Mantar Kaç Kaloridir?

- 23:40
Mantarlar binlerce çeşidi ile oldukça sağlıklı ve faydalı besin kaynaklarıdır. Birçok mantar türü zengin içeriği sayesinde ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Ancak sağlıklı yenilebilen mantarların yanında, zehirli mantarlarda vardır. Yanınızda bir uzman olmadan doğadan mantar toplama işine girmeyin. Zehirli mantarları yenilebilir mantarlardan ayırmak çok zor bir iştir.
Zehirli mantarlar ve yenilebilir mantarlar bir arada bulunabilir. Bir sepette topladığınız 100 mantarın içinden bir tanesi bile zehirli olsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Doğadan mantar toplamak riskli bir iştir. Bu nedenle uzman değilseniz ya da yanınızda bir uzman yoksa doğadan mantar toplamaktan uzak durun.
KALORİ TABLOSU
100 gram mantar;
Karbonhidrat : 4,5 gr
Protein : 2,7 gr
Yağ : 0,1 gr
Lif : 0,8 gr
Potasyum: 414 mg
Sodyum: 38 mg
Demir: 1 mg
25
KALORİ
mantarın kalorisi

Mantar Kaç Kaloridir?

Mantar yüzlerce yenilebilir cinsi olan bir besin maddesidir. Tüm mantarların ortak özelliği düşük kalorili olmalarıdır. Yenilebilir mantarların 100 gram kadar ortalama olarak 20 – 40 kalori gibi oldukça düşük bir orandır. En çok tüketilen ve hemen her markette bulunan beyaz şapkalı mantara düğme mantarı denir. Düğme mantarın 100 gramı 25 kaloridir. Kilo alma korkusu olmadan bolca mantar tüketebilir ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Mantar Besin Değeri

Mantarlar protein açısından oldukça zengindir. Hayvansal proteinlerin tamamı vücut tarafından emilemezken mantardan sağlanan proteinler mantar içeriğindeki amino asitler sayesinde neredeyse tamamen emilir. Mantar özellikle B vitamini açısından zengindir. B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri önemli ölçüde bulunur. Bakır, potasyum, fosfor, selenyum mineralleri açısından da zengindir. İçeriğinde vücuda faydalı birçok amino asit bulunmaktadır. Ayrıca besin lifi açısından da zengindir. Antioksidan yönünden çok zengindir. Antioksidan denince ilk akla gelen sebzeler olan domates, havuç, yeşil biber gibi sebzelerden çok daha fazla antioksidan etkiye sahiptir.

Mantarın Faydaları

Mantar içeriğindeki amino asitler sayesinde besin değerinin tamamına yakının vücut tarafından emilimini sağlar. Besin değeri yüksek görünen birçok yiyecek yeterli emilim sağlayamadığından olması gerektiği kadar fayda göstermez. Mantar bu açıdan oldukça önemlidir. Hem kendi besin değerinin hem de yanında tüketilen maddelerin besin değerinin emilimine yardımcı olur. Mantar kötü kolesterolün en büyük düşmanlarındandır. İçeriğindeki etken maddeler kötü kolesterolü düşürücü ilaçlarda kullanılır. Mantarın kalp – damar sağlığından, bağışıklık sistemine kadar birçok alanda faydalı etkileri görülür.
KAÇ KALORİ?
Yiyecek sorgula...