Kalp Dostu Egzersizler

- 22:38
Kalp evrende insanların ve hayvanların hayatlarını devam ettirebilmesi için oldukça önemli bir organdır. İnsan vücudu için kalp, hayatın merkezidir. Doğru egzersizlerin seçimi ile yapılan kalp dostu spor, hayat kurtarıcı bir reçetedir. Kalp yaşıyor olmanın bir ifadesi ise, kalp dostu egzersizler de bunu hissetmenin doğal bir aracıdır.



Haftada 3 ya da 4 gün eşit olarak uygulanan en az 30 dakikalık veya her gün 15 dakika olarak uygulanan orta düzey aerobik egzersizleri sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Yapılan spor aktiviteleri sırasında, kalp atış hızınız yüzde 50 ile 80 arasında bir seviyeye ulaşıyorsa aerobik kalp dostu egzersizler yapıyorsunuz demektir. Oldukça önemli ve merakla beklediğiniz, kalp dostu egzersizler;

1. Yürümek: Harika bir aerobik egzersiz olan yürüyüş, büyük kas gruplarımızı sürekli ve ritmik bir şekilde çalıştırmaktadır. Yürüyüş gün içerisinde kolay bir şekilde yapılabilecek aerobik egzersizlerden birisidir.

Yürüyüş hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız. 

2. Bisiklet Sürmek: Yürüyüş egzersizinde olduğu gibi büyük kas gruplarının çalıştırılmasını sağlayan muhteşem aerobik egzersizlerden birisidir.

3. Yüzmek: Yüzme eylemi sırasında kemik ve eklemlere binen yük oranı önemli ölçüde azalmaktadır. Fazla kilolarından dolayı obezite rahatsızlığına sahip kişiler ya da eklem problemi olan kişiler için muhteşem bir aerobik egzersizdir. Yüzmek haftada ortalama olarak 2-3 saat boyunca düzenli olarak yapılmalıdır. İdeal kalp dostu egzersizlerden biridir.

4.  Eliptik bisiklet sürmek: Kolları ve bacakları birlikte çalıştıran güzel bir aerobik egzersiz önerisidir. Egzersiz sırasında uygulanan eliptik bacak hareketi koşuyu taklit etmesinden dolayı, koşu öncesi hazırlayıcı bir aerobik egzersiz türüdür. Aynı zamanda gövde ve omuzlara kan akışını sağlayan, ritmik kol hareketlerini de içermektedir.

5. Dans etmek: Kalp atış sayısını dakikada 120 ile 140 arasına kadar çıkaran dans muhteşem bir faaliyettir. Güzel bir müzik ve giyim tercihleri eşliğinde ritmik hareketler içeren dans kalp dostu bir egzersizdir.

6. Tai Chi: Tüm dünyanın ilgi odağı olan bu spor dalı, hem meditasyon hem de aerobik özellikler barındırmaktadır. Tai chi, aynı zamanda oldukça etkili bir denge arttırıcı egzersizdir. İçerdiği derin nefes teknikleri ve yavaş ritmik hareket özellikleri ile oldukça sağlıklı bir spor dalı olmayı başarmaktadır.