Kivi ve Kivinin Muhteşem Faydaları

- 22:46
Kivi C vitamini konusunda oldukça zengin olan bir meyvedir ve sağlık için tüketilmesi gerekir. Yeşil, beyaz renklere sahip olan kivi ekşi bir tada sahiptir. Gün içinde tüketilecek olan 1 tane kivi sağlıklı yaşamak adına oldukça önemlidir. İçeriğinde C vitamini, A vitamini, B1, B2 vitamini, protein, demir, kalsiyum, fosfor bulunmaktadır. Kivi turunçgillerden daha çok C vitaminine sahiptir. 1 adet orta boy kivi yaklaşık olarak 40 ile 50 kalori içerir. Vitamin açısından zengin olan kivinin birbirinde farklı faydası bulunur. Bunlar;
Kivinin içeriğinde var olan pektin maddesi umduğunuzdan daha çok mucizeyi insanların ayağına kadar getirmektir. Pektin maddesi vücutta var olan toksinlerin temizlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Pektin kötü kolesterolün düşesine olanak sağlar ve iyi düzeydeki kolesterolün ortaya çıkmasına yardımcı olur.

meyvelerin faydaları
  • Kivinin içeriğinde antimutajenik adı verilen maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler kanserin önlenmesinde yardımcı ve faydalı olan maddelerdir.
  • Kivi içerdiği tüm özelliklerden kaynaklı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve insanların hastalıklardan korunmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kivinin sağladığı faydalar konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda en dikkat çeken araştırma İskoçya’da yapılmıştır. İskoçya’da yapılan araştırma neticesinde 20 gün boyunca gönüllü olan kişiler tarafından kivi tüketilmiştir. Bu sürecin sonunda lenfosistlerde meydana geliş olan DNA zararlılarının en aza indiği tespit edilmiştir.
  • Kivi içeriğinden bulunan tüm etken maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca hastalıkların oluşma riskini en aza indirgemektedir.
  • Kivi insan vücudunda bulunan kılcal damarların yapısını güçlendirmektedir.
  • Kivi tüketimi solunu ile alakalı olan hastalıklara karşı iyileştirici bir etkiye sahiptir. Özellikle şiddetli öksürük ve astım tarzı sorunların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kivi vücutta bulunan kılcal damarların yapıların güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kan içinde bulunan yağ oranını dengeleyerek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Tavsiye Yazı
→ Kivi Kaç Kalori?
Kivi üzerinde yapılış olan araştırmalar bu meyvenin gelişim çağında olan çocukların üzerinde oldukça büyük faydalara sahip olduğu kanıtlanmıştır. 6 ile 7 yaş aralığında olan çocukların kivi tüketimi yapması sonucunda solunum yollarının açıldığı gözlemlenmiştir. Yine çocukların başına gelen ve yaşadıkları gece öksürüğü, kronik öksürük, hapşırma, burun akıntısı ve nefes darlığı sıkıntılarında da kivi oldukça etkilidir.

Yine yapılan bir araştıra sonucuna göre kivi tüketimi yapan çocuklar da oluşan burun akıntısının % 28 oranında, kronik öksürükte %25 oranında, gece öksürüğünde %27 oranında, nefes darlığında %32 oranında, hapşırmayı da %41 oranında azaldığı ortaya çıkmıştır. Kivinin bu denli etkili olasının en büyük sebebi içeriğinde flavonoitlerin maddesinin olmasıdır.

Kivi insan sağlığı açısından oldukça etkili olan bir meyvedir. Hastalıkların engellenmesi konusunda oldukça etkilidir ve bu konuda etkin şekilde rol oynar. Yeterli düzeyden daha çok kivi tüketilmesi kişilerde alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
→ Bir önceki Hamileler İçin En Zararlı Yiyecekler? başlıklı yazımızda 'hamilelik, beslenme, zararlı yiyecekler, sağlıklı beslenme' hakkında bilgiler verildi.