Vücudun su tutması yada bir diğer adıyla su toplaması olarak da bilinen rahatsızlıkta ellerin, ayakların ve bileklerin şiştiği görülür. Özellikle uzun bir yolculuk sonrasında bacaklarda meydana gelen şişlik ya da nedensiz yere pantolonlarınızın içine giremediğiniz durumlar yaşanmıştır. Kadınlarda özellikle hamilelik ve adet öncesi dönemlerde ellerin, ayakların ve bileklerin şişmesi gibi durumlar görülebilir.
Vücudumuz Neden Su Toplar?
Vücudumuzun su tutması, dolaşım sistemi içerisinde vücudumuzda dolaşan sıvıların damar dışına geçerek doku yada cilt arasında bulunan boşluklara birikmesidir. Böylece vücudumuzda ödemler oluşur. Ödemlerin oluşması bazı zamanlarda kısa sürede kaybolan belirtiler halinde meydana gelirken, bazı durumlarda ise böbrek rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık problemlerinin meydana gelmesine yardımcı olabilmektedir. Vücudumuzun su tutmasını ve ödem oluşmasını engelleyecek bazı etkili yollar vardır.
1. Sodyum İçeren Besinler Tüketmemek
Vücudu su toplayan ya da ödem oluşan kişilere yapılan ilk öneri, en büyük sodyum kaynağı olması yüzünden tuz kullanımı azaltmalarıdır. Sodyum tüketimi vücudumuzda bulunan suyun sabit bir oranda kalmasını sağlıyor. Ne kadar fazla miktarda sodyum tüketirsek, vücudumuzda tutulan su miktarı da o oradan artış göstermektedir. Sodyum içeren besinler sadece sodyum kaynağı tuz ile de sınırlı değildir. Sodyum tüm işlenmiş etlerde, soya sosu ve konserve gıdaların içerisinde de bulunmaktadır. Bu yüzden bu besinlerin tüketimini oldukça minimuma indirmeliyiz.
2. Magnezyum Kaynaklı Besinler Tüketmeliyiz
Magnezyum yönünden zengin içerikli besinler tüketerek, vücudumuzda su tutulmasını oldukça azaltabiliriz. Yapılan araştırmaların sonucuna göre, özellikle adet öncesi dönemlerde kadınların tüketeceği 200 gram magnezyum içeren bir besin kaynağı, ödemin azalmasında oldukça etkilidir. Yemişler, ceviz, tam tahıllı gıdalar, bezelye ve ıspanak magnezyum açısından oldukça zengin içerikli yiyeceklerdir. Ayrıca magnezyum bu yiyeceklerin haricinde kapsül halinde besin takviyesi olarak da sunulmaktadır.
3. B6 Vitamini
B6 doğal olarak çoğu yiyeceğin içeriğinde bulunan bir vitamin türüdür. Bu vitamin suda çözülebilmektedir. Bilimsel araştırmaları yayınlayan bir kaynağın yayınladığı bir araştırma sonucuna göre, B6 vitamin takviyesi alan bayanlar, adet öncesi ve adet dönemi içerisinde yaşadıkları ağrı ve ödem gibi rahatsızlıklardan daha kolay kurtulabiliyor. Araştırma sonucuna göre bu rahatsızlıklara sahip olan kadınların B6 vitamini kullanması rahatsızlıkları önemli ölçüde azaltmıştır.
4. Potasyum İçerikli Besinler Tüketmek
Potasyum kalp sağlığı bakımından oldukça yararlı ve ödem oluşmasını engelleyen faydalı bir mineraldir. Potasyum minerali vücuttaki hücre, doku ve organların düzenli ve doğru çalışmasına destek olmaktadır. Potasyum vücutta su tutulmasını engellemek için vücutta bulunan sodyum miktarını düşürür ve fazla idrar çıkarılmasını sağlar. Potasyum bakımından en zengin gıdalar muz, kayısı, brüksel lahanası ve pancar olarak bilinmektedir.
5.Karahindiba Tüketmek
Karahindiba eklem ağrılarından egzamaya kadar bir çok hastalığın tedavi edilmesinde kullanılan faydalı bir bitkidir. Bu özelliklerinini yanı sıra karahindiba idrar söktürücü özelliğe de sahiptir. Bitkisinden çok yapraklarının tüketilmesinin daha fazla idrar söktürdüğü de bilinmektedir. Bu sebeple vücudumuzdan daha fazla idrar atılması, daha az su tutulmasını ve ödem oluşmasını engelliyor.
6. İşlenmiş Karbonhidrat Tüketmemek
Vücutta su tutulması yada ödem oluşmasına karşın şeker ve beyaz unla hazırlanan işlenmiş hazır gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Özellikle şekerli hamur işleri başta olmak üzere işlenmiş karbonhidrat tüketimi kısa süre içerisinde kan şekerinin aniden fırlamasına sebep olmaktadır. Bu da kandaki insülin seviyesini yükselterek, böbreklerde daha fazla sodyum emilmesine ortam hazırlamakta. Daha fazla sodyum miktarı ise vücutta daha fazla su tutulmasına yardımcı olmaktadır. Bu yüzden işlenmiş karbonhidrat besinleri tüketmekten kaçınmak gerekli.