Kekik Suyu Diyette Nasıl Kullanılır?

- 23:55
Kekik ülkemizde de bolca yetişen, ana vatanı Güney Avrupa ve Akdeniz ülkeleri yaklaşık 30cm’ye kadar büyüyebilen hoş kokulu biri bitkidir. Ülkemizin dağları bu harika bitki sayesinde kekik kokulu dağlar olurlar. Ülkemizde bolca yetişen kekik baharat olarak sofralarımıza tat vermektedir. Çok faydalı bir besin maddesi olan kekik ülkemizdeki besi hayvanları tarafından da tüketilir. Kekik yiyerek beslenen hayvanların etlerinin çok daha lezzetli olduğu bilinmektedir.
Ülkemizde de bolca yetişen kekik, içeriğindeki maddeler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalıdır. İçeriğinde bol miktarda demir minerali bulunur. Demir açısından en zengin besin maddelerinden biridir. Eğer demir eksikliği sorununuz varsa bolca kekik tüketin. Kekiği kahvaltılarda zeytin üzerine serperek kullanabilirsiniz. Kahvaltınızda bolca limon ve kekik ile karıştırılmış zeytin tüketmek, sağlık kaynağı olacaktır. Kekiği yemeklerinizde de bolca kullanmaya gayret edin. Kekik oldukça hoş kokulu bir baharattır. Özellikle et yemeklerine mükemmel bir rayiha vermektedir.
kekik suyu diyette nasıl kullanılır

Kekiğin bir diğer kullanım yöntemi de kekik suyu tüketmektir. Kekikten alacağınız faydaları kekik suyu ile de alabilirsiniz. Kekik çayı da denen kekik suyunu dağlardan toplanmış taze kekik ile hazırlayabilirsiniz. Kekik suyu nasıl elde edilir bir bakalım.

Kekik Suyu Nasıl Elde Edilir?

Öncelikli olarak dağlardan taze kekik toplanır ya da hazır satın alınır. Daha sonra kekikler güzelce yıkanır. Geleneksel yöntemlerle kekik suyu elde etmek için 2 adet kazana ihtiyaç duyulur. Kazanlardan biri büyük diğeri onun içine girecek kadar küçük olmalıdır. Kekikler büyük kazanın içerisine konulur. Küçük kazan da büyük kazanın içine konulur. Büyük kazanın içerisine küçük kazanı geçmeyecek şekilde su koyulur ve büyük kazanın kapağı ters çevrilerek kapatılır. Açık kalan kısımlar hava almayacak şekilde hamur ile kapatılır. Kazanın altı yakılır ve kaynamaya bırakılır. Buharlaşan su ters örtülen kapak sayesinde damıtılarak küçük kazanın içine dolar. Bu şekilde yaklaşık bir saatte işlem tamamlanır ve kekik suyu elde edilmiş olunur. Bu yöntemler kekik suyu elde etmiş olursunuz. Çayı olarak da tüketebilirsiniz.

Daha kolay bir şekilde klasik demleme yöntemi ile de kekik çayı elde edebilirsiniz. Taze kekik kullanıyorsanız, birkaç dal taze kekiği kaynamış suya atın ve 5 - 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Kuru kekikte de işlem bu şekildedir. Kaynamış suya kekik atılır ve 10 -15 dakika kadar demlemeye bırakılır. Bal ve limon yardımı ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Kekik Suyu Zayıflatır mı?

Kekik suyu ve kekik çayı vücuda oldukça faydalıdır. Vücuttan toksin atılmasında oldukça faydalıdırlar. Vücuda detoks etkisi yaşatır. Cilt sağlığı için birebirdir. Kekik suyu ya da kekik çayı tüketerek cilt sağlığı korunur. Kekik suyu ile yüz yıkanarak akne gibi cilt sorunlarına karşı etkin koruma sağlayabilirsiniz. Gargara yaparak ağız hijyenine sağlar, öksürüğe iyi gelir.

Kekik suyu ya da kekik çayını diyetlerinizde yardımcı olarak da kullanabilirsiniz. Kekik çayı, yeşil çay gibi yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Diyetlerinizde kullanarak daha kolay kilo verebilirsiniz. Yemeklerde sonra 1 fincan kekik suyu hazırlayarak, için. Günde 2 defa içerek metabolizmanın hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
→ Bir önceki Kekik Neye İyi Gelir? başlıklı yazımızda 'kekik, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, diyette nasıl kullanılır' hakkında bilgiler verildi.