Amarant Nedir?

- 00:13
Halk arasında amarant olarak çok bilinmediğinden adı duyulunca amarant nedir? sorusu akıllara gelir. Amarant, alternatif tıp tutkunlarının bu günlerde peşine düştüğü faydalı bir bitkidir. Hem yaprakları hem de çiçeği kullanılabilen amarant bitkisinin yaprakları yemek ve salatalarda kullanılır, ayrıca ekmekler içerisinde kullanılmak üzere mucizevi bir un üretimi de sağlayabiliyor.
amarant bitkisinin faydaları zararları

Bitkinin hoş çiçekleri ise dekorasyonda kullanılıyor. Halk arasındaki yaygın kullanımı horozibiği olan amarant bitkisinin altmıştan fazla değişik türü olduğu biliniyor. İçerdiği yüksek protein sayesinde amarant çiçeği son yıllarda bütün dünyada yaygınlaşmaya başladı.

Bitkinin kullanım alanları kozmetikten beslenmeye kadar oldukça çeşitli bir yelpazede incelenebiliyor. Ayrıca amarant bitkisi geleceğin ürünü olarak da tabir edilebiliyor.

Kullanım ve Saklama

Amarant bitkisinden elde edilen unu büyük marketlerden temin ederek hamur işlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca bitkiyi haşlayarak yemeklerinizde ve salatalarınızda da kullanmanız mümkün. Bitkiyi hava ve ışık almayan bir kapta buzdolabında sakladığınız koşulda, altı aya kadar tazeliğini koruyabilir.

Amarant Bitkisinin Faydaları

Amarant bitkisinin faydaları çoktur. Amarant bitkisi doğal antioksidanlar grubuna örnek verilebilir. İçerisindeki oksidanlar vücudu temizler ve kanser hücreleriyle savaşta rol oynar.

Kalsiyum, demir, bakır ve çinko yönünden oldukça zengin olan bu bitki ayrıca tahıllar arasından en yüksek life sahip olanlarından biridir. Kolestrolü dengeleyerek ve uzun süreli tokluk hissi vererek zayıflamakta olanlar için tercih edilebilir nitelik sağlar.

Bazı araştırmalarca bu bitkinin tohumunun göğüs kanseri hücrelerindeki tümörün büyümemesine yardımcı oluyor. Ayrıca insülin dengesini de sağlıyor.

Bitkinin çiçekleri başta diş ağrıları olmak üzere vücut ağrılarının genelinde anstezik etki yaratıyor, yani ağrıyı azaltıyor. Yüksek ateşi düşürüyor.

İltihap giderici ve tansiyon düşürücüdür.

Amarant Bitkisinin Zararları

Bitkinin bazı türlerinde toksik ve gıda karşıtı maddeler gözlenmektedir.

Horoz İbiği ( Amarant) İğnesi Nedir?

Oldukça sık görülen bir rahatsızlık olan diz kireçlenmesi yürüme zorluğu yaratarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Eklem sıvısındaki kayıpla su yüzüne çıkar ve farklı tedavi yolları bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı dize kayganlaştırıcı sıvı içeren bir iğne yapılmasıdır. Bu iğne halk arasında horoz ibiği tedavisi olarak bilinir.

Amarant Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Horoz ibiği olarak da bilinen amarant bitkisinin çiçekleri küçük birer alev topunu andıran görüntüleriyle oldukça güzel süs çiçekleridir. Tek bir horoz ibiği için 20 cm. civarında bir saksı yeterli gelmektedir fakat toplu halde dikildiği takdirde ortaya daha hoş bir görüntü çıkarır. Ayda bir kez toprağının gübrelenmesinde fayda vardır.

Tohumları 2-3 cm. derinliğe, her birinin arasında boşluk olacak şekilde dikilmelidir. Her gün çok az su yeterlidir. Amarant bitkisi güneşi çok sever. Bol güneşli ortamlarda daha verimli büyür. Ayrıca bu bitki soğuğu sevmez. Fazla rüzgara dayanamaz ve soğuk ortamlarda büyümesi yavaşlayabilir. Yaprak bitleri ve örümcekler bu bitki için oldukça zararlı haşerelerdir. Bitki arada kontrol edilmeli ve varsa bu tür haşerelerden arındırılmalıdır.