Zerdaçalın Yan Etkileri

- 20:00
Zerdeçal, yemeklerde kullandığımız ve sağlığımız açısından bir çok yararı bulunan altın renginde, acımtırak bir aroma ve acımsı bir tat bırakan baharattır. Dünyanın dört bir yanında yemeklerin içerisine girerek, yemeklere lezzet katar. Zerdeçal bünyesinde, virüs, bakteri, mantar, kanser, iltihap önleyici maddeler ve antioksidan bulundurmaktadır. Ve daha bir çok içerdiği özellikler ile sağlığımız açısından çeşit çeşit faydalar içermektedir.



Zerdeçal, tavuk baharatı olarak bilinen köri, peynir ve tereyağı gibi hayvansal ürünlere renk vermek ve lezzet katmak için kullanılmaktadır.

Bilinen bu kadar faydasına rağmen zerdeçal kullanmanın zararları ve yan etkileri de vardır. Bu yüzden zerdeçal kullanırken dikkat etmeliyiz. Peki zerdeçal sağlık açısından bu kadar faydalı bir baharat iken yan etkisi de var mıdır ?

Zerdeçalın Yan Etkileri

 1. Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları



Zerdeçal, doğal olarak az asidik ve yaygın olarak kullanılan mide asidi üretimi uyarıcısı olarak bilinmektedir. Zerdeçal köri karışımı pişmiş bir ürün içerisinde az bir oranda zerdeçal genellikle herhangi bir mide rahatsızlığına yada iltihabına sebebiyet vermemektedir. Ancak bazı istisnai durumlar hariç olmak şartıyla. Romatoid artrit gibi kronik iltihaplı düzenli rahatsızlıklar için zerdeçal tüketimi, vücutta eklem ağrılarının oluşumuna ve meydana gelebilecek gastrik sorunlara sebebiyet vermektedir. Daha öncesinden dispepsi yada asit fazlalığı gibi durumlarla ilgili bir probleminiz varsa, fazla miktarda zerdeçal kullanımına dur demeniz gerekmektedir.

2. Kanama

Zerdeçal teorik olarak düşünüldüğünde kanama oluşma riskini arttıran bir baharattır. Çünkü zerdeçal, platet toplanmasını inhibe edebilecek bir özelliğe sahiptir. Ayrıca karaciğer pıhtılaşma oluşması için gereken koşulları yerine getirmesini sağlayabilir. Bu nedenle, kanama eğilimi ve pıhtılaşma gibi problemlere doğuştan sahip olan hastaların da zerdeçal kullanması tehlikelidir. Bu tarz problemlere sahipseniz zerdeçal tüketmemenizde fayda vardır.

3. Safra Kesesi Rahatsızlıkları



Yapılan bilimsel ve deneysel araştırmalar sonucu zerdeçal, safra kesesi kanallarının çalışma şeklini normal hale getirerek, stabilize etmektedir. Aynı zamanda da farklı sindirim mediatörlerinin salgılanması için uyarılarda bulunarak, safra kesesinin düzenli işlemesi için faydalı bir baharat türü olduğunu gösteriyor.

Ancak, zerdeçal kullanımın da aşırıya kaçılması halinde, karaciğer çalışma sisteminin ve safra kesesi çalışma koşullarının yavaşlamasını sağlamaktadır. Bu yavaşlamanın sonucu ise inflamantuar safra kesesi  koşullarını ve safra kesesi taşları ile kanal tıkanıklığını getirmektedir. Bu gibi problemlerden kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçmek ve bünyeniz için zerdeçal kullanmanın zararları olup olmadığını öğrenmek için sağlık kuruluşlarından yardım alarak zerdeçal kullanımına başlayın. Bu kullanım normal kullanım dozunu aşmasa bile.

4. Alerjik Reaksiyonlar


Zerdeçal kullanımı her yaş grubuna dahil bireyler için gün içerisinde 1500 mg kadar tüketilmesi durumunda herhangi bir sakınca göstermemektedir. Fakat normal kullanım miktarından fazla kullananlar ya da zerdeçala karşı hassasiyeti bulunan kişiler de, bulantı, kusma, mide rahatsızlığı ve ya ishal gibi problemlerin meydana gelmesi ile karşılaşabilmektedir.

Zerdeçal bazı ilaç ve merhemlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, zerdeçal içeren merhemler ve zerdeçal içeren bazı losyonlar bulunmaktadır. Zerdeçala karşı hassasiyeti olan kişilerde genetik yatkınlığına da bağlı olarak, cilt alerjisi, döküntü ve yanma hissine yol açabilir. Ciddi olayların meydana gelmesinde, kurdeşen, kontakt dermatit ve anafikalsi gibi durumlarda gelişebilir.

5. Karaciğer Rahatsızlıkları



Hazımsızlık ve sarılık gibi karaciğer fonksiyon bozukluğu hastalıkları da yüksek miktarda zerdeçal kullanımı ile ilişlilendirilen hastalıklardandır. Eğer sizde karaciğer rahatsızlığı bulunan hastalar arasındaysanız, meydana gelebilecek rahatsızlıkları önlemek ya da tamamen ortadan kaldırmak için beslenme programlarınızdan ve diyet listelerinizin içerisinden zerdaçal baharatını kaldırmak zorundasınız.

6. Rahim Kasılmaları 



Özellikle hamile bayanların zerdeçal kullanımına ara vermeleri gereklidir. Çünkü zerdeçal tüketiminin vücudunuza yapacağı etkiler arasında rahim kasılmaları da vardır. Erken rahim kasılmaları sonucu, düşük ve vajinal kanama gibi problemlere neden olan uterus düz kas hücrelerinin aktivitesini arttırarak, rahim kasılmalarının  meydana gelmesi için uyarıcı etki yaratmaktadır.

Aynı zamanda yüksek miktarda zerdeçal kullanılması durumunda, ishal, mide bulantısı, kusma, cilt hasarları ve aşınmaları, inflamatuar deri kabarcıkları gibi yan etkiler de oluşabilecektir.

7. Böbrek Taşları



Böbrek taşı oluşumu ve düşürme ile ilgili geçmiş zamanlar içerisinde problem yaşayan kişilerin de zerdeçal tüketiminden uzak durmaları gereklidir. Zerdeçalın içerisinde bulunan yüksek oranda oksalar konsantrasyon bu hastalar için yan etki yapmaktadır. Bu madde tekrardan böbrek taşı oluşumunu sağlayabilir.