Ayva Kabuğunun Faydaları

- 21:09
Ayva kış aylarının lezzetli olduğu kadar şifalı bir meyvesidir. Bilinen ve bilinmeyen pek çok faydası bulunur. Ayvanın aynı zamanda kabuğunun da faydaları bulunur. Ayva kabuğunun faydaları şunlardır;
⟹ İdrar yolları iltihabını giderir.

⟹ İştah açar.

⟹ Böbrekte oluşan iltihaplanma için etkilidir.

⟹ Hepatit A, B ve C oluşumunda etken olan organizmaların gelişmesini engeller.

⟹ Gribe karşı koruyucudur.

Meyvelerin olduğu gibi kabuklarının da pek çok farklı faydası bulunur. Bazı meyveler kabukları ile yenilince daha sağlıklı olurken bazılarında kabuğun soyulması gerekse de çöpe atmak yerine farklı şekillerde kullanılabilir.
ayva kabuğunun faydaları
Tavsiye Yazı
Ayva Diyette Yenir mi?

Ayva Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Ayva her hali ile bir şifa deposudur. Meyve olarak içi yenilebileceği gibi yaprakları, çekirdekleri ve kabuğu da şifalı olduğu için tercih edilebilir. Ayva meyvesinin bilinen faydaları şunlardır;

⟹ Kalbi güçlendirir.

⟹ İshalin kesilmesine yardımcı olur.

⟹ Hazımsızlık sorununun giderilmesinde kullanılır.

⟹ Kalpte oluşan çarpıntı ve sıkıntıları giderir.

⟹ Ağız kokusu şikayeti olanlar için etkili bir çözümdür.

⟹ Çocuklarda gelişime yardımcı olur.

⟹ Yüksek tansiyonun düşmesinde etkendir.

⟹ Damar sertliğine karşı etkilidir.

⟹ Varise iyi gelmektedir.

⟹ Grip ve nezle konusunda etkili bir çözümdür.

Ayva Yaprağı Neye İyi Gelir?

Ayva her hali ile insanlarda sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayan kışın sevilen meyveleri arasında yer alıyor. Ayva yaprakları da şifa dolu olduğu için atmak yerine kullanılması gerekir. Ayva yaprağının kaynatılıp içilmesi ishal sorununu çözmeye yardımcı olur ve ayrıca gargara yapılabilir.

Pişmiş yapraklar lapa yapılarak boğaza konulursa şişliği alır. Bu nedenle kışın yaşanan hastalıklar konusunda ayva yaprağı tercih edilecek şifalı meyveler arasında yer alıyor. İlaç kullanmak istemeyenler için doğal yollardan şifa bulmak için kullanılabilir.

Ayva Çiçekleri Ne İçin Kullanılır?

Ayvanın her bir parçası kullanılabilir. Çiçekleri bal ile macun haline getirilerek tüketilirse baş ağrısı sorununu çözer. Ayrıca kaynatılıp içilmesi de kalp çarpıntısı sorununda çözüm olmaktadır.

Sütü az olan veya gelmeyen annelerde ayva çiçekleri kaynatıp içebilirler. Çiçeklerinin toplanması bu açıdan önemlidir. Mevsiminde tüketilmesi de oldukça etkili olacaktır.

Ayva Suyunun Etkileri Nelerdir?

Ayvanın suyu vesvese edenlerde etkili olmaktadır. Terlemek istendiğinden ayva suyu kullanılabilir. Ayrıca iştah açıcı özelliği de bulunur. Böbreklerde ve idrar yollarında iltihaplanma olması durumunda etkili bir seçenek olmaktadır.

Doğumu kolaylaştırmak içinde kullanılabilir. Aşırı adet görenler ve bağırsak kanamaları olanlar için kesici etkiye sahiptir. Dizanteriye karşı koruyucu faydası nedeni ile de rahatlıkla kullanılabilir.

Ayva Kabuğu Nasıl Tüketilir?

Ayva kabuklarını kullanmak isteyenler kaynatarak suyunu içebilir ve faydalarından bu şekilde yararlanabilirler. Aynı şekilde kaynatılıp suyu alınan kabuklarda lapa halinde kullanılabilir. Soğuduktan sonra etkili olması için vücutta kullanılabilir.

Kabuklarını soyarak yemeyi tercih edenler kabukları atmak yerine kaynatarak suyunu da içebilirler. Bu sayede her bir parçasındaki faydalardan yararlanma imkanı elde edebilir ve daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Kışın yetişen ve olgunlaşan meyvenin her halini gönül rahatlığı ile aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Ayvanın Zararları Var Mıdır?
Her meyve ve sebzenin aşırı tüketilmesi fayda yerine zarar olur. Bu nedenle kararında tüketilmesi sağladığı faydalardan yararlanmak adına etkili olur. Ayva tüketiminde de aşırıya kaçılması kabızlık ve veya yüksek tansiyon sorunu olanlarda tansiyonun yükselmesine neden olabilir.

Ayvanın bu rahatsızlıkları olanlar için çiğ yenilmemesi bunun yerine suyunun kaynatılıp içilmesi veya marmelat olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır. Közde haşlanarak da daha az etkisi olacağı için rahatlıkla kullanılabilir.
→ Bir önceki Kahvaltıda Yulaf Ezmesi Tüketin başlıklı yazımızda 'yulaf ezmesi, kahvaltı, kahvaltıda besleyici, tarifler ' hakkında bilgiler verildi.