Ödem Nedir? Nasıl Atılır?

- 15:25
Vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi sonucu meydana gelen şişliklere ödem denir. Ödeme sebep olabilecek hastalıklar ve hastalık dışı nedenler vardır. Şimdi o nedenler nelerdir bir bakalım.

Ödem Oluşmasının Nedenleri

  • Bacaklarda bulunan damar kapakçıklarında görülen rahatsızlık sonucu ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkta damarlar kanı kalbe geri pompalamakta güçlük çektiği için bacak bölgesinde ödem oluşturur.


  • Kalp ve akciğer rahatsızlıkları
  • Bir yerde uzun süre oturma veya ayakta kalmanın sonucu olarak, vücuttaki su yer çekiminin etkisi ile bacak ve ayaklarda toplanır ve bu da ödem oluşumuna neden olur.
  • Ağrı ve tansiyona karşı alınan bazı ilaçlarda ödeme neden olabilir.
  • Alerji ve yanıklar da ödeme neden olur.
  • Hamilelik sırasında rahmin kan damarları üzerinde uyguladığı basınç, vücudun özellikle alt bölgesinde yani bacaklarda ödeme neden olur.
  • Hormonlardaki değişiklikler sonucu adet dönemlerinde ödeme rastlanabilir.
  • Aşırı tuz tüketimi, yağlı-kızarmış gıdalar, alkol, gazlı içecekler de ödeme neden olabilir.
  • Düzensiz uyku, stres de gene ödemin en önemli sebeplerindendir.
ödem atma yolları

Ödem Nasıl Önlenebilir?

· Günde en az 1.5 litre su tüketmek

· Egzersiz yapmak

· Tarçın, yulaf ezmesi, kuşkonmaz

· Özellikle iyi bakterisi yüksek olan yoğurt

· Yeşil çay

· Yaban mersini

· Zencefil, ananas

· Limonlu sıcak su
Tavsiye Yazı
→ Ödemden Kurtulmanın Kolay Yolları
Ödem Vücutta Nerelerde Görülür?

Ödem daha çok göz kapaklarında, ellerde, ayaklarda, bacaklarda görülür. Ödem oluştuğunda ise her zaman taktığınız yüzüğünüzü takamaz hale gelirsiniz ya da her zaman giydiğiniz ayakkabı ayağınızı sıkacağı için giyemeyebilirsiniz.


Peki Ödem Nasıl Anlaşılır?

Her insan ödemi ayırt edemeyebilir. Ödemi ayırt etmek için şişliğin bulunduğu bölgeye eliniz ile bastırdığınız da içine çökme ya da çukurluk oluşturması gerekir. Ama bazen ödem sertleşir ve bastırdığınızda çukurluk ya da çökme görülmez. Böyle bir durumda ise doktora gitmeli ve ödemin sebeplerini araştırtmalı, gerekli tahlilleri yaptırmalı ve gerekli tedavileri uygulamalısınız.


Ödem Azaltmak İçin Kullanılabilecek Yiyecekler


· Karpuz
· Domates
· Salatalık
· Havuç
· Patlıcan
· Enginar
· Kereviz
· Üzüm

Ödem Nasıl Atılır?

Ödem atmak için ilk adım bir doktora başvurmak ve vücutta ki ödemin nedenlerini öğrenmektir. Ödemin kaynağı tespit edildiğinde ödemden kurtulmak daha kolay bir hal alır. Vücuttaki ödemi atmak için evde yapabilecekleriniz ise şunlardır:

· Ne kadar tuz tükettiğinizi inceleyin. Yemeklerinize ekstra tuz atmaktan kaçının. Bol tuzlu olduğu bilinen fast-food türü yiyeceklerden yemeyin. Tuzlu kuru yemişler, tuzlu peynirler, turşu ve birçok hazır gıda tuz bakımından zengindir. Bu nedenle ödem açısından da arttırıcı rol oynarlar ve sakıncalıdır.

· Alkol, sigara ve madde kullanımından uzak durun.

· Alerji yaptığından emin olduğunuz maddelerden uzak durun. Eğer alerjiniz olup olmadığını kesin olarak bilmiyorsanız ama alerjiniz olabileceğinden şüphe ediyorsanız alerji testi ya da gıda duyarlılık testi yaptırabilirsiniz.

· Bol miktarda su için.

· Taze meyve ve sebzeler ile lifli gıdalar tüketin.

· Günlük yaptığınız hareket sayısını arttırın ve düzenli yürüyüşler yapın.

· Fazla kilolarınız var ise bunlardan kurtulun. Gerekirse bir diyetisyenden bu konuda yardım alabilirsiniz.

· Karahindiba çayı ile maydanoz suyunun ödem azalttığı bilinmektedir.

· Posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Çünkü posalı gıdalar bağırsakların hareketlerini arttırarak bağırsakların çalışmasını ve ödem atılmasını sağlar.

· Günlük yaşam da hepimizin birçok sorunu olmakta ve bunları zamanla stres haline getirerek depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşamaktayız. Bu nedenle stresten uzak durmalıyız.

· Şeker sindirilirken vücutta su tutulmasını ve ödem oluşumunu sağlar. Bu nedenle tüketilen şeker miktarı düzenlenmelidir.
→ Bir önceki 1 Kilo İçin Kaç Kalori Harcamak Gerekir? başlıklı yazımızda '1 kilo kaç kalori, kaç kalori harcarız, kilo vermek için' hakkında bilgiler verildi.