Balık Yağı Ne İşe Yarar?

- 19:33
Son dönemlerde balık yağı kullanımının artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Piyasada birçok yerde balık yağı bulunmaktadır. Özellikle gelişim çağında bulunan çocuk ve gençlerin düzenli olarak balık yağı tüketmesi tavsiye edilmektedir. DiyetEvim'de bugün "balık yağı nedir, ne işe yarar, kullanımı" hakkında bilgiler vereceğiz.
Uskumru, ton balığı, somon, mersin balığı, lüfer, sardalye, alabalık gibi balıkların yağlarından balık yağı kapsülleri elde edilmektedir. Artık internette dahil olmak üzere birçok yerden balık yağı kapsülü (balık yağı hapı) satın almak mümkün olmaktadır. Satın alırken dikkatli olmalı, kaliteli ve güvenilir yerlerden alışveriş yapıp, orijinal balık yağı kapsülü satın alındığına emin olunmalıdır.

balık yağı hakkında bilgiler

Balık yağı hapı içerisinde balıklarda olan vitaminler bulunmaktadır. Sağlık açısından gerekli olan bu vitaminler düzenli balık tüketimi ve günlük balık yağı kullanımı ile alınabilmektedir. Beslenme yetersizliği olan kişilere balık yağı kullanımı önerilmektedir.

Balık Yağı Kullanımı

Balık yağı kullanımı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Sağlık için oldukça önemli olan balık yağı içerisinde kalsiyum, demir, A, B1, B2, B3, C, D vitaminlerini içermektedir. Ayrıca balık yağı kapsüllerinin bozulmaması için E vitamini eklenmektedir.

Hastalık tedavilerinde de önerilen balık yağı kullanımı, bir beslenme desteği olarak kabul edilmektedir. Genellikle gelişme çağında bulunan çocukların düzenli tüketmesi önerilmektedir. Damar sağlığı için etkin rol oynayan balık yağı, yüksek kolesterol seviyesini düşürmek için yaygın olarak tüketilmektedir. Düzenli tüketilmesi aynı zamanda beyin fonksiyonları da olumlu etkilemektedir. Fazla tüketimi sağlık açısından sakıncalı olduğu için, balık yağı dozajı bir uzman doktor tarafından belirlenmelidir.

Balık Yağı Faydaları

Bazı hastalıkların tedavisinde, hastalığa bağlı günlük olarak ortaya çıkan etkenlerin azaltılmasında balık yağı kullanılması tavsiye edilmektedir. Düzenli kullanıldığında sağlık üzerinde olumlu sonuçları görülen balık yağı faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Şiddetli adet sancısı çeken bayanlara tek başına balık yağı veya balık yağı ile birlikte B12 vitamini tüketmesi önerilmektedir. Dikkat eksikliği olan çocuk ve yetişkinlerde, beyin fonksiyonlarını doğrudan etkilediği için düzenli tüketilmesi tavsiye edilir.

İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle zayıflayan kemiklerin güçlenmesi için belli bir yaştan sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Genetik olarak böbrek hastalığı riski bulunan kişiler, düzenli olarak balık yağı tüketimi sağladığında böbrek fonksiyon kayıpları engellenebilmektedir.

Haftada 2 gün balık tüketen bayanlarda rahim kanseri riski azalmaktadır. Gerekli vitaminleri alamayan bayanları balık yağı kapsülü kullanarak rahim kanseri riskinin azaltılması hedeflenmektedir.

Balık yağı düzenli kullanıldığında kilo almak isteyenlere de yardım etmektedir. İçeriğinde bir çok besin takviyesi olan balık yağı tüketmek kilo almanızı sağlar.

Balık Yağı Yan Etkileri

Düzenli olarak balık tüketen kişilerin, piyasada bulunan balık yağı kapsüllerini satın almalarına gerek yoktur. Ancak besinlerden gerekli vitamin alınamadığında, doktor tavsiyesi ile düzenli olarak kullanılması mümkündür.

Balık yağı kapsülü, belli kurallara uygun tüketilmelidir. Her kişinin ihtiyacı farklı olduğu için balık yağı kapsülü günlük kullanım miktarı bir uzman tarafından kişinin ihtiyacına göre belirlenmelidir. Aşırı dozaj alan kişilerde mide yanması, ishal, kaşıntı, burun kanaması, ağız kokusu, mide bulantısı gibi balık yağı yan etkileri görülebilmektedir.
→ Bir önceki Kekik Yağının Sağlığa Faydaları başlıklı yazımızda 'kekik yağı, neye iyi gelir, nerede kullanılır, faydaları' hakkında bilgiler verildi.