alına sürülür.
- Hazmı kolaylaştırır. Yemekleri ayrı bir tat vermesinin yanında sindirime yardımcı olur. Tarçın hazımsızlık,mide bulantısı,kusma,mide sorunları,ishal ve gazda çok etkilidir
- Sivilcelere ve siyah noktalarda etkilidir. Tarçın limon suyuyla karıştırılıp hazırlanan kür ile siyah noktalara ve sivilcelere uygulanırsa etkili olur.
- Bal ve tarçın halsizliğe karşı etkilidir. Bedeni canlandırır. Ömrü uzatır. Yaşlanmayı geciktirir.
Tarçının Zararları Var mı?
Dikkat: Tarçın aşırı dozda kullanılması tehlike arz etmektedir. Hamileler tarafından kullanılması uygun değildir.İlaçlarla beraber doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Tarçının sizin bildiğiniz hangi faydaları var?
Yorumlarınızı bekliyorum...