Sıvı Diyetler Sağlığa Zararlı mı?

- 00:56
Sıvı Diyetler, katı halde bulunan besinler yerine, su, et suyu, jöle gibi besinleri tüketerek yapılan diyetlerdir. Sıvı diyetler farklı amaçlar doğrultusunda uygulanabilir. Bazı ameliyatlar ve tıbbi operasyonların öncesinde ve sonrasında uygulanabilmektedir. Optifast gibi uzmanlar tarafından kontrol edilen, kilo verme programları için uygulanabilmektedir. Slimfast gibi herhangi bir uzman kontrolü gerektirmeyen, ticari kilo verme programları için uygulanabilir. Sıvı diyetleri kesinlikle doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir. Aksi halde çeşitli yan etkileri ve zararları oluşabilmektedir.

diyetler


Ülkemiz genelinde, insanların farklı nedenler için, belirli dönemlerde sadece sıvı ile beslenmeleri detoks olarak adlandırılıyor. Oysa, Detoks kelime anlamı olarak yenilenme ve toksinlerden arınma  demektir. Yanlış bilgilendirmeler ışığında kazanılmış bu fikirler tamamı ile yanlış bir inanış biçimdir. Detoks, vücudumuza çeşitli yöntemler ile girmiş zararlı toksinlerin, vücudumuzdan atılmasıdır. Ve bu zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamak için yapılan detoks diyetinde ise et, balık, süt ve süt ürünleri, ekmek ve tahıllı gıdalar tüketilmez. Detoks diyeti boyunca sadece taze sebze ve taze meyveler tüketilir.

İnsan vücudunun sahip olduğu üstün yetenekler sayesinde, vücut normal olarak kendi kendini yenileme ve temizleme görevini yerine getirmektedir. Bunun en bariz örneğini ise, yediğimiz tarihi geçmiş, bayat ve kötü bir şey tükettiğimiz zaman ve ya zehirlenme durumu meydana geldiği zaman, direk olarak tuvalete gitme ihtiyacımızın doğması olarak gösterebiliriz. Bu örneğini verdiğimiz durum aslında, vücudumuzun kendi kendini temizlemesi ve kurtulma savaşıdır.

Detoks'un genel olarak amacı, vücudumuzu bölgesel toksinlerden arındırmak, sağlıklı besinler ile doğru beslenme programını uygulamak, düzenli olarak spor egzersizlerini ve sağlıklı alışkanlıkları kazanarak, hayatımızda bir yer vermektir. Bu saydığımız özelliklere ek olarak, vücudumuzun toksinlerden arınması için farklı teknikler uygulamak; günlük su tüketimini arttırarak vücudumuzdan daha fazla üre atılmasını sağlamak, buhar odaları ve sauna gibi terlemeyi sağlayacak yöntemleri kullanmak, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan ve besleyici özelliği olan lif alımını arttırmak ve çok ağır olmamakla birlikte hafif aerobik egzersizleri ile çalışmalar gerçekleştirmek.



Kilo vermek için uzun süreli sıvı diyetler uygulanması doğru değildir. Özellikle bu diyet sırasında tükettiğimiz meyve sularının konsantre şeker bakımından zengin olduğunu unutmamak gereklidir. Eğer belirli bir hastalığınız yok ise, belirli günlerde bazı sıvı diyetleri ve kürle uygulayabilirsiniz. Belirli aralıklar ile sadece günlük olarak, sebze suyu, su ve şekersiz bitki çayı kürleri uygulanabilir. Bu uyguladığımız sıvı diyetlerinin ve çay kürünün asıl amacı da, sindirim sistemimizi dinlendirmektir. Mide ve bağırsak sisteminiz için bir günlük mola verilmesidir. Böylelikle uygulanan sıvı diyeti ve kürler sindirim sisteminizi rahatlatacak ve bedeninizi dinlendirecektir. Sindirim sisteminiz tam olarak temizlenecektir.

Bu tarz bitki kürleri ve sıvı diyetlerde de size tavsiyemiz, tükettiğiniz içeceklerin organik olmasına ve taze olmasına mutlaka özen göstermelisiniz. Tükettiğiniz zararlı ve kötü içeceklerin vücudunuzun dinlenmesine ve temizlenmesine kesinlikle faydası olmayacaktır. Aksine daha kötü sonuçlar doğurabilir. Hazırladığınız doğal içecekler ve bitki kürlerini hazırlanır hazırlanmaz en fazla yarım saat bekleterek tüketmelisiniz. Bu diyet sırasında ise dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur.

Uyguladığınız sıvı diyet listeleri genellikle sebze sularını tercih etmelisiniz. Meyve sularında ki büyük tehlike olan şeker fruktozu unutulmamalıdır. Meyve suları yerine mevsimler doğal meyvelerin suyunu kendimiz çıkartarak da kullanabiliriz. Bu saydığımız önemli olan bilgiler dışında, böyle bir diyet programına başlamadan önce mutlaka uzman bir doktora danışarak, gerekli bilgilendirmeleri edinmeli ve onay almalısınız.

sıvı diyeti zararları


Bazı hastalıklara sahip kişilerin de bu diyet programını uygulamaması gereklidir. Diyabet ( Şeker ) hastaları, hamile bayanlar, emziren anneler, bu diyet programına kesinlikle katılmamalıdır.

Eğer amacımız sağlıklı olarak kilo vermek ve verdiğimiz kiloyu korumak ise sağlıklı ve sürekli olarak uygulanabilecek yöntemler arasında seçimler yapmamız gerekmektedir.

Sıvı Diyetinin Tehlikeleri
  • Bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir
  • Sersemlik ve baş dönmesi hissedilebilir
  • Daha fazla açlık hissi yaratabilir
  • Kas kaybına neden olabilir
  • Kemikleri zayıflatabilir
  • Beyin işlevlerinde aksaklıklar olabilir
  • Ruh halinizi bozabilir
  • Soğuk algınlığına karşı vücudumuz dirençsizleşir
  • Mide bulantısı meydana gelebilir.
Sıvı Diyetinin Faydaları
  • Detoks değildir, detoksa yardımcıdır.
  • Sindirim sistemini dinlendirir.
  • Metabolizma hızını arttırır
  • Cildi yenileyerek, iyileştirir
  • Ağız ve diş eti kanseri hastalarına iyi gelir
  • Mide ülseri ağrıları için faydalıdır
  • Mide ameliyatı olanlar için faydalıdır