Fazla Egzersiz Yapmak Zararlı mı?

- 21:12
Egzersiz yapmak enerji harcama, kalori yakma sürecidir diyebiliriz. Bu süreç sağlık için çok faydalıdır. Egzersiz yapmak uzun süre sağlıklı yaşamanın, vücut sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. "Egzersiz yapmanın hiç mi zararı yok?" diye soruyorsanız yazımızda tam da bu konuyla ilgili bilgiler vereceğim.
En başta şunu belirtelim. Kilo vermek için yapılan ağır ve fazla egzersizler, vücut bağışıklığına güç katan kaynakları azaltır. Bu nedenle egzersizlerin çok fazla yapılması hiç kimse tarafından önerilmez.

Egzersiz programlarını 3 seviye olarak planlamalıyız. Bunlar düşük, orta ve ileri (ağır) seviyeler olmalıdır. Düşük ve orta seviyedeki egzersiz programları sağlığımız ve vücudumuz için çok faydalıdır. Belli bir seviyenin ve sürenin üzerine çıkan egzersizler vücut direncini azaltır.
egzersiz yapmanın zararları

Düşük ve orta seviyedeki egzersiz programları vücut direncini arttırır, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İleri ve ağır seviyede yapılan egzersiz; stres, uykusuzluk, dengesiz beslenme ile eşdeğerdir ve vücut metabolizmasını bozar. Fazla yapılan antrenman programları vücudun bağışıklığını azaltır ve hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Uzun süreli ve ağır egzersizler yerine düşük seviyede uzun süreli, orta seviyede orta sürede egzersizlere devam etmeliyiz.

Kas Yapanlar Ne Yapmalıdır?

Kas yapmak için uzun süre egzersiz yapmak şart değildir. Antrenman programını ne çok kısa ne de çok uzun tutmalısınız. Aşırı hareket sonucunda kendinizi yorgun ve kuvvetsiz hissederseniz vücudunuz sizi bir şekilde uyaracaktır. Vücudunuzu dinleyin ve o çizgiyi aşmadan antrenmanı sonlandırın.

Aşırı ağır egzersizden sonra vücudunuzu dinlendirin. Bu sürede vücudunuzun yenilenmesi ve güçlenmesi için doğru besinler almaya çalışın. Ağır egzersiz sonrası vücut bağışıklığı güçsüz olacağından her türlü olumsuzluklardan kendinizi uzak tutun. Hasta kişilerin yanına yaklaşmayın. Spor salonuna gidiyorsanız girmeden önce ve çıktıktan sonra ellerinizi güzelce yıkayın. Yorucu egzersizler sonrası bağışıklık sistemini güçlendiren içeceklerden, yiyeceklerden faydalanarak sağlığınızı korumaya özen gösterin.
→ Bir önceki A Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? başlıklı yazımızda 'a vitamini nedir, faydaları nelerdir, a vitamini zararlı mı, a vitamini bulunan besinler' hakkında bilgiler verildi.