Sağlıklı Beslenme Nedir?

- 15:46
Sağlıklı beslenmenin en kısa ve özet olarak ifade edersek 'sağlıklı yaşam için günlük alınması gereken besin öğelerinden yeteri kadar alınmasıdır.' Bu besin öğeleri; protein, karbonhidrat, yağ, mineraller ve vitaminlerdir. Her zaman doğru ve sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Vücut metabolizmasının doğru çalışabilmesi, organlarının görevlerini yerine getirebilmesi için güçlü ve zinde olabilmek için sağlıklı beslenme çok gereklidir.
Sağlıklı beslenme nedir konusunda bilgiler verelim.
Sadece tek bir besin grubuyla beslenmek çok sağlıklı değildir. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından bu beslenme tarzı tercih ediliyor. Kilo verdirmesinden başka bir faydası yoktur. Tek tip beslenmeye yönelmek yerine az ve öz yemeyi tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü vücudumuzun organlarımızın her türlü besin öğesine ihtiyacı vardır.

Proteinler vücudumuzun yaklaşık 15'ini oluşturur. Doku tamiri, yeni dokular oluşturma, gibi görevleri vardır. Uzun süre tok kalmak isteyenlerin tercihi protein yana olmalıdır. Et grubu ve süt grubu besinler protein depolarıdır.

Karbonhidratlar vücudumuzdaki sistemlerin çalışabilmesi için enerji verir. Karbonhidrat eksikliğinde yorgunluk ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Sebze ve meyvelerde, rafinesiz unlarda, bal ve pekmez de iyi karbonhidratlar bulunur. Daha az tercih edilmesi gereken karbonhidratlar ise; şeker, un ve ekmek çeşitleridir.

Yağlar vücudumuzun yaklaşık %20'sini oluşturur. Yakılamayan besinler vücutta yağ olarak depolanır. Vücutta harcanan enerjinin bir çoğu yağdan sağlanmaktadır.

Mineraller vücutta az bulunan besin grubundandır. Vücudumuzun ihtiyacı olan suyu ayarlar. Metabolizmanın etkin çalışabilmesi için gereklidir. Salgı bezlerinin daha iyi çalışmasını sağlar.

Vitaminler vücuda alınan zararlı maddelerin atılmasında etkilidir. Vücudu bağışıklık sisteminin düzenli çalışabilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyar.

Vücudumuzun %60 sudan oluşmaktadır. Besinlerin sindirimi, zararları atıkların dışarı atılması, vücuttaki fazla sıvıların dışarı atılmasında rol oynar. Sağlıklı bir hayat için her 2.5 litre su tüketilmesi gerekir. Diyet yapıyorsanız su içmeye daha fazla önem vermelisiniz.

sağlıklı beslenme önerileri
Sağlıklı Beslenme Nedir?

Ne Kadar Yemeliyiz?

Sağlıklı beslenme canınız her çektiğinde yemek yemek bir şeyler içmek değildir. Doğru beslenme sağlıklı bir yaşam için ihtiyacımız olan besin gruplarından yeteri kadar alınmasıdır. Her gün hamburger kola benzeri abur cubur yiyecekler tüketen bir kişi de zamanla  bir çok sağlık sorunu gözükecektir. İhtiyacımız olan besin gruplarından 1 tanesi aksatıldığında yani alınmadığın veya fazla alındığında vücutta başka problemler oluşur. Bu nedenle beslenirken çeşit çeşit, renk renk beslenmeliyiz.

Çeşitli meyve ve sebzeleri hiç ayırmadan tüm renklerden her gün yemeliyiz. Uzmanlarda önerilen sebze ve meyve miktarı günlük 4-5 kase kadardır. 3-4 kadar meyve ve 1-2 çeşit sebze günlük tüketmeniz gereken miktarı karşılayacaktır. Örnek bir liste vermek gerekirse; sabahları; portakal suyu, öğle yemeğinde sebze yemeği ve salata, akşam yemeğinde ise elma veya armut tüketmek sağlıklı bir beslenme olacaktır.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

  • Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
  • Pahalı olan besinler yerine faydalı olan yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Büyükler yedikleri ve içtikleriyle çocuklara örnek teşkil eder. Ebeveynler çocuklarına örnek olmalıdır.
  • Un, şeker ve tuz tüketimini azaltın.
  • Süt ve süt ürünlerinin tüketimini sadece büyüme çağında değil her zaman tüketin.
  • Meyve suyu tüketimini sıktıktan hemen sonra yapın. Hazır meyve suları yerine evde kendiniz sıkın.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin. Yediklerinizi not edin. Sağlıksız besinleri gözden geçirip, beslenme listenizden o yiyeceği çıkarın.
  • Su içmek metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağlar. Öğünler sonrasında içilen su sindirimi kolaylaştırır. Kahve ve çay tüketimi belirli sayıda tutmaya özen gösterin.
  • Kahvaltı öğünün günün en önemli beslenme zamanıdır. Mutlaka her gün kahvaltı yapmaya zaman ayırın.
→ Bir önceki "Niçin Kahvaltı Yapmalıyız?" başlıklı yazımızda 'neden kahvaltı, sağlıklı beslenme, obezite, kahvaltı seçenekleri' hakkında bilgiler verildi.