Tatlı Krizini Geçirmek İçin Çözüm Yolları

- 12:15
Aşırı üzüntü ve stresten uzak durmak, sık sık meydana gelen tatlı krizlerinin altında kronik stres ve mutsuzluk olduğu alanında uzman kişilerce tespit edilmiştir. Olması gerekenden daha fazla kuru kahve tüketmek de tatlı krizini tetiklemektedir. Çünkü kahve içerisinde bulunan kafein isimli maddenin kan şekerini düşürdüğü ve bununla birlikte tatlı alma ihtiyacının ortaya çıktığı söylenmektedir.

Tatlı Krizi Nedir?

Tatlı krizi sonradan ortaya çıkan bir durum değildir çünkü tatlı bir besin maddesi yediğimiz anda onun tadını ve içinde ki lezzeti hemen anlarız yani bizim ilk tercihimizdir. Tatlı beyinde endorfin ve seratonin hormonlarının salgılanmasıyla kişinin istemsiz olarak mutlu olmasını sağlar ki bu yüzden birçok kadın regl döneminde, sinirlendiklerinde, stres altına girdiklerin de tatlı şeyler tüketmeyi tercih ederler. Tatlı krizini kısaca karnımız tok veya aç olduğu durumda hissettiğimiz olduğundan fazla aşırır derecede yoğun tatlı yeme isteği olarak tanımlayabiliriz. Bu durum günlük yaşantıyı önemli ölçüde etkiler çünkü bu istek giderilmediği zaman kişiyi mutsuz eder ve psikolojik olarak performansı düşürür. Bu durum şeker bağımlılığı ile doğrudan etkilidir.

tatlı krizini geçirmek için

Tatlı Krizi Neden Olur?

Tatlı krizine sebep olacak sayılamayacak kadar birçok unsur vardır. Bunlardan başlıca olanları şöyledir;

· Şeker bağımlılığı,

· Ruhsal bozukluklar,

· Kötü beslenme,

· Hormonal bozukluklar,

· Psikolojik sorunlar,

· Vücutta bulunan diğer hastalıklar,

Toplum içerisinde ne kadar şeker kullanım oranı olduğu bu tatlı krizi riskini azaltma açısından çok önemlidir. Çünkü günlük alınması gereken kalorinin %40 oranını şekerler ve şeker oranı fazla olan besinler karşılamaktadır. Kötü beslenme alışkanlığı ve yetersiz alınan vitaminler de kan şekerinin hızla düşme sorununu ortaya koyar bu yüzden de beslemeye dikkat edilmelidir. Menopoz ve regl öncesinde yaşanan dönem tatlı krizinin yoğun olarak yaşandığı dönemdir. Yoğun stres, depresyon ve ruhsal bozukluklar tatlı krizini tetikleyen psikolojik sorunlardır.
Tavsiye Yazı
→ Tatlı Zehir Şekerin Zararları

Tatlı Krizini Önlemek İçin;

  • Naneli ve meyveli sakız içerisinde bulunan şeker ve ferahlatıcı tat tatlı ihtiyacını gidermektedir bu yüzden sakız çiğnemek de tatlı krizini önleme yollarındandır.
  • Egzersiz yapmak da bu konuda çok etkilidir çünkü mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonu salgısı egzersiz ile artmaktadır.
  • Tatlı krizi sırasında olduğu anlaşıldığı zaman dikkat dağıtıcı faaliyetlerde bulunmak etkili olabilir.
  • Tatlı ihtiyacı duyulduğu zaman yoğun miktarda şeker içeren tatlılar yerine az miktarda şeker içeren tatlıları tercih etmek kriz riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Tatlı Krizini Azaltan Besinler Nelerdir?

· Ay çekirdeği,

· Badem,

· Tarçın,

· Tuzlu kuruyemişler,

· Leblebi,

· Yulaf,

· Şeker miktarı az olan sebzeler,

· Tatlı patates,

· Yosun,

· Su bitkileri,

· Kefir,

· Şekeri az olan meyveler,

· Yeşil bitkiler,

Bu bitkiler tatlı krizini tamamen ortadan kaldırmasa bile kriz süresi içerisinde kendinizi rahatlatmayı ve kriz süresini kısaltmayı amaçlar. Ayrıca işlenmemiş bitter çikolata da bu süreci uzatmaya yardımcı olacaktır.

Tatlı Krizi Hangi Hastalıkları Tetikler?

Her ayın belli dönemlerinde kadınlarda meydana gelen regl döneminde ortaya çıkan tatlı krizleri kan şekeri düşmesi sonucu ortaya çıktığından dolayı diğer krizlere göre riskli değildir. Fakat gece uyku sırasından birden bire meydana gelen yoğun tatlı yeme isteği ile oluşan krizler uzun sürdüğü gibi tehlikeli de olabilir. Bu tür krizler ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Yoğun tatlı yeme isteği ile oluşan hastalıklardan birisi de reaktif hipoglisemidir. Bir diğer hastalık ise diyabettir. Yoğun tatlı yeme isteği ile diyabet hastalığı başta olmak üzere bu tür tehlikeli hastalıkların sebebi yoğun tatlı yeme isteği ve yaşanan krizlerdir.
→ Bir önceki Ödem Nedir? Nasıl Atılır? başlıklı yazımızda 'ödem nedir, nasıl atılır, belirtileri nelerdir, şişkinliği azaltmanın yolları' hakkında bilgiler verildi.