Kestanenin Faydaları Neledir?

- 23:40
Kış gelince sokaklarda mis gibi kokan ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak bir avuç kadar tüketilen kestane, oldukça faydalı bir karbonhidrattır.
Nişasta ve sudan oluşan kestanenin faydaları diğer karbonhidratlar gibi kan şekerini aniden yükseltmemesinden ötürü oldukça fazladır. Glisemik indeksi düşük olduğu için, ara öğün olarak 100 gram kadar tüketildiğinde 160 kalorilik bir diyet menüsü için tercih edilebilir.
yiyeceklerin faydaları
Birçok farklı faydası olan kestane;

Kansızlığı önler,

 Metabolizmayı hızlandırır,

 Sakinleştirici özelliği vardır,

 Unutkanlığı giderir,

 Bağışıklık sistemini güçlendirir,

 Hücrelerin yaşlanmasını engeller,

 Trigliseridi düzenler,

 Potasyumu düşük olanlara yardımcı olur,

 Bebeklerde kalp ve damar sağlığı için faydalıdır,

 İshali önler.
Tavsiye Yazı
⤥ Hünnap Neye İyi Gelir?
Oldukça faydalı bir karbonhidrat olan kestane, diyet yapanlarda aşırı derecede tüketilmemelidir. Pilavlarda kullanıldığı için çok kalorili bir besin olacağından dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

Kestane Nasıl Yetişir?

Kayıngillerden olan kestane, eski Yunan’da Teselya bölgesindeki bir şehir olan Kastania’dan ismini almıştır.

Yaprakdöken bir ağaç olan kestane ağacının meyvesi kestaneler, pişirilerek ya da haşlanarak yenebilmektedir. Ülkemizde en çok Aydın’da yetişen kestaneler, Bursa kestanelerinin şekerlemeleri ve pastalarıyla Bursa kestanesi olarak ünlenmiştir.

Özellikle kış akşamlarında kestane kebap olarak satılan bu meyveler, fırında, sobaların üzerinde ya da tost makinelerinde kızartılmaktadır.

Kestane Nasıl Tüketilmeli?

Yüksek karbonhidrat içermesi nedeniyle kestane kebap olarak tüketilebilen kestaneler, 100 gramdan fazla tüketilmemelidir.

Üst kısmı hafifçe çizildikten sonra tüketilen kestaneler, yüksek ısıda 15 – 20 dakika pişirilip tüketildiğinde sağlıklı atıştırmalık olurlar. Kestaneli pilav yüksek kalori değeri içerdiğinden sakıncalı olabilir. Kestane şekeri, kestane pastası gibi tatlı ürünlerle tüketildiğinde diyet yapanlar için tavsiye edilmemektedir.

Eskiden Alp bölgesinde kestaneyle beslenen insanlar, uzun aylar boyunca bu besini tüketmişlerdir. Fakirin ekmeği olarak bilinen bu meyve, doyurucu özellik taşıdığı için yüksek bir besin değerine sahiptir.

Çölyak hastaları için kestane unundan yapılan ekmek ve yiyeceklerin sağlıklı olduğu bilinmektedir. Kestanenin içerdiği nişasta ve şekerler, iyi kalitede sindirilebilen lifli ürünler olduğu için, aşırı tüketilmemesi durumunda kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Haşlanarak tüketilen kestane 120 kalori olurken, kavrulması durumunda 200 kaloriye çıkmaktadır.

Kestanenin Yenilebilir Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Kestanenin yenilebilir olanı, çok koyu renkli olmayan ve ticari olarak satılan çeşididir. At kestanesi gibi her yerde görülebilen kestaneler ise, yenilmeyen cinstendir ve sadece kozmetik amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Kestane ağacından kestane toplayıp yemek riskli bir iştir. Çünkü at kestanesi, acı kestane ve yabani kestane gibi birçok farklı çeşit vardır ve bunlar sadece doğal esans ve kozmetik sektörde kullanılırlar.

Kestane Kilo Yapar Mı?

Kestane yüksek oranda nişasta içermektedir ve bu da karbonhidrat anlamına gelmektedir. Kilo vermek isteyenler için ideal olan ama aşırı tüketildiğinde zararlı olabilen kestane, diğer karbonhidratlar gibi şekere dönüşmez.

Ancak şekere dönüşen diğer karbonhidratlar gibi değildir. Sağlıklı bir karbonhidrat olduğu gibi, fazla tüketilmesi durumunda kilo almaya neden olabilir. Özellikle kestane balı, kestane şekeri ve kestane pilavı olarak tüketildiğinde yüksek oranda kalori içerebileceği için zararlı olabilir.

Diyet Yaparken Kestane

Diyet yapanlar ve hayatından şekeri ya da paketlenmiş ürünleri çıkaranların duyduğu tatlı ihtiyacını bastıran kestaneler, 100 gram kadar tüketilebilir.

Hem tok tutan, hem de enerjik hissetmeye yarayan bir meyve olan kestane, ülkemizde de çok fazla tüketilmektedir. Diyet yapanlar kestane unundan ekmek yapabilir ve haşlanmış kestane tüketerek tatlı ve karbonhidrat ihtiyacını sağlıklı besinler arasından olan kestaneden alarak lif yönünden zengin beslenebilir.
→ Bir önceki Ayva Kabuğunun Faydaları başlıklı yazımızda 'ayva kabuğu, faydaları, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.