Vücut sistemimi yediğiniz yiyeceklerden, kirli havadan aldığımız toksin maddeleri dışarı atmakta zorluk çekebilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları devam ettikçe daha fazla atık madde vücudumuzda birikir, depolanır. Toksin maddeleri çoğalması bağışıklık sisteminin yavaş yavaş zayıflamasına neden olmaktadır. Sonrasında ise halsizlik, yorgunluk ve hastalık... Doğal detoks yöntemlerini beslenmenize katarak toksinleri biriktirmeden dışarı atabilirsiniz.
Vücutta Toksin Maddelerin Arttığını Nasıl Anlarsınız?
Toksin maddeler vücutta biriktikçe kendiniz bunu rahatlıklar anlayabilirsiniz. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa detoks yapmayı düşünebilirsiniz.- Kas ağrıları
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Kabızlık
- İshal
- Kilo
- Kilo verememe
- Sivilce problemleri
- Deride döküntü
- Sinüslerin dolması
- Ödem ve şişlik
- Uyku sorunları
Yiyeceklerin sindirimiyle oluşan toksinler karaciğer ile dışarı atılmaya çalışır. Karaciğeri destekleyen yiyecekler, besinler, mineraller iyi bir detoksta mutlaka bulunmalıdır.
OKUYUN
→ Doğal Detoks İçecekler
Doğal Detoks İçin 10 Adım
1. ADIM
Beyaz un ve beyaz şekeri hayatınızda daha az bulundurmaya çalışın.
2. ADIM
Alkol, sigarayı hayatınıza asla sokmayın. Kahve ve çayı ise günlük sınırlamalara dikkat ederek tüketin. Kahve 1 fincan, çay ise 2 bardak.
3. ADIM
Toksinlerin dışarı atılması için bağırsaklar çok iyi çalışmalıdır. Günde 1-2 kez tuvalete çıkın. Eğer kabızlık probleminiz varsa yemeklerin üstüne taze keten tohumu serpin. Probiyotik yoğurtlarda bağırsaklarınızı daha iyi çalıştıracaktır.
4. ADIM
Detoks süresi boyunca hayvansal gıdaları daha tüketin. Yerine bol sebze ve meyveleri beslenme listenize ekleyin. Organik ilaç içermeyen sebze ve meyveler daha az toksin barındırır.
5. ADIM
Günde en az 8-10 bardak su için. Su içmek en etkili detoks yöntemlerindendir.
6. ADIM
Koyu yeşil sebzeler en doğal detoks besinlerdir. Lahana, roka, brüksel lahanası, karnabahar, enginar, turp karaciğeri destekleyen ve toksinlerin atılmasını hızlandıran besinlerdir.
7. ADIM
Aç kalmak detoks yapmanızı sağlamaz. Aç kalarak kilo vermek de iyi bir yöntem değildir. Vücut zayıflamak için de bazı minerallere, vitaminlere ihtiyacı vardır.
8. ADIM
Günde en az 2 kez nefes egzersizleri yapın.
9. ADIM
Haftada 1-2 kez sauna, haman yada sıcak bir buhar banyosu yapın. Toksinleri atmanın bir yolu da terlemektir. Egzersiz sonrası sauanaya girmek toksinlerin iki kat daha hızlı atılmasını sağlıyor.
10. ADIM
Haftanın 3 günü 45 dakika yürüyüş ve haftanın 2 günü orta derecede egzersiz yapın. Egzersiz vücut metabolizmasını hızlandırdığı gibi bağışıklığı da güçlendirir. Toksinlerin atılmasını sağlar.
Sonuç olarak detoks bir zayıflama yöntemi değil; vücudu rahatlatma, güçlendirme, koruma yöntemidir. Diyet öncesi detoks yapmak tavsiye edilen bir yöntemdir. Vücut toksin yükünün az olduğu kişiler daha kolay kilo vermektedir.
→ Bir önceki Kahve İçmek Neye İyi Gelir? Zayıflatır mı? başlıklı yazımızda 'kahve içmenin faydaları, kahve zayıflatır mı, diyette içilir mi' hakkında bilgiler verildi.