Zayıflama Yolunda Psikolojik Öneriler

- 23:36
Psikolojik haliniz hayatınızda bir çok durumu etkilediği gibi zayıflamada da etkin rol oynuyor. Motivasyon düşük bir şekilde zayıflamaya çalışmak boşa kürek çekmekten başka bir şey değildir. Ama kendinden emin bir şekilde yüksek motivasyon ile yola çıkarsanız daha kolay zayıfladığınızı görürsünüz.

Yeme alışkanlıklarının farkında olmak, sorunlu yeme durumlarını tespit etmek, aşırı yemek yemeyi sağlayan uyaranları oltadan kaldırmak bu süreçte çok önemlidir. Zayıflamanızı engelleyen sorunları tespit ettikçe psikolojik olarak kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

Davranışlarınız da yaptığınız değişiklerin faydasını gördükçe motivasyon daha da artacaktır. Böylece kilo verme süreciniz daha sağlıklı devam edecektir. Yemek yeme düzeninizi gözden geçirin, en fazla hareketsiz kaldığınız zamanları tespit edin hatalarınızı bulduktan sonra bu davranışları olumlu ve sizi zayıflamaya yöneltecek davranışlarla değiştirin.
kilo verme psikolojisi
Çevre düzenlemesi de zayıflama psikolojisini etkilemektedir. Zayıflamak isteyen bir kişi çevresinde düzenleme yapması gerekir. Hedefiniz çevreniz de bulunan olumsuz durumları, olumlu durumlarla değiştirerek olumlu yemek yeme yeteneğini kazanmak olmalıdır.

Davranışlar ve Çevre Düzenlemesi
  • Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha hızlı ve daha çok yemek yemenize neden olacaktır. Bu sebeple öğün atlamayın.
  • Hazır besinleri çok fazla tüketmek yerine az da olsa evde hazırlamayı deneyin.
  • Haftalık  beslenme listeleri hazırlayın. Porsiyonları mutlaka yazın ve o listenin dışına çıkmayın.
  • Yiyecek alışverişi yaparken tok olmaya dikkat edin. Abur cubura daha az yöneldiğinizi fark edeceksiniz.
  • Yemek yerken başka işler yapmayın. (Tv, bilgisayar, tablet cep telefonu vb.) Mümkünse yemek yediğinizi yerden televizyonu kaldırın.
  • Boş zamanları egzersiz yaparak geçirin.
  • Oturarak çalışıyorsanız 1 saatte bir ayağa kalkın. Küçük egzersizler yapın.
  • Alışveriş listesi yapın. Zararlı yiyecekleri listenizden çıkarın.
Elinize kağıt kalem alarak bu listeyi çoğaltabilirsiniz. Sizi yemeğe yönlendiren başka ne varsa bu listeye yazabilirsiniz. Bu durumlardan uzak durmanız ayda 3-5 kilo daha fazla vermenizi sağlayacaktır.

Unutulmaması gereken en önemli konu SİZsiniz. Kendinizin değerli olduğunu unutmayın. 5 kilo fazla da olsanız 3 kilo eksikte olsanız hep aynı kişisiniz. Beden sağlığı önemli olmasının yanında ruh sağlığı da önemlidir ve 2. plana atılmamalıdır. Psikolojik olarak ne kadar güçlü olursanız zayıflama yolunu o kadar kolay geçersiniz.
→ Bir önceki "Biyolojik Vücut Yaşınız Kaç Hesaplayın" başlıklı yazımızda 'biyolojik yaş, hesaplama, vücut yaşı, beden yaşı hesaplama' hakkında bilgiler verildi.