Eyvah Açlık Krizim Geldi ! Ne Yapmalıyım ?

- 23:02
Açlık krizi, kan şekerinin veya kandaki glikoz miktarının aniden düşmesi sonucu meydana gelen yemek ( özellikle şeker içeren besinler ) yeme isteğidir. Açlık krizi geldikten sonra tüketilen şekerli ve fazla yiyecekler kontrolsüz kilo artışına sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayıda açlık krizinin önüne geçmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.


açlık krizi gelince ne yapılır
Açlık Krizi Nedir ?
Açlık krizi sebebiyle tüketilen ihtiyaç fazlası besinler, diyabet ve çeşitli kardiovasküler rahatsızlıkları beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle, sorunu ortadan kaldırmak için beslenme düzenimizde ufak tefek değişiklikler yapmamız ve karnımızı aç bırakmamamız gereklidir.

Açlık Krizi Geldiğinde Ne Yapılmalı ?


acıkınca ne yapılır
Açlık Krizine Karşı Alınacak Önlemler
Açlık krizlerine yakalanmaktan şikayetçi olan bireyler üzerinde yapılan araştırmalara göre, genel olarak bu şikayetlerinin altında yatan sebebin, hatalı beslenme sonucu kan şekerinde ortaya çıkan dalgalanmalar olduğu görülmüştür. Açlık kriziniz geldiğinde ne yapmanız gerektiği hakkında sizlere önemli önerilerimiz vardır.

Ara Öğün Tüketmek

Gün içerisinde ana öğünlerin yanı sıra en az 2 ara öğün eklenmesi , kan şekerinin gün içinde stabilitesini sağlamak için yardımcı olacaktır. Sabah, öğle ve akşam olan ana yemek öğünlerini aksatmadan ve 2 ara öğünü de bu beslenme programınıza dahil ederek kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayabilirsiniz.

Protein Tüketmek

Kan şekerinin taban seviyeleri indiği gece uykusu sonrasında yapılan kahvaltı, günün en önemli yemek öğünüdür. Bunun sebebi ise gece uzun süre boyunca aç olarak kalınmasıdır. Bu yüzden sabah kahvaltısı hem metabolizma hızını arttırmak hem de gün içerisinde oluşabilecek açlık krizlerine karşı önlem almak için oldukça önemlidir. Her gün sabah mutlaka kahvaltı yaparak güne başlamalıyız. Kahvaltı menülerinde özellikle protein ağırlıklı ürünler tüketerek, güne daha dinç ve canlı başlayabiliriz. Protein bakımından oldukça zengin olan yumurta, beyaz peynir ve süt menüler de bulunabilecek güzel birer tercihtir.

Meyve tüketmek

Açlık krizlerinin gelmesine karşı gerekli tüm önlemleri almanıza rağmen hala canınız şekerli yiyecekler isteyebilir. Bu gibi durumlarda önerimiz, canınızın istediği tatlılar yerine meyve tüketmeniz olacaktır. Çünkü işlenmiş şeker içeren yiyecekler yerine, doğal mineraller ve vitaminler bakımından zengin, posa oranı oldukça yüksek olan meyveler tüketmek daha sağlıklıdır. Tükettiğimiz meyveleri de mutlaka kontrollü ve yeterince tüketmeliyiz. Gün içinde toplam 1 ile 3 porsiyon arası tüketebiliriz.

Çiğ Çerezler Atıştırmak

Daha az kalori içeren ve kavrulmuş hallerine göre daha az yağ içeren çiğ ceviz, fındık ve badem gibi çerezleri, ana yemek öğünlerinden ortalama 2-3 saat sonra meydana gelen açlık sinyallerini bastırmak için tüketmek yerinde bir tercih olacaktır. Kan şekerinin düşmesinin verdiği sinyaller arasında, yemeklerden sonra ortaya çıkan açlık sinyali gösterilebilir. Bu gibi durumlara karşı ise magnezyum, çinko ve fosfor mineralleri bakımından zengin olan ve yanı sıra bitkisel yağ içeriğiyle de tokluk hissi yaratan kuru yemişler tüketilir. Bu yiyeceklerin tüketiminde de aşırıya kaçmadan, maksimum bir avuç kader tüketebilirsiniz.

Tam Tahıllı Yiyecekler Yemek


Midede daha uzun süre kalan ve tokluk hissi veren tam tahıllı ürünler tüketmek oldukça faydalıdır. Tam tahıllı un ile hazırlanan ekmekler, beyaz un ile hazırlanan ekmeklere göre daha sağlıklıdır. Midede daha uzun süre kalan tam tahıllı ürünlerin sindirim işlemi oldukça yavaş bir şekilde yapılmaktadır. Bu yüzden de kanda ki şeker miktarının ilerleyişini stabil olarak sürdürerek açlık krizlerini önlemektedir.

Salata Tüketmek

Posa içerikleri yüksek olan çiğ sebze ürünlerini tüketmeliyiz. Posa oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi midede bulunan besinlerin boşalma hızını yavaşlatmaya neden olmaktadır. Dolayısıyla gün içerisinde yaptığımız kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri gibi ana öğünlerin yanında salata tüketmek aldığımız posa içeriğini arttırmamıza sebep olacaktır. Böylece ana öğünlerde tüketilen çiğ sebze ile hazırlanmış salatalar, öğünler arasında oluşabilecek açlık krizlerine engel olmaya yarayacaktır.

Su İçmek


Aromalı Sular
Yetişkin bir bireyin günlük, kilo başına 35 ml su tüketmesi gereklidir. Vücudun su ihtiyacı karşılanmadığında, beynimiz açlık sinyalleri verebilmektedir. Böylece beynimiz tarafından gönderilen sinyallere uyarak bedenimiz bize yemek yeme ihtiyacı olduğunu hissettirmektedir. Bunun sonucunda ise kontrolsüz besin tüketimi oluşmaktadır. Eğer sizde su içmeyi sevmiyorsanız, daha fazla su tüketmek için suya limon, elma parçaları, salatalık ve nane gibi aroma katıcı yiyecekler ekleyerek içebilirsiniz. Böylece hem farklı bir lezzet tatmış hem de su ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.