Glutamin Nedir? L Glutamin Takviyesi Nasıl Yapılır?

- 12:47
Glutamin standart genetik kodumuzun oluşmasını sağlayan bir takım aminoasitten birisidir. Vücudumuzdaki en baskın aminoasitlerden birisidir. Glutamin kullanımı vücuttan yağların atılmasına veya yağların kasa çevrilmesine yardımcı olur.
Genellikle sporcuların kullandığı Glutamin takviyesi bazı zamanlar diyet yaparken de kullanılması gereken takviyeler içerisindedir. Vücudunuzda herhangi bir sağlık sorunu yoksa çok fazla fiziksel aktivite de yapmıyorsanız. Glutamin takviyesine o zaman ihtiyacınız yok demektir.

besin takviyeleri

Vücut Geliştirme

Glutamin takviyeleri genellikle çok ağır sporlar yapan, veya gün içinde çok ağır beden işçiliğinde çalışan kişilerin alması gereken bir şeydir. Glutamin takviyesi almak isteyen kişilerin kendi başlarına karar vermeleri sakıncalıdır. Mutlaka bir uzmandan destek almak gereklidir.

Fazla kilolarımızdan kurtulmak isterken, yağlardan değil de kaslardan kilo verebiliriz. Kaslardan kilo vermenin vücuda verdiği zarar oldukça fazladır. Kaslardan kilo vermemiz vücudumuzun dirençsiz ve halsiz kalmasına sebep olur. Bu yüzden ağır diyetle birlikte spor yapanların glutamin takviyesine ihtiyacı vardır.

Vücut geliştirmede de, vücudun yağlarının kasa dönüştüğünü görürüz. Eğer iyi bir diyet ile vücut geliştirme işlemi yapmıyorsak, kilo vermeden sağlıksız bir şekilde yağlarımızı kasa çeviririz. Bu da ağır sporu bir müddetliğine bıraktığımızda yağlarımızın tekrar bize dönmesine sebep olur.

Her spor yapan, veya vücut geliştirmek için egzersiz isteyen kişiler için de glutamin takviyesine ihtiyaç yoktur. Çünkü bazı spor yapan insanların vücutlarında yağ oranı oldukça yüksektir. Yağların çoğunu kasa çevirmeden önce eritmelerinde yarar vardır.

Glutamin Takviyesi Hastalıkların İyileşmesi İçin Önemlidir

Bağırsakların içindeki çeperlerin korunmasına da yardımcı olan glutamin bazı mide ve bağırsak hastalıkları için de kullanılır. Kolit ve Crohn rahatsızlıklarında sıklıkla doktorların takviyesini istediği glutamin, bazı böbrek hastalıklarında da kullanılmaktadır.

Kanser hastalarında glutamin seviyesini yüksek tutmak oldukça zordur. Doktorların kanser hastalıklarının ilerlemiş devrelerinde bir çok kanser hastasına glutamin desteği verdiğini biliriz.

Glutamine herhangi bir ameliyat sonralarında da vücudun çoklukla ihtiyacı olur. Doktorlar genellikle çok kısa bir süre de olsa ameliyat sonrası glutamin kullanımına destek ilaçlar verirler.

HIV virüsü tespit edilen bir kişinin mutlaka kullanması gereken glutamin, bu hastalıkta vücudun direnci için önemlidir. Yaşam süresinin uzamasına ve kişinin daha sağlam bir kemik yapısı olmasına yarar sağlar.

Glutamin Hangi Besinlerde Daha Çok Bulunur?

Eğer doktorunuz veya spor hocanız glutamin takviyesi almanız için size bir öneride bulunmadı veya ihtiyacınız yok. Fakat vücudunuzun glutamin seviyesini artırmak istiyorsanız proteinden zengin besin çeşitleriyle beslenmelisiniz. Çünkü tüm proteinli yiyeceklerde glutamin bulunmaktadır.

Glutamin içeren besinler nelerdir? Hangi besinlerde glutamin bulunur?
  • Et
  • Süt
  • Yoğurt
  • Süzme peynir
  • Tüm deniz canlıları
Yeşil yapraklı besinlerde, ıspanak, bezelye, karnabahar, pazı ve maydanozda glutamin bulunur. Yalnız yeşil yapraklı besinler pişerek yendiğinde besinlerin içeriğindeki glutamin oranı düşer.
→ Bir önceki Kas Yapan Yiyeceler başlıklı yazımızda 'kas yapan besinler nelerdir, hangi besinler kas yapar, kas yapmak için neler yenmeli' hakkında bilgiler verildi.