Kışa Özel Beslenme Önerileri

- 23:08
Kış aylarında günlerin bir hayli kısalmasıyla beraber bir çok kişide depresyon hali başlıyor. Mevsimsel depresyon hali yılın bu aylarında daha da zirveye ulaşıyor. Mevsimsel depresyonun nedenlerinden olan beslenme hatalarını düzenlerseniz daha mutlu bir kış mevsimi geçirebilirsiniz. Mutluluk demişken mutluluğun bir hormonu var. Adı 'serotonin', kısaca mutluluk hormonu.
İçeriğinde serotonin bulunan yiyecekleri bu zamanlarda bolca tüketmelisiniz. Çinko, magnezyum, omega 3, triptofan içeren yiyecekler mutluluk hormonu üretimini arttıran yiyeceklerdir. Daha fazla üretilmesini sağlayan çevresel faktörlerden en önemlisi güneş olmayınca serotonin hormonu desteğini yiyeceklerde arayacağız.

Triptofan: Belki de adını ilk defa duyacağınız bu aminoasit beyne mutluluk veriyor. Triptofan bakımından fakir olan bir beslenme programı kışın depresyon eğiliminde olmanıza neden olacaktır.

Serotonin: Çikolata ve yeşil sivri biberde bol miktarda bulunur. Çikolatanın mutluluk verdiği bir çok araştırmada kanıtlanmıştır. Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta 'kilo aldırıcı' olmasıdır. Bu nedenle abartmamakta fayda vardır. Acı kırmızı biber de kış aylarında tüketilmesi özellikle tavsiye edilmektedir. Vücut sıcaklığını arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermek isteyenlere özellikle tavsiye edilmektedir.
Tavsiye Yazı
→ Kışın Kilo Almamak İçin Neler Yapılır?

Kış Mevsiminde Neler Yemeli?

Kış aylarında depresyona yakalanmanın yolu düzenli bir beslenme programı oluşturmaktır. Serotonin içeren yiyecekler beyni uyararak mutluluk hissettiren endorfin hormonunu salgılar. Magnezyum, çinko, triptofan besinler tercih edilmelidir. Kivi, muz, ananas, yumurta, hindi eti, keten tohumu, balık, ceviz, badem gibi yiyecekler serotonin hormonu salgılanmasını sağlar.

Kış aylarında hastalıklardan korunmanın en iyi yolu doğru besinler tercih etmektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren 'melatonin' aynı zamanda ruh halinizin düzelmesine yardımcı olur. Melatonin; fındık, badem, ceviz, kızılcık gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. C vitamini de unutmamak gerekir. C vitamini içeren besinleri bolca tüketerek nezle ve gripten korunabilirsiniz.
TAVSİYE YAZI
→ Nezle ve Gripten Koruyan İçecek
Yatmadan Önce Sakinleşin
Uykusuzluk çekiyorsanız yada sakinleşmeye ihtiyacınız varsa özel papatya çayını deneyin. 1 bardak sıcak suyun içine bir tutam papatya ekleyin. 3-4 dakika demlendikten sonra süzün. 1 çay kaşığı bal katarak için. Afiyet olsun...
Ballı papatya çayı gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
→ Bir önceki Zayıflama Ürünleri İşe Yarıyor mu? başlıklı yazımızda 'zayıflama ürünleri, nelerdir, kilo verdirir mi, zayıflatan ürünler' hakkında bilgiler verildi.