Patates En Sağlıklı Nasıl Pişirilir?

- 23:37
Dünyada en çok tüketilen besinler arasında yer alan patates, bütün yıl boyunca bulunabilen ekonomik ve faydalı bir besin olma özelliklerini de beraberinde getirir.

Patatesin İçerdiği Besin Değerleri

Patatesin faydalı olmasını sağlayan en önemli özelliği içerdiği A, C, K, B6 ve E vitaminleridir. Bunun yanı sıra içerdiği folat ve potasyum ile zengin bir besin olarak tanımlayabileceğimiz patates, kalsiyum, demir, magnezyum, demir, bakır ve manganez de içerir. Patatesin besin değeri yüksek bir bitki olduğunuz söyleyebiliriz.

pişirme yöntemleri

Patatesin Faydaları

Patatesin faydaları arasında cilt sağlığına olumlu etkisi, ciltteki kırışıkları ve lekeleri azaltma özelliği, güneş yanıklarını tedavi edebilmesi, saç sağlığına yardımcı olması, verdiği tokluk hissi, bağırsak sağlığına etkileri ve stres azaltıcı özelliği sayılabilir. Patatesin diğer yararlarına değinecek olursak;
  • Patates suyu kan şekerini dengeler.
  • D vitamini ile diş ve kemik sağlığına faydalıdır.
  • Lif bakımından zengin olduğu için mide ve bağırsak sağlığını korur.
  • Patates suyu hamilelik döneminde iyi bir besindir.
  • İçerdiği manganez ile zihin ve beden sağlığına olumlu katkı sağlar.
  • C vitamini içerdiği için grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Tiroid bezleri için faydalıdır.
  • Kalp sağlığının korunmasında yardımcıdır.
  • Böcek ısırmalarında çiğ olarak cilde uygulanarak ağrı ve şişlikleri azaltır.
Bu kadar çok faydası olmasına karşılık genellikle yanlış tükettiğimiz patates nedeniyle vücudumuza çok fazla kalori almaktayız. Özellikle kızartma şeklinde Pazar kahvaltılarımızı süsleyen patates, lezzetli olmasına karşılık vücudumuza çok fazla yağ almamıza neden olduğu için zararlı olabilmektedir.
Tavsiye Yazı
Patates Diyeti Nasıl Yapılır?

Sağlıklı Patates Nasıl Pişirilir?

Patatesi pişirirken sağlıklı beslenmek istiyorsak öncelikle kızartmadan uzak durmalıyız. Kızartma yapmak yerine fırında patates olarak tüketmek çok daha faydalı ve sağlıklı olacaktır. Patates kızartmasının lezzetinde hazırlayabileceğiniz fırında patates ile lezzetli sofralar kurabilirsiniz. Bunun için soyup dilimlediğiniz patatesleri su dolu bir kap içerisinde bekletin. Böylece patates dilimlerinin dış yüzeyindeki nişasta kaybolacak, fırında pişerken yapışmasını önlemiş olacaksınız. Daha sonra suyunu süzerek tercihen kağıt havlu ile kurulayarak az yağlanmış fırın tepsisine patateslerinizi dizebilirsiniz. Böylece çıtır çıtır, az yağlı ve lezzetli patates dilimleri elde edebilirsiniz.

Patatesi bütün olarak da pişirebilirsiniz. Bunun için fırın veya çift taraflı tavaları tercih edebilirsiniz. Bütün olarak pişirmek biraz zaman alsa da közlenmiş patates lezzetini, besin değerlerini koruyarak elde edebilirsiniz. Bütün olarak pişirdiğiniz patatesin içini açarak ekleyeceğiniz sağlıklı garnitürlerle ev ortamında kumpir hazırlamanız da mümkündür. İştah açıcı görünümü, içindeki besleyici malzemelerle sağlıklı olarak hazırlanabilecek kumpirleri çocuklarınız ve misafirleriniz için keyifle servis edebilirsiniz.

Lezzetli ve sağlıklı patates pişirmenin bir diğer yolu da haşlamaktır. Kabuklarıyla tencere veya düdüklü tencerede haşlayabileceğiniz, ya da kabuklarını soyup dilimleyerek suda pişiirebileceğiniz patatesi çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Kahvaltılarda haşlanmış yumurta ile servis ederek doyurucu bir besin elde edebilir, içerisine yeşil sebzeler doğrayarak limonlu salatalar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca haşlanmış patates börekler ve gözlemeler için de lezzetli bir iç harç haline dönüşür. Ayrıca haşlanmış patates ile et yemeklerinizin yanında tüketebileceğiniz patates püreleri hazırlayabilir, üzerine yoğurt dökerek elde edebileceğiniz lezzetli patates köfteleri de yapabilirsiniz.
→ Bir önceki Kadınlar İçin Önerilen Vitaminler başlıklı yazımızda 'kadınlar için, vitamin çeşitleri, besin takviyeleri, vitamin önerisi' hakkında bilgiler verildi.