Öksürüğe Ne İyi Gelir?

- 23:40
Kış kendini hissettirmeye başlamasıyla çevremdeki bir çok kişinin öksürük nöbetleri yaşadığına sahit oluyorum. Geçen hafta benim de uzun bir süren öksürük sonunda bitti. Öksürük araştırmalarımı toplayarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Önce öksürük neden olur siz biraz bilgilendirdikten sonra öksürüğe iyi gelen tarifleri vereceğim. Devamlı sizi rahatsız eden öksürük nöbetlerini evde hazırlayacağınız birkaç karışımla azaltılabilir.

Neden Öksürük Olur?

Mevsim geçişleri ve soğuk havaların da etkisiyle grip, nezle gibi hastalıklarda çoğalma görülür. Hastalıkların seyri genelde öksürükle beraber devam eder. Ayrıca sigara kullanımı, alerjik faktörler, bronşit gibi kronik sorunlar da öksürüğün başlıca nedenleridir.

öksürüğü azaltmak için tarifler

Öksürüğü Kesmek İçin Ne Yapılır?

  • 1- Su tüketimi, öksürüğü kesmek için en iyi yöntemlerden biridir. Özellikle acılı ve ağrılı öksürük yaşıyorsanız devamlı yudum halinde su için. Öksürüğü daha da zorlamamak için suyun ılık olmasına dikkat edin.
  • 2- Ihlamur çayı, öksürükte oldukça faydalıdır. İçerisindeki iltihap giderici ve ağrı kesici maddeler, boğaz tahrişini önleyici içerikleriyle ıhlamur tam bir bitkisel ilaç. Günde 3 bardağa kadar tüketebilirsiniz. Göğsünüzün yumuşamasında oldukça etkili olacaktır.
  • 3- Ayva yaprağı: Yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Ayva içerisindeki bileşenler boğaz yolu enfeksiyonlarında etkilidir ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır. 
  • 4- Ekinezya bitkisi ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan korunmada kullanılıyor. Öksürük henüz yoksa ve hastalığın başındaysanız bundan içebilirsiniz. İsteğe göre balla da alınabilir.

Öksürüğe İyi Gelen Tarifler

1- Ayva, bal ve ıhlamur: Karışım, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Boğazları yumuşatır ve iyileşme sağlar. Her gün 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.

2- Zencefil, bal ve karanfil: Karanfilin içerisindeki bileşenler, boğaz yolu iltihaplarında, öksürükte ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Bal, çay kaşığı kadar toz zencefil ve karanfil ile karıştırılarak kür halinde içebilirsiniz. Karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz. İsteğe göre zencefili bal, limon ve karabiberle karıştırarak ayrı bir ilaç da yapabilirsiniz.

3- Toz karabiber ve bal: Bağışıklık sistemini güçlendirici, öksürük için etkili bir karışımdır. Karabiber, boğazdaki enfeksiyonun alınmasına yardımcıdır. Yanma hissi sonrası rahatlama yaşanır. Balın güçlendirici etkisi de düşünüldüğünde gribin atlatılmasına ve öksürüğe iyi gelecektir.

4- Yeşil çay ve kakule: Yeşil çayda antioksidan özelliği yüksektir. Kakule ile birleşen yeşil çay hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında büyük fayda sağlar. Çayı gargara olarak da kullanabilirsiniz. Kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz. Hipertansiyon veya taşikardi problemi olanlar için limit 2 bardaktır.

5- Ayva çayı: Ayva çayı öksürüğü yumuşatır, nefes almayı kolaylaştırır. Ayva tohumunu su içerisinde 10 dakika kadar demledikten sonra içebilirsiniz.

6- Meyan kökü, şahtere, zencefil: 1 tatlı kaşığı meyan kökü, tatlı kaşığı şahtere ve tatlı kaşığı toz zencefili kaynatılmış suyun içerisine ilave ederek 5 dakika kadar demleyin. Gün içerisinde 3 fincana kadar tüketebilirsiniz. Öksürüğün çabuk geçmesi için ideal bir karışımdır.

Öksürük Gideren Gıdalar Kilo Yapar Mı?

Öksürüğü iyileştiren gıda ve içecekler aşırı kullanılmadığında kilo yapmazlar. İçlerinde en çok kalorili gıda baldır. Balın fazla kullanımı kilo almanıza neden olabilir.
→ Bir önceki Maden Suyu Zayıflatır mı? başlıklı yazımızda 'maden suyu, sağlığa faydaları, diyette içilir mi, zayıflatır mı ' hakkında bilgiler verildi.