Hazır Meyve Suları Zararlı Mı?

- 23:21
Şekerin her geçen gün yeni bir zararını öğrendiğimiz son yıllarda, özellikle meyve suları hakkında da şaşırtıcı gerçeklerin ortaya çıktığını görüyoruz. Hazır satılan meyve sularında bulunan früktozun normal şekerden daha fazla şeker içerdiği ve zararlı olduğunun araştırılması ile yola çıkan bilim adamları, bir grup deneğe elma, brokoli ve taze sıkılmış meyve suları; diğer gruba ise hazır meyve suları içirmiş ve hazır meyve suyu içenlerin, kanser hücrelerinin daha hızlı bir şekilde ürediği sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Yani paketlenmiş ve aroma verici katkı maddeleri içeren meyve sularının tamamen boş bir besin olmalarının yanında, kanser hücrelerinde de tetikleyici bir etkisinin görülmesi söz konusu olmuştur.

mevye suları zararları

Hazır Meyve Suyu Neden Zararlılar?

Paketlenmiş ürünlerin içinde çabuk bozulmalarını önleyen ve aromalarının net bir şekilde hissedilmesini sağlayan katkı maddeleri vardır.

Bu katkı maddeleri ile paketlenmiş olan meyve suları, yüksek derecede fruktoz içerdiği için tatlı birer zehir haline geliyorlar. Aslında bu durum sadece meyve suları için değil, daha zararlı olan kola türü içecekler, hazır bisküviler, çikolatalar, konserveler gibi ürünler için de geçerli.

Özellikle şekerli gıdalarda yoğun bir şekilde bulunan katkı maddeleri, kıvam vermesine rağmen sağlık açısından ciddi zararlara neden olabiliyor. Yani meyve sularının zararları her ne kadar yüksek C vitamini ya da % 100 doğal ibareli olsa da, oldukça yoğun katkı maddeleriyle dolu.
Tavsiye Yazı
⇒ Çocuklarda En Sık Yapılan Beslenme Hataları

Alkolden Bile Daha Zararlı

Eskiden alkolün çok zararlı olduğu tartışmaları gündeme gelirken, günümüzde ise boş kalori içeren ve kilolarca şekerin tüketilmesine neden olan meyve suları zararlı mı sorusu gündeme geldi.

Prof. Dr. Canan Karatay’ın da her fırsatta dile getirdiği meyve sularının en zararlı içeceklerden olduğu konusunu dikkate alan birçok aile çocuğuna ayran, kefir ya da kendilerinin evde sıktığı taze ürünleri vermeye başladı.

Gerçek Meyve Yiyin

Meyve suyu içmek isteyen kişilerin gerçek meyve yemelerinin daha faydalı olduğunu belirten uzmanlar, meyveyi bütün olarak yemenin daha yararlı olduğu görüşündeler. Bu nedenle ille de meyve suyu içilecekse meyvenin kendisinden elde edilen taze ürünün tercih edilmesi gerektiği bilinmelidir.
→ Bir önceki Kabızlığa Karşı Denenmiş Kür başlıklı yazımızda 'kür, kabızlık kürü, denenmiş kür, kabızlık şikayeti, çözümü' hakkında bilgiler verildi.