Kışın Balık Yemenin Faydaları

- 00:49
Balık faydaları ile insan vücudu için gerekli olan besin kaynakları arasında yer alır. Özellikle kışın balık yemenin faydaları daha da arttığı için tercih edilmesi gerekir. Hafta da en az 3 kez tüketilmesi faydalarından tam anlamı ile yararlanılmasına yardımcı olur. Yüksek oranda fosfor ve folik asit içermesi bu aylarda tam anlamı ile faydalanılmasına yardımcı olacaktır.
Balık çeşitleri için doğru seçimler yapılması da alınacak olan besin değerleri ve faydaları etkileyecektir. Havaların soğuması ile çoğalan balıkların fiyatları da kış aylarında daha uygun olduğundan yaz aylarına oranla kışın daha çok tüketimi artmaktadır. Kışın soğuk nedeni ile yakalanan balıkların daha lezzetli olmasının yanı sıra besin değeri de daha yüksektir.

balık yemenin faydaları

Balığın Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Balık insanlar için gerekli olan besin kaynakları arasında en önemli olanlarındandır. Balığın faydaları saymakla bitmez.

· Saçlar ve cilt üzerinde besleyici etkisi vardır.

· Zihni açması nedeni ile çocuklar için etkilidir.

· Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkili bulunur.

· Göz sağlığı için etkili olmaktadır.

· Sinir sistemi üzerinden faydalı etkileri bulunur.

· Çocuklar için ilerleyen yaşlarda hastalıklara karşı koruyucudur.

· Kemik erimesini önler.

· Protein bakımından zengin olduğu için protein ihtiyacını karşılar.

· Beyin üzerinden olumlu etkili vardır.

· Folik asit ve yüksek fosfor içerir.

· Kilo vermek isteyenler için etkili bir seçenektir.

· Felç riskini azaltıcı olmaktadır.

· İlerleyen yaşlarda unutkanlık sorunları için önleyici olmaktadır.
Tavsiye Yazı
Balık Çeşitleri Kaç Kalori?

Balık Hangi Mevsimde Tüketilir?

Balık dört mevsim tüketilebilen besin kaynakları arasında yer alır. Tatlı su balıkları ve tuzlu su balıkları olarak ayrıldığı için farklı tatları ve besin değerleri ile tercihler yapılabilir. Özellikle havaların soğuması ile balık mevsiminin açılması kış aylarında olan tüketimin artmasına neden olur.

Balıkların çoğalma mevsimlerinde avlanmaları yasak olduğundan bu dönemin bitmesi ile avlama başlar. Yüksek oranda kaynak sağlanabilmesi için dikkatli olunması gerekir. Balık her mevsim tüketilse de kışın her yönü ile daha lezzetli ve uygun fiyatlı olması tüketimin artmasına yardımcı olur.

Balık Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balık sık tüketilen ve faydalı olan besin kaynağı olsa da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Özellikle alınan balığın taze olunduğundan emin olunması ve bilindik yerlerden alınması gerekir. Küçük yaştaki çocuklar için seçilen balığın cinsi de önemlidir. Bu nedenle doktora danışılarak tercihler yapılması gerekir.

Derin sularda yaşayan balıklarda bazı değerlerin yüksek olması nedeni ile hamilelikte tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Yüksek cıva içeren balıkların tüketimi anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini etkilediği için tüketilmemesi gereken seçenekler arasında yer alır. Özellikle ton balığı yüksek oranda cıva içerir.

Kilosuna dikkat etmek isteyenler için fırında yapılması daha sağlıklı olacaktır. Yağda kızartılması fazladan yağ alınmasına neden olacağı için tercih edilmez.

Kışın Balık Tüketimi

Besin değerinin yüksek olması ve sağladığı faydalar nedeni ile kışın balık tüketimi daha da artmaktadır. Kış aylarında balığın bol olması ve daha taze olarak satılması nedeni ile dondurulmuş seçenekler yerine taze tüketimi yapılabilir. Balıkların avlanma mevsiminin açılması ile reyonlarda yer alan balıklarda çeşitlilikte artar.

Balık seçiminde özellikle taze balıkların seçilmesi sorunsuz olara tüketilmesini sağlar. Bu durumda kışın pazarda ya da balık satılan yerlerde bulabileceğiniz balık çeşitleri arasında güvenle alarak tüketeceğiniz balığın faydalarından yeteri kadar faydalanabilirsiniz. Haftada 3 kez tüketilmesi ve çocuklarında tüketmesi için yönlendirilmesi son derece önemlidir.
→ Bir önceki Aç Karnına Su İçilir mi? başlıklı yazımızda 'su içmek, aç karnına su içilir mi, sabah su içmek' hakkında bilgiler verildi.