Kış Yorgunluğu Nasıl Geçer?

- 21:28
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte doğa gibi insanda da bir kendini salıverme durumu söz konusu olabilir. Özellikle beslenme ile ilgili olan bu durum, sağlıksız yaşam koşulları söz konusu olduğunda daha yoğun hissedilmektedir.
Her mevsimde farklı bir besine yönelen insanlar, doğal besinler tüketmekten uzaklaştıkça çabuk yorulma, halsizlik, rehavet çökmesi gibi durumlar yaşayabilir. İşte böyle bir durum söz konusu olduğunda öncelikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir. En basiti, sabahları içtiğiniz taze sıkılmış portakal suyunun sizi bir anda canlandırdığını hissederseniz, bu tür doğal besinlere ihtiyacınız olduğunu da anlamış olursunuz.

Karbonhidratlar vücutta şekere dönüştüğü için bu yoğun rehavet durumunu yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle neleri tüketirseniz daha iyi olur öğrenmeniz gerekmektedir.

kışın nasıl beslenilir

Meyve Grubu

Avokado, kivi, muz, portakal gibi meyveler kendinizi daha canlı hissetmenize neden olur. Bu nedenle asitli içecekler ve kahve içmek yerine bu meyvelerden birini tercih etmeniz gerekmektedir.

Ara öğünlerde tüketebileceğiniz meyvelerle istediğiniz canlılığa ulaşabilirsiniz ve kolayca enerji dolu olabilirsiniz.

Kahvaltı Grubu

Kahvaltı günün en önemli ve baş tacı öğünüdür. Bu nedenle kahvaltıyı bir kahve ile es geçmeniz anlık bir canlılık hissetseniz de sonradan yorgun hissedebilirsiniz.

Portakal suyuyla başladığınız kahvaltıya zeytin, kivi ve avokado gibi besinler ekleyebilirsiniz. Özellikle bol yeşillik yiyeceğiniz kahvaltı öğünlerinde, her zaman kendinizi hafif ve enerjik hissedebilirsiniz. Zinde tutacak kahvaltı önerileri özellikle kahvaltıyı aceleye getirenlerin ihtiyacı olan besinlerden oluşmalıdır.

Ana Yemek Grubu

Ana yemeklerde bol bol sebze ve çok fazla yağ içermeyen yemekler tüketilmesi önemlidir. Hazır yemekler, konserveler ve karbonhidrat içeren besinler vücudunuzda şekere dönüleceğinden çok sağlıksızdır.

Bu nedenle ana yemeklerinizde yeşillik, et ürünü ve c vitamini içeren limon benzeri ürünler kullanmanız gerekmektedir.

Et Grubu

Et ürünleri oldukça önemlidir ve protein bakımından en kuvvetli gıdalardır. Et ürünleri tüketilirken, yanında da yeşillik olması emilimin gerçekleşmesini de en iyi şekilde sağlayacaktır.

Haftada birkaç gün kırmızı ve beyaz et tüketiminin yanında yumurta da tüketilmesi, yeşil mercimek, pirinç, turp, yoğurt gibi besinler sağlıklı bir beslenme şekliyle devam etmenizi sağlayacaktır.

Kuruyemişler

Kuruyemişler ve kuru meyveler de aşırıya kaçmadığınız sürece oldukça enerji verici atıştırmalıklardır. Yarım çay bardağı atıştırmalık olarak kullanabileceğiniz yemişleri abur cuburlar yerine kullanabilirsiniz.

Kuruyemişleri kabuklu olarak tercih etmeniz, badem, fındık gibi meyvelerin doğal halleri ile tüketmeniz kendinizi sağlıklı hissetmenize ve zinde olmanıza yardımcı olmaktadır. Özellikle kilo sorunu olanlarda daha fazla görülen çabuk yorulma gibi durumlar rahatsızlık verici boyutlarda olabilir.

Neden Yemekten Sonra Yorgun Hissederiz?

Yemekten sonra yorgun hissetmek toplumsal yemek kültürümüzün bir getirisidir. Özellikle hamur işleri ve yağlı yiyecekler tüketmeye alışkın olan halkımız, sağlıklı beslenmekten biraz uzak bir şekilde gerçekleşmektedir.

Yoğun karbonhidrat tüketilmesi, uzun dönemde kilo alımına neden olur. Çünkü karbonhidratlar şekere dönüşerek vücutta yağ depolanmasıyla sonuçlanır. Vücudun enerji ihtiyacı için şeker kullanıldığından yağlar birikir ve kilo alımı gerçekleşir.

Karbonhidrat tüketimi bir bağımlılıktır ve bu nedenle tükettikçe daha fazla tüketilmesi arzusu duyulur ve tüketimden sonra da rehavet çöker.

Paketlenmiş Gıdaların Hayatınızdan Çıkması Gerek!

Paketlenmiş her türlü gıdanın tüketilmesinden kaçınılması gerekmektedir. Özellikle abur cuburlar ve cips türü yiyeceklerden uzak durulması hem kilo alımına hem de bir türlü geçmeyen yorgun hissi durumuna neden olur.

Tam tahıllı ekmek tüketiminin günde 2 dilimi geçmemesi, yağsız yoğurt tercih edilerek kırmızı meyvelerle tüketilmesinin tercih edilmesi gerekmektedir. Çilek, ahududu, frambuaz, yaban mersini gibi meyvelerle yoğurt tüketilebilmektedir.
→ Bir önceki Stevia Bitkisi Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızda 'stevia bitkisi, nedir, nasıl kullanılır, nerelerde bulunur' hakkında bilgiler verildi.