Alıç Sirkesi Nedir ? Nasıl Yapılır ? Faydaları ve Zararları

- 23:15

Alıç Nedir ?

Alıç, antioksidan bakımından oldukça zengin, Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika bölgelerine özgü bir meyve çeşididir. Alıç ağacı, ortalama olarak 7 metreye kadar büyüyebilen, beyaz renge yakın çiçekler açan ve dikenli dallara sahip, yabani bir ağaç olarak nitelendirilir. Alıç meyveleri, farklı renk tonlarında karşımıza çıkmaktadır. Bunları; turuncu, kırmızı ve koyu sarı olarak sıralayabiliriz. Ayrıca alıç meyvesi, C vitamini bakımından oldukça zengindir.


Alıç Meyvesi

Alıç Sirkesi Nedir ?

Alıç Sirkesi
Alıç sirkesi, alıç meyvesinin fermantasyon edilmesi ( mayalanması ) ile elde edilen bir sirke çeşididir. Doğal yöntemler ile elde edilen alıç sirkesi, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Alıç sirkesi; bağışıklık sistemimizi düzenler ve güçlendirir, etrafımızda ki bulaşıcı hastalıklardan bizi korur, kötü kolesterol oranını düşürür, damar tıkanıklıklarında oldukça etkili bir damar açıcı olarak görev alır ve kilo vererek zayıflamaya yardımcı olur.

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır ?


Tabii ki hepimiz doğal yöntemler ile alıç sirkesi yapmayı ve kullanmayı isteriz. Bu düşünceye sahip olanlar için alış sirkesinin nasıl yapıldığını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Alıç Sirkesi Yapmak için Gerekli malzemeler : 
  1. Su
  2. Alıç
  3. Herhangi bir sirke suyu
  4. Kaya tuzu
Alıç Sirkesinin Yapılışı : Alıç sirkesi yapmak için toplamda; 4 litre su, 1 kilo alıç, 1 çay bardağı herhangi bir sirkenin suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzunu hazırlıyoruz. 

İlk işimiz aldığımız 1 kilo alıcı, hijyenik ve temiz bir şekilde iyice yıkıyoruz. Alıç sirkesi yapımında, meyve rengi fark etmeksizin, kırmızı, turuncu ve koyu sarı alıç meyvesi kullanabilirsiniz.  

5 Litrelik bir cam şişenin içerisine, yıkadığımız alıç meyvelerini dolduruyoruz. Alıç meyvelerini şişeye doldurduktan sonra üzerine 4 litrelik suyumuzu ekliyoruz. Alıç meyveleri ve suyumuzu eklediğimiz şişenin içerisine, mayalamak için kullanacağımız bir çay bardağı sirke suyunu ve kaya tuzunu da ekliyoruz. Hazırladığınmz karışımı güzelce karıştırıyoruz. Son olarak hazırladığımız alıç sirkesinin mayalanarak kıvama gelmesi için cam şişenin ağzına tülbent örtüyoruz. Tülbent uçmasın, sirkenin ağzı açılmasın diye lastik ile şişeye tutturuyoruz tülbenti. 

Eğer hazırladığınız sirkenin daha hızlı mayalanmasını istiyorsanız, hazırladığınız cam şişenin içerisine 6-7 adet kadar çiğ nohut ekleyebilirsiniz. Bu tamamı ile size kalmış bir seçimdir. 

Hazırladığımız alıç sirkesi şişesinin üzerine etiket yapıştırarak, hazırladığımız günün tarihini giriyoruz. Gün ışığı almayan bir yerde alıç sirkesini 2-3 hafta kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Her gün tahta bir kaşık ile ara ara karıştırmaya devam ediyoruz. Cam şişenin içindeki alıçlar eğer şişenin dibine çökmeye başladıysa, demek ki alıç sirkesi yavaş yavaş hazır olmaya başlamış demektir. 

Yaptığımız alıç sirkesi hazır olduğunda, başka bir cam kavanozun içerisine süzdükten sonra kullanabilirsiniz. 

Yaptığımız alıç sirkesinin olup olmadığını nasıl anlarız ? 

Hazırladığımız alıç sirkesinin hazır olduğunu, şişenin içindeki alıçların renginin sarıya dönmesiyle, cam şişenin içerisinde ki alıçların tamamının şişenin dibine çökmesiyle yada tadına bakırak anlayabiliriz. Bu yöntemler ile sirkenin hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Şayet 3 hafta içerisinde hala alıç sirkesinin hazır olmadığına kanaat getirdiyseniz. Ek olarak 5 gün daha bekletebilirsiniz. 

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır ?

Alıç sirkesi bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar eklenerek tüketilir. Alıç sirkesi sabah ve ya akşam aç ve tok karnına kullanılabilir diye söyleniyor. Yalnız alıç sirkesi asitli bir sıvı olduğu için biz size tok karnına tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Alıç sirkesi düzenli olarak kullanıldığında sağlığımız içinde yararlıdır. Herhangi bir hastalık için değil de sağlıklı bir hayat için de kullanabilirsiniz.

Alıç Sirkesinin Faydaları

  • Alıç sirkesi antioksidan bakımından zengindir. Vücudumuzda ki hastalıklara karşı savaşır. 
  • Bağışıklı sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı korur.
  • Kirli kanı temizleyerek, vücudumuzu kirli kandan arındırır.
  • Kan yapıcı olarak kullanılabilir.
  • Alıç sirkesi kilo vermekte etkilidir. Özellikle göbek bölgesinde ki yağların eritilmesinde yardımcıdır. Düzenli olarak kullanıldığında kısa sürede zayıflamanıza yardımcı olacaktır. 
  • Potasyum, magnezyum ve zengin vitamin kaynağıdır.
  • Sakinleştirici olarak kullanılabilir.
  • Damar tıkanıklıklarında damar açıcı olarak kullanılabilir.
  • İçerdiği C vitamini sayesinde, kış hastalıkları olan, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudumuzu korur.
  • İdrar söktürücü ve böbrek kumu döktürücü olarak kullanılabilir.

Alıç Sirkesinin Zararları

  • Yüksek oranda asit içerikli olduğu için çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
  • Boğaz ağrısı ve yanmalarına sebep olabilir.
  • Mide bulantısı yapabilir.
  • Kalp çarpıntısı yapabilir.
  • Çok nadir görülse de bağırsak kanamasına yol açabilir.