Tatlı Krizine Karşı Önlemler Öneriler

- 02:08
Zaman zaman hepimizin başına gelen tatlı krizleri zayıflamak isteyenleri zorlu bir yola sokar. Bu yazımızda bu sorunu çözmek için yararlı önerilerde bulunacağım. Kendimden örnek vererek başlamak istiyorum. Canımı çeken bir tatlı varsa mutlaka onu ne yapıp eder yerdim. Tatlı krizine karşı çözüm olarak bir program hazırladım. Ne tatlıdan vazgeçtim, ne de kilo vermekten.
Şeker çocukluğumuzun baş kahramanıdır. Onu elde etmek için türlü oyunlar yapardık. Bunun altında yatan en temel sebep; şeker veya çikolata tüketildiğinde endorfin adlı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasının artmasıdır. Tatlı krizine son demek için öneriler...

Tatlı krizine karşı neler yapılır?

  • Yaptığım diyet listelerine mutlaka bir tatlı eklemeyi tercih ediyorum. Yalnız bu tatlılar 150 kaloriyi aşmayacak şekilde küçük porsiyonlar halinde hazırlıyorum. 
  • Tatlı krizine karşı başka bir yol ise besinleri tatlı ile karıştırmaktır. Örneğin elma, muz, veya başka bir meyvemi yiyorsunuz. Bu meyveler sarelle, çikolata sosu ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Çikolata yerine de ara öğünlerde fındıklı fıstıklı drajeler tatlı krizinizi çözecektir. 
  • Şekersiz sakız çiğnemek herkeste değil ama bazı kişilerde çözüm olabiliyor. Mesela beni acıktırıyor. Yapılan araştırmalar ise tam tersini söylüyor. 
  • Canınız tatlı çektiğinizde bu krizinizi meyve yiyerek bastırabilirsiniz. Kuru meyvelerde tercih edebilirsiniz. Kuru kayısı, üzüm, hurma, erik gibi sağlıklı atıştırmalıklar çözüm için size yardımcı olacaktır.
tatlı krizi
  • Gün içinde bir kaç kere tatlı geliyorsa aklınıza onu unutturacak bir şeyler yapmalısınız. Mesela benim de uyguladığım bir yöntem müzik dinlemektir. Alternatif olarak yürüyüşe çıkmak, evi toplamak, bir hobi edinmek olabilir. Bu ve buna benzer etkinlikler tatlı ihtiyacınızı giderecektir. 
  • Abur cubur niteliğinde dışarıdan aldığımız tatlılar tatlı krizmize bazen çözüm olamayabilir. Bunun için tatlılarımızı evde yapalım. Evde yaparken de yoğun kakaolu, bitter çikolatalı, meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. Böylece şeker ile vitaminler ve mineralleri de tüketmiş oluruz. 
  • Öğünlerinizi 3 ana öğün 3 ara öğün şekilde ayarlayın. Öğünler arası kısa olursa tatlı krizine girme olasılığınız o kadar azalır. Ara öğünlerde tüketebileceğiniz atıştırmalıkları mutlaka programınıza ekleyin. Düzenli beslenmek tatlı isteğiniz azalacaktır.
  • Psikolojik olarak tatlıya, çikolataya bağlılığınız ve tatlı krizine yol açan çözülemeyen sorunlarınız için mutlaka bir destek alın. Biliyorsunuz ki yiyecekler ve içecekler sorunlarımıza çare değildir.  Tatlı krizine karşı tatlı yiyerek de sorunları çözemezsiniz. Tatlı sadece sizi o an mutlu eden bir rüyadan ibarettir.
  • Tatlı krizine karşı 1 hafta boyunca çabalayın. Ufak tefek kaçamaklar ilk haftada olacaktır. Eğer yoksa kendinizi mutlaka ödüllendirin. Her zaman yapmadığınız farklı, eğlenceli bir şeyler yapın. Bu bir kitap, bir gömlek, bir gezi olabilir. Yok beni bunlar tatmin etmez diyorsanız kendinizi Kalorisi Düşük Tatlılar ile ödüllendirin. 
  • Tatlı krizine karşı her zaman aynı şekilde tepki vermeyin. Telefon ile konuşmak, kuru meyveler gibi aynı yöntemler bir süre sonra gerçekliğini yitirebilir. Bu yüzden farklı zamanlarda farlı yöntemler uygulayın. 
Tatlı krizine çözüm olabilecek bu durumlara dikkat etmeniz halinde kısa süre de vücudunuz alışacak ve düzene girecektir. Yorumlarınızı bekliyorum.

Bir önceki "Bisiklet Sürmek Zayıflatır mı?" başlıklı makalemizde 'bisiklet ile zayıflama, bisiklet sürerek  kilo verme, bisiklet egzersizi" hakkında önemli bilgiler verildi.