Protein Tozu Ne İçin Kullanılır ?

- 22:41
Protein, vücudumuzda bulunan kasların gelişimi için gerekli olan en önemli yapı taşıdır. Protein tozu, spor egzersizleri yaptıktan sonra vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteini karşılamak için kullanılır. Peki vücut geliştiricileri, futbolcular, güreşçiler neredeyse tüm spor dalları ile ilgilenen sporcuların kullandığı protein tozu ne için kullanılır ? Protein tozu nedir diye aklınızda bulunan sorular varsa eğer cevapları yazımızın devamında...





Protein Nedir ?



Organik bir bileşik olan protein, bir çok aminoasitin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Vücut dokularımızın gelişimi, dokularımızda oluşan yaraların onarılması ve yıkılan dokularımızın tekrardan kendi kendini üretmesini sağlar. Vücudumuzda bulunan enerjiyi açığa çıkartmakta önemli bir rol oynar. Metabolizmayı düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta bulunan azotu kullanılabilir hale getirir.


Protein Tozu Ne İçin Kullanılır ?





Günlük olarak tükettiğimiz hemen hemen her besinin içerisinde protein bulunmaktadır. Tükettiğimiz bu besinler ile de günlük protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Fakat belirli günlerde yaptığımız yoğun spor aktiviteleri, vücut geliştirme egzersizleri sonrası yediğimiz besinlerden yeterli proteini alamıyoruz. Vücut ihtiyacı olan proteini yediklerimizden alamazsa eğer belli bir süre sonra kaslarda yıpranmalar meydana gelir. Böylelikle kasların gelişimi ve yıpranmaları önlemek için protein tozu kullanılır. Kas dokularımızı meydana getiren en önemli yapı taşı protein olduğundan dolayı, protein tozu bu amaçta oldukça yardımcı bir takviyedir.

Protein vücudumuzun toplamda %20'sini oluşturur. Protein, sadece kas dokumuzu koruyan ve geliştiren bir yapı taşı değildir. Bu nedenden ötürü protein tozu tedavi yönteminde gerek görüldüğü takdirde belirli hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Ayrıca protein tozu kas kaybı, kas erimesi gibi sonuçlara gebe olan hastalıkların tedavi yöntemlerinde kullanılır. Kemoterapiye giren bir kişinin, dokuları hasar görür. Bu nedenle protein tozu, kemoterapi sonrası vücudun hasar gören, yıpranan dokularını tekrardan onarmak ve iyileştirmek için kullanılır. Çeşitli hastalıkların tedavi yönteminde de protein tozu yardımcı bir gıda olarak tedavi amaçlı kullanılır.


Protein Tozu Nasıl Kullanılmalıdır ?



Spor egzersizleri ve vücut geliştirme çalışmaları sonrasında vücudumuzda meydana gelen protein ihtiyacını gidermek için, çalışmadan sonraki yarım saat içerisinde 30 gramlık tam ölçek protein tozu kullanabilirsiniz. Eğer kilonuz 80 kilonun üzerindeyse, çalışmadan sonraki yarım saat içerisinde 40-60 gramlık tam ölçek protein tozu kullanabilirsiniz. Bugün çok çalıştım daha fazla tüketeyim yanılgısına düşmeyin. Daha fazla miktarda alınan protein tozlarının vücuda herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Bu yüzden her şeyin ideal olanını yapmaya gayret gösterelim.



Yaptığınız egzersiz çalışmaları sonrasında ki ilk 2 saat içerisinde, vücudumuzun ihtiyaçlarını gidermek için yapılacak en sağlıklı eylem, protein, karbonhidrat ve doğal sağlıklı yağlar ile hazırlanmış güzel bir öğün yemek tüketmektir.

Protein, hücre yenilemesinde oldukça etkilidir demiştik. Bu doğrultuda vücudumuz uyku esnasında bile hücre yenilemesi yapmaktadır. Bu sebeple uyumadan bir iki saat öncesinde alınan protein tozu, uyku esnasında hücrelerinizin onarılması ve yenilenmesinde oldukça etkili olacaktır. Eğer uyumadan önce saf protein kullanırsanız, hücrelerinizin yenilenme süresi oldukça hızlanır ve kas yapımını arttırır.

Her şeyin fazlası zarardır. Bunu artık bilmeyen birey kalmadı. Bu yüzden dolayı, protein tozu düzensiz bir şekilde kullanıldığında sağlığınıza ve vücudunuza çeşitli zararlar verebilmektedir. Protein tozunun zararlarını da sizler için ayrı bir başlık altında inceliyoruz.


Protein Tozu Zararlı mıdır ?



Protein tozu bir ilaç olarak görülüp kontrolsüz kullanıldığında kesinlikle zararlıdır. Protein tozu, başlı başına bir ilaç olarak kullanılmamalıdır. Protein tozu kullanmadan önce mutlaka bir uzman muayenesinden geçilerek, verilen bilgiler ve tavsiyeler eşliğinde kullanılmalıdır. %90 ve üzeri oranda saf protein içeren, kaliteli ürünler kullanıldığında doğrudan bir yan etki yaptığı görülmemektedir. Protein tozu ile alakalı olarak tıp tarihinde herhangi bir vaka yoktur.

Protein tozu, günlük kullanım oranından fazla miktarda kullanıldığında yan etki yapabilir. Fazla oranda kullanılan protein tozu, vücudunuz da bir çeşit olumsuz belirtiler gösterebilir. Bu yüzden kullanımında mutlaka bir uzmana danışmalısınız.


Maddeler Halinde Protein'in Faydaları



Protein'in faydalarını maddeler halinde listesi.

  1. Kas oluşumu, onarımı ve büyümesi
  2. Vücut dokularının yenilenmesi, onarımı ve oluşumu
  3. Vücuttaki yaraların iyileştirilmesi
  4. Metabolizmanın düzenlenmesi
  5. Bağışıklık sisteminin geliştirilmesi
Daha farklı özellikleri ve faydaları da bulunmaktadır. Bizim işimize yarayan kısımlarını bu şekilde not aldık.