Goji Berry Çayı Nasıl Yapılır?

- 15:50
Goji berry ismini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Bir meyve olup birden fazla isime sahiptir. Goji üzümü, goji çileği, goji berry çileği, goji berry üzümü, kurt üzümü… Tüm bu isimler aslında goji berry meyvesidir, farklı isimlerle de bilinebilir. Goji berry yiyerek zayıflayanlar olduğu gibi çayını içerek de kilo verenler vardır.

Goji Berry Nedir?

Kurumuş hali şekil itibari ile kuru üzüme benzemektedir. Bu sebeple de kurt üzümü ismi de oldukça yaygın kullanıma sahiptir. Rengi kırmızı olup, yaş hali parlak kırmızı, kuru hali ise biraz daha mat bir kırmızı renge sahiptir. Yaş hali ile ülkemizde de yaygın olarak yetişen kızılcığı andırmaktadır. Tadı tatlı ve lezzetlidir. Yaprakları da çay yapımında kullanılır.

Anavatanı Çin gibi Uzakdoğu ülkeleri olup, mucizevi meyve olduğu anlaşıldığından beri bir çok ülkede üretebilme çabaları devam etmektedir. Türkiye’de de tam anlamıyla yaygınlaşmasa da üreticileri vardır. Goji berry meyvesi ağaçta yetişir ve boyu 1,5 ile 2,5 metre arasında değişir. Ağacın meyve vermesi için ilk dikilen fidanın 2 yaşına gelmiş olması gerekir. Goji berry ağacı 2 yaşından sonra meyve verse de da tam randımanlı meyvelerini 5 yaşından sonra vermeye başlar. Kilo vermek için goji berry kullanımı yaygındır.

goji berry çayı

Goji Berry Çayı Meyvenin Hangi Kısmından Yapılır?

Bu meyvenin hem kurutulmuş hali ile hem de yapraklarının kurutulması ile çay yapılabilir. Her ikisi de ülkemizde artık kolay bulunmaktadır. Ancak dikkat etmeniz gereken husus sahteleri ile karşılaşma olasılığınızın yüksek olmasıdır. Sahte goji berry meyvesini satıp insanların ölümüne sebep olan satıcılar bile vardır. Sağlık adına içeceğimiz çay, bilinçsiz alışverişimiz ile bizi sağlığımızdan ve hatta hayatımızdan edebilir. Kendi sitelerinden veya çok güvendiğiniz yerlerden almanız son derece önemlidir.
Tavsiye Yazı
Goji Berry'nin Faydaları
Goji Berry Çayı İçin Neler Gereklidir?

Bu çayın yapımı son derece kolaydır. Goji Berry Çayı yapmak için aşağıdakilerin temin edilmesi yeterlidir.

1. Goji berry ağacının kurutulmuş yaprakları veya meyvesinin kurutulmuş hali,
2. Kaynatılmış ve dinlendirilmiş su,
3. Fincan,
4. Süzgeç.

Goji Berry Çayı Kullanımı

Diyette olduğunuz zamanlarda veya formunuzu korumak için bu çayı içebilirsiniz. Fazla yağlarınızı yakmanıza yardımcı olacak, gün boyu halsiz düşmeden işlerinizi sağlam kafa ile yürütebilmenize yardımcı olacak, açlık hissinizi bastıracak, antitoksidan özelliği ile de zararlı toksitleri vücudunuzdan idrar veya ter yolu ile atmanızı sağlayacaktır. Ayrıca karaciğer ile ilgili problemlerinizde, tümör sorunlarınızda da bu çay size iyi gelecektir. Goji berry çayı kullanımı uyku düzenindeki bozuklukları düzeltir. Ve en önemlisi gençlik hormonu olan HCG hormonunuzun daha fazla salgılanmasını sağlayarak yaşlanma hızınızı düşürecektir. Tüm bu durumlar için goji berry çayı içilebilir.

DİKKAT!

Eğer kalp ile ilgili sorunlarınız varsa, kan inceltici herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, tansiyon ya da şeker rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz, emziriyorsanız asla ne bu bitkiyi ne de başka bir bitkiyi doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Goji Berry Çayı Nasıl Yapılır ve Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yukarıda yazmış olduğumuz malzemeleri temin ettikten sonra çayımızı demlemeye hazırız demektir. Çayın tarifini bir fincan olarak veriyorum. Siz kaç kişi içecekseniz ona göre malzeme miktarlarını arttırabilirsiniz. Bir fincan goji berry çayı hazırlama tarifi şu şekildedir. 5-6 adet kuru goji berry meyvesi ya da 1 yemek kaşığı kadar kuru yaprağını bir cezveye atın. Ardından kaynamış ve yaklaşık 10 dakika bekletilmiş kaynar suyu içerisine dökün. Bu şekilde yaklaşık 5 dakika demlenmeye bırakın. Karışımın üzerine bir çay bardağı kapatırsanız çayınız daha etkili olacaktır. 5 dakika beklettiğiniz karışım, süzülerek fincana boşaltılır ve artık içime hazırdır. Yaz aylarında bu çayı soğuk olarak da içebilirsiniz. Çünkü soğuk goji berry çayı yaz aylarında mükemmel bir serinleticidir.
→ Bir önceki Tatlı Krizine Çözüm Bulundu başlıklı yazımızda 'tatlı krizi, nasıl önlenir, çözüm yolları' hakkında bilgiler verildi.