20'li Yaşlarda Beslenme ve Egzersiz

- 22:03
20'li yaşlar insan yaşamının en hareketli dönemidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunları yaşamamak için bu dönemde doğru bilgiler ve uygulamalar içerisinde olmalıyız.

BESLENME

20'li yaşlar kemik kitlesinin yoğun olarak güçlendiği ve geliştiği bir dönemdir. Bu durumu desteklemenin en iyi yolu süt ürünlerinden bolca kalsiyum almaktır. Günde 1000mg kalsiyum tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. 1 bardak sütte yaklaşık olarak 350 mg kalsiyum vardır. 20'li yaşlarda yapılabilecek şu diyet size sizin günlük ihtiyacınız olan kalsiyumu almanızı sağlayacaktır. Kahvaltıya 1 bardak süt ile karıştırılmış tahıl gevreği, öğle yemeğinde 60 gram ıspanak salatası, akşam ise somon balığı ve yeşillik.

beslenme ve egzersiz


Başka Hangi Yiyecekler Yenmeli?
Yaşamın en hareketli zamanında yenilen yiyecekler önemli bir yere sahiptir. Meyve, sebze, süt ürünleri, protein bakımından zengin olan; yumurta, balık, ceviz ve fındık ihtiyacınız olan tüm vitaminleri almanızı sağlayacaktır. Sağlıklı karbonhidrat ile enerji ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.

EGZERSİZ

20'li yaşlar hipofiz bezinin en fazla çalıştığı yıllardır. Hipofiz bezi büyüme hormonlarını çalıştırarak vücut gelişiminde aktif rol oynar. Bu sayede 20 yaşlarda boy uzamasının en fazla görüldüğü yıllardır. Bu yaşlarda kaldırılan ağırlıklar ileri ki yaşlar için iyi bir yatırımdır. Kasların kuvvetlenmesi için yüksek ağırlıklar yerine yeterli kilodaki ağırlıkları tekrarlar yaparak kaldırmak daha faydalı olacaktır.

Ağırlık kaldırırken kilonun değil tekrarın önemli olduğunu buradan anlayabiliriz. 20'li yaşlarda olan herkes egzersiz yaparak kısa sürede kendini toplayabilir. Evde egzersiz yapılabileceği gibi salonlarda da yapılan egzersizler vücut gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.
→ Bir önceki Kuşburnunun Faydaları başlıklı yazımızda 'kuşburnu, çayı, faydaları, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.