Hazır Meyveli Yoğurtlar Zararlı mı ?

- 22:39
Türkiye genel olarak yoğurt tüketimi oldukça fazla bir ülkedir. Hem evde kendi ellerimizle yaptığımız ev yapımı yoğurtlar olsun hemde hazır yoğurtlar oldukça fazla tüketilmektedir. Özellikle öğlen yemeği ve akşam yemeğinin vazgeçilmezleri arasında yerini almaktadır. Peki, hazır meyveli yoğurtlar zararlı mı ?


Önceden annelerimiz evde yaptıkları o muhteşem reçelleri, yoğurtla karıştırarak önümüze getirirlerdi. Hatta doğal meyve parçacıkları ile yoğurt karışımı elde eden kişiler bile vardı. Fakat gelişen teknoloji sayesinde evde hazırlanan bu doğal karışımların yerini, hazır meyveli yoğurtlar almıştır.

Tercih seçeneklerinin artması ve evde hazırlamanın vereceği zahmeti de eklersek, doğal ürünlerle yolumuz çoktan ayrılmış durumda. Yeni moda, hazır meyveli yoğurt tüketimidir.

Belirli piyasa koşulları altında üretilen ve daha uzun süre boyunca bozulmaması için çeşitli katkı maddeleri içeren hazır gıdalar arasında, hazır meyveli yoğurtlarda yerini almıştır. Bu yoğurtlar içerisinde olması gerekenden fazla madde içermektedir. Özellikle bebekler ve çocuklar için zengin besin içeriği sayesinde önemli besin kaynağı olan hazır meyveli yoğurtlar, çeşitli kimyasallar içerebilmektedir.

İşin aslını irdelemek gerekirse, hazır yoğurtların üretiminde çöpe gidecek, atık meyveler ve çürümüş meyveler kullanılmaktadır. Üretim aşamasında ki bu rezalet, içerisinde kullanılan kimyasal maddelerin yanında masumdur.

Meyveli yoğurtlarda ki koku ve lezzeti, gerçek meyvelerle birebir eşleştirmek için bir çok farklı kimyasal kullanılmaktadır. Hazır yoğurtlarda önemli nokta, tüketicilerde gerçek meyve kullanılmış algısını oluşturabilmektir.

Bu saydığımız bazı zararlı aşamalara ek olarak; ambalajlarda satılan ürünlerin son kullanım tarihini uzatmak, bozulma oranını en aza düşürmek için reyon ömrünü uzatan asit düzenleyici, koruyucu özelliğini kazandırmak için ise anti-mikrobik maddeler, tatlandırıcılar ve renklendiriciler kullanılmaktadır.

Bu maddeler arasında özellikle ürünlerde kullanılan tatlandırıcıların zararları, bilimsel araştırmalar nezdinde yapılan laboratuvar çalışmaları sırasında tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Aktarılan bilgilere göre, bu tarz tatlandırıcıların elde edilme yönteminde, genetiğiyle oynanmış mısır şekerinin kullanıldığı bildirilmiştir.

Genetiğiyle oynanmış mısırın şekeri ise insan vücudu üzerinde zamanla bağımlılık yaparak, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bazı renklendiricilerin daha belirgin rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir. Örnek olarak, Tartazine renklendiricisi, Quinoline yellow, Ponceau ve Sunset yellow isimli renklendiricilerin olumsuz etkileri çocuklar üzerinde oldukça belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu renklendiriciler gelişme çağında bulunan çocuklar üzerinde davranış bozukluğu ortaya çıkartmaktadır. Yine aynı renklendiriciler, yetişkinler üzerinde mide bulantısı ve mide krampı gibi rahatsızlıkların semptomlarını görülür hale getirmektedir.

Yapılan hazır meyveli yoğurtların ambalaj açıklamalarında şekerin bulunmadığını da görüyoruz. Bildiğiniz üzere şeker, insan sağlığına zararlıdır. Çünkü aslen şekerin kendisi zaten bağımlılık yapmaktadır.

Hazır meyveli yoğurtların ambalajında direk olarak şekerin kendisinin adının geçmediği, içerisinde şeker olmadığı anlamına gelmemektedir. Çünkü bunu ifade etmek için glikoz şurubu, früktoz şurubu ve maltoz şurubu gibi değişik isimlerle belirtmektedirler. Aslında bu saydığımız maddeler aslen şekerin kendisinden daha zararlıdır. Bu algı yanıltmacası ise durumu değiştirmemektedir.

Eğer çocuklarınız gelişimi üzerinde oldukça önemli bir yere sahip olan ve diyet listelerinin vazgeçilmez yardımcı besin tercihini tüketmek istiyorsanız, meyveli yoğurdu kendi evinizde ellerinizle yapmalısınız. Evde kendi yaptığınız ev yoğurduna istenilen meyveler ilave edilerek tüketilebilir.