Ramazanda Yapılan 5 Beslenme Hatası

- 21:44
Ramazanda yanlış beslenme alışkanlıkları ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Sahurda '17 saat oruç tutacağım, acıkmamak için çok yemek yemeliyim'; iftarda 'uzun süre aç kaldım, her şeyi yemeliyim' düşünceleri son derece yanlış bir tutumdur. Uzmanların uyarılarına kulak asmamak ve sonucundan sağlıksız beslenmek daha sonraları sağlık problemlerine neden oluyor.
Ramazanda çok sık yapılan 5 beslenme hatası yazımızı okuyun. 
Metabolizmanız şu ana kadar normal beslenme düzeninize göre işliyordu. Bugünden itibaren beslenme düzenimiz yeni bir döneme girecek. Sağlığımızı olumsuz etkileyecek yanlış beslenme yollarından bu dönemde özellikle uzak durmalıyız.

Ramazanda Yanlış Beslenme

1- Sahuru atlamayın.
Ramazan'da en önemli öğün olan sahuru yapmadan niyetlenmeyin.  Sahura kalkmadan uzun süren bu günler de oruç tutmak sağlığı çok olumsuz etkiliyor. Vücut su ihtiyacını karşılayamadığı zaman halsizlik daha da artıyor. Protein kaynaklı bir sahur yapmak uzmanlarca öneriliyor. Sindirimi zor  yiyeceklerden de uzak durmanız gerekiyor.

2- Buz gibi bir suyla oruç açmayın.
Çevremde de şahit olduğum bu bilinçsizce davranış (bilinçsizce diyorum, ne kadar zararlı olduğunu bilseler yapmazlar herhalde) midede rahatsızlıklara neden oluyor. Gaz, şişkinlik, ekşime gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

ramazanda beslenme

3- Bu üçlüden uzak durun.
Tuzlu ve baharat kullanımı, rafine şeker içeren tatlıların tüketimi, çok yağlı kızartmalar sindirim sistemi aşırı derecede yoruyor ve hasar veriyor. Gün boyu su ihtiyacını azaltmak, kilo almamak için bu gıdalardan uzak durun.
OKUYUN DiyetEvim Ramazan Sayfası
4- Çorbayı çok sıcak tüketmeyin.
İftar yemeğinin yegane yemeği çorbadır. Ama çorbayı tüketirken aman dikkat edin. Çorbayı sofraya iftar yapmadan koyun. Siz orucu açarken çorbanız ılıyacaktır. Sıcak içilen çorbalar fayda yerine zarar veriyor. 

5- İftar yemeğinde çok fazla su içmeyin.
Gün boyu susuz kaldığınızı düşünerek iftar yemeği boyunca suyu çok fazla abartmayın. Suyu orucunuzu açtıktan sonra en fazla 1-2 bardak için. Sahura kadar günlük ihtiyacınız olan 2,5 litrelik suyu eşit aralıklara bölerek tüketmeniz en doğru olanıdır. Vücuda aniden alınan su, zehirlenmelere ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde geçirmek için sağlıklı beslenmenin yanında iftardan sonra yapılan yürüyüşler veya hafif sporlar çok faydalıdır. Sindirim sistemi daha verimli çalışır. İftar sonrası hareketsizlik metabolizma yavaşlamasına dolayısıyla kilo alımına neden olur.
Sağlıklı Ramazanlar...

 Bir önceki "Ramazan Çorbası Darende Tarifi" başlıklı yazımızda 'ramazan çorbası, ramazan menüler, tok tutan çorba tarifi, diyet yemekleri' hakkında bilgiler verildi.