Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

- 01:49
Hamilelik ya da gebelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar geçen kırk haftalık süre olarak adlandırılır. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelip sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için hamilelik sırasında ve emzirme döneminde beslenme çok önemlidir.
Önemlidir çünkü bebeğin tek besin kaynağı annesidir. Unutulmamalıdır ki, bebeğin büyümesi, sağlıklı olması; ruhsal ve fiziksel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve dengeli beslenmesi ile orantılıdır. Bir bebeğin gelecekteki beslenme tercihi annenin hamilelikteki beslenme tercihinde mutlaka etkilenir. Gebelik döneminde sağlıklı beslenmeyen bir annenin hem bebeğinde hem de kendinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

beslenme önerileri

Hamile Nasıl Beslenmelidir?

Beslenme tercihinin temel amacı içinde anne adayının fizyolojik olarak ihtiyaçlarının karşılanması, Annenin karnında taşıdığı bebeğinin sağlıklı gelişimini sağlamak, bütün besin gruplarından yeterli ölçü ve miktarda tüketmek, emzirme döneminde bebeğe yetecek kadar süt alımına imkan sağlamak, anne bedeninin besin depolarını dengede tutmak vardır. Gebelikte alınan kilolar dert edilmemeli hatta bu kilolarının öneminin bilinmesi gerekir.

Sağlıklı bir annenin gebelik boyunca 9-14 kilo alması normaldir. Bu sayı anne adayları için değişmektedir. Bazı anneler daha az kilo alırken bazı anneler ise daha fazla kilo alabilirler.

Peki; bu süreçte  hamilelikte nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle gebe kişinin günde en az 2 buçuk litre su tüketmesi gerekir. Bu sayede hamilelikte en çok karşılaşılan kabızlık probleminin aşılmasına yardımcı olunacaktır. Aynı zamanda ishal, solunum yolu enfeksiyonları, erken doğum olasılığı, idrar yolu enfeksiyonları problemlerinin de oluşmasının önüne geçecektir.

İlk Üç Aylık Beslenme Önerileri

Hamile kalındığı andan itibaren vücut bebeğin büyümesi, ve beslenmesi için çalışmaya başlar. Buna bağlı olarak kalbiniz,böbrekleriniz, kemikleriniz, memeleriniz, kan damarlarınız, hormonlarınız, cildiniz, sindirim sisteminiz ve dahası... Bu süreçte folik asit annenin kan enerjisini artırmak ve bebeği nöral tüp tehlikesine karşı korumak için gereklidir. Hamile kalmayı düşünen anne adaylarına 3 ay önceden folik asit kullanımı ve hamileliğin ilk 3 ayına kadar devam edilmesi önerilir. Sık sık, az az yemek, rahat sindirilebilecek yemeklere ve az yağlı etlere yönelmek, sebze-meyve miktarını artırmak gerekir. Ayrıca, yeterli demir almaya özen gösterilmelidir. Bol miktarda su içilmelidir.
Tavsiye Yazı
Demir İçeren Yiyecekler

İkinci Üç Aylık Beslenme Önerileri

Bu dönemde doktorunuzun önerdiği demir desteğinizi, folik asitinizi ve prenatal multivitamininizi almaya devam etmelisiniz. Bu dönemde 2500 kalori alan bir hamilenin ihtiyacı bu dönemde 2800 kaloriye çıkar. Kalsiyumdan, liften, proteinden ve kompleks karbonhidratlardan zengin besin değeri yüksek gıdalardan oluşan beslenme düzeniniz bu dönemde bebeğin gelişimi üzerine büyük bir etkiye sahiptir. İkinci 3 aylık dönemde anemi problemi ile sık karşılaşılır bu yüzden bu durumu engellemek için demirden zengin beslenmek gereklidir. Yine aynı zamanda doktorunuzun izin verdiği ve bebeğinizin sağlığını koruyacak şekilde egzersizler, yürüyüşler iyi gelecektir.

Son Üç Aylık Beslenme Önerileri

Günlük 3 e 4 şeklinde ayarlanarak 7 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Meyve ve sebzelerin C vitamininden zengin olması tavsiye edilir. C vitamininden zengin sebze ve meyvelere örnek olarak çilek, kavun, biber, domates, yeşillikler, lahana ve brokoli sayılabilir. Sebze ve meyve yiyerek beslenmenize lif ve mineral katarak daha enerjik olmanızı sağlayabilirsiniz.Yine bu dönemde günlük olarak çok yağlı ve derili olmayan protein bakımından zengin tavuk ve et tüketilmelidir.

Hamilelikte anneler kesinlikle alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalı, Taze peynir ve pişmemiş et yememeli, rastgele ilaç almamalı, şarküteri ürünlerden uzak durmalı, çok ayakta kalmamalı ve topuklu ayakkabı giymemeli, sırt üstü yatmamalı ve uzun süreli yolculuk yapmama, yoğun sinir, stres ve yorgunluktan uzak durmalıdır.
→ Bir önceki Fit Görünmenin Kolay Yolları başlıklı yazımızda 'fit görünme, formda olma, zayıflama yolları, kilo verme yöntemleri' hakkında bilgiler verildi.