UHT Süt Nedir?

- 22:04
'Ultra High Tempeture' İngilizce sözcüklerinin kısaltması olan UHT'nin Türkçe olarak ise uzun ömürlü süt olarak anılmaktadır. UHT sütlerin raf ömrünü uzatmak adına bazı katkı maddelerinin katıldığı düşünülür. Bu nedenle UHT süt zararlı mı, katkı maddesi var mı soruları tüketicinin kafasını karıştırmaya devam ediyor.
İlk önce UHT yöntemine bir açıklık getirelim. Kapalı ortamda sütün 140 derecelere kadar ısıtılırve çok kısa bir süre bu sıcaklıkta bekletilerek sütün içerisinde bulunan zararlı maddeler yok edilir. Daha sonra mikropsuz bir ortamda tutulan sağlıklı, hava ve ışıktan koruyan ambalajlara süt doldurulur. UHT sütler bu oda sıcaklığında muhafaza edildiğinde 4 ay süresince bozulmaz. Açıldıktan sonra ise buzdolabında 3 güne kadar tüketilmelidir.

sağlıklı beslenme

UHT Sütte Katkı Maddesi Bulunur mı?

Uzun ömürlü süt haberleri sık sık basında çıkmaktadır. Amlajlı sütlerin zararlı olduğunu belirten haberler arada çıkmaktadır. UHT süt yöntemi sadece Türkiye'de değil tüm Dünya'da kullanılan bir yöntemdir. UHT yöntemi ile sütte bulunan tüm zararlı organizmalar yok edilir. Bu yüzden hiç bir katkı maddesi kullanılmaya gerek kalmamaktadır.

UHT Yöntemi Sütün Besin Değerini Azaltır mı?
Tüketicinin UHT yönteminin sütteki besin değerlerini azalttığı yönündeki kaygıları asılsızdır. Bu yol ile elde edilen ve amlajlanan sütte hiç bir kayıp olmaz. Bazı vitaminlerin çok az bir kayıp yaşandığı söylenebilir. Bazı fikirler sütte bulunan probiyotik bakterilerin bu esnada yok olduğunu söyler. Probiyotik bakteriler daha çok yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde bulunur. UHT ve pastörize edilmiş sütlerde probiyotik bulunmamaktadır.
Tavsiye Yazı
→ Laktozsuz Süt Nedir?
→ 1 Bardak Süt Kaç Kalori?

Pastörize Süt Nedir?

Pastörizasyon, çiğ sütün özel cihazlar ile 80 dereceye kadar 15 saniye boyunca ısıtılması ve tekrar 4 dereceye kadar soğutulması işlemidir. Bu işlem sırasında sütün doğallığını bozulmamasına dikkat edilir. İçerisinde bulunan bakterilerin öldürülür. Bu bakterilerin tekrar ürememesi için tüketilene kadar soğuk tutulması gerekir. Üretim tarihinden 10 güne kadar pastörize süt tüketilmelidir.

Süt Zayıflatır mı?

Süt ve süt ürünlerinin kilo vermeye yardımcı olacağı bir çok araştırma ile kanıtlanmıştır. Kalsiyum alımı kilo vermeyi ve göbek bölgesindeki yağın azalmasını desteklemektedir. Kalsiyum vücuttaki yağ üretimini destekleyen hormonu dengeler. Kalsiyum alındığında bu hormon daha az çalışır. Yağ hücrelerinin parçalanması için kalsiyum çok önemli bir mineraldir. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre süt içerek diyet yapanların içmeyerek yapanlara göre daha fazla kilo verdiği görülmüştür.

Süt kilo verme de etkili olduğu gibi kilosunu korumak isteyenlerin de tercihleri arasında olması gerekir. Her gün düzenli olarak süt tükettiğinizde daha az yağ hücresi üretmiş olacağınızı unutmayın.
→ Bir önceki Kivinin Faydaları başlıklı yazımızda 'kivinin faydaları, C vitamini deposu, kivi yemenin yararları' hakkında bilgiler verildi.

Diyet Sözlükten Son Başlıklar