Hızlı yemek yeme alışkanlığı sağlımız için zararlı sonuçlar doğurabilir. Çoğu kişi alışılagelmiş bir durum söz konusu olduğundan dolayı yemeği nasıl tükettiğini sorgulamadan, hızlı hızlı lokmaları tam çiğnemeden tüketiyor. Bazı kişilerde bu durumdan rahatsız olmasına rağmen yine de hızlı yemeye devam ediyor.
Peki hızlı yemek yememize sebep olan nedenler ve zararları nelerdir ?
Hızlı yemek yememize sebep olan bir çok etken mevcuttur. Bu sebeplerin başında yıllardır süregelen yaşam tarzınız yer almaktadır. Gün içerisinde acele yapılması gereken işler, stresli anlar, aç kalınan süre zarfının uzaması gibi bazı koşullar hızlı yemek yeme alışkanlığı kazanmanıza ve sürdürmenize sebep olur.
Hızlı yemek yeme durumları çoğu zaman vakit yetersizliği, birlikte yemek yediğiniz arkadaşlarınız ve ortama ayak uydurulması gibi sebeplerden dolayı da kendini gösterebilmektedir.
Yemek yemek acele edilecek bir eylem değildir. Sindirimin ilk başladığı yer ağızdır. Bu yüzden yemekleri yerken iyice çiğnemeli, ardından ise yutmalıyız. Aksi takdirde, hızlı yemek yeme alışkanlığını devam ettirmeniz durumunda sağlığınız ile ilgili önemli sorunlar yaşayabilirsiniz.
Sağlıklı bir hayat için sağlıklı alışkanlıklar edinmemiz gerektiğini unutmadan, hızlı yemek yemenin doğurabileceği kötü sonuçlara göz atmaya geçebilirsiniz.
Hızlı Yemek Yemenin Zararları
Yemeği hızlı yemenin zararlarını üç ana başlık altında inceleyebiliriz. Bu başlıklar;
1-) Sindirim Rahatsızlıkları
2-) Kilo Alma Problemi
3-) Metabolizma Sorunları
olarak sıralanabilir.
Hızlı yemek yeme alışkanlığının yol açtığı Sindirim Rahatsızlıkları
Yemekleri hızlı tüketme alışkanlığı, ağza alınan lokmaların iyi öğütülmeden yutulmasına sebep olmaktadır. Böylece tam olarak parçalanmadan mideye geçen besinleri sindirilme işlemi, sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tarz beslenme alışkanlığına sahip kişilerde genel olarak hazımsızlık rahatsızlığı görülmektedir. Hazımsızlık ise beraberinde mide ağrılarını da getirebilmektedir.
Bu nedenle yemek yerken ağza alınan lokmaların iyi öğütülmesi gereklidir. Ağızda iyi öğütülen besinlerin sindirilmesi de oldukça kolay gerçekleşmektedir.
Hızlı yemek yeme sonucu Kilo Alma Problemi
Hızlı yemek kilo almaya sebep olan en büyük unsurdur. Mide ve beyin, yemek yenildiği sırada ortak bir çalışma gerçekleştirir. Yenilen yemek miktarı vücudunuz için yeterli olduğu taktirde mideniz tarafından beyninize karnınızın doyduğu mesajı gönderilir. Tokluk sinyalinin beyne gönderilmesi gecikmeli olarak iletilmektedir. Bu süre zarfı içerisinde ise hızlı yemek yemeye devam edilmesi halinde, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktardan daha fazla kalori alırız.
Bu nedenden dolayı yemeği yavaş tüketmeye çalışmalıyız. Böylece, daha az yemek tüketerek kilo almanın önüne geçebiliriz.
Yapılan bilimsel çalışmalar neticesi, hızlı yemek yiyen kişilerin, yavaş yemek yiyen kişilere oranla daha fazla miktarda kalori aldığını göstermektedir. Bu netice sonucu yine hızlı yemek yiyenler, tokluk hissini daha zayıf yaşayarak çok çabuk acıkıyorlar.
Ayrıca çok daha tehlikeli olan bir sonucu, çok nadir görülse de obezite problemine yol açmasıdır.
Hızlı yemek yeme alışkanlığının yol açtığı Metabolizma Sorunları
Hızlı yemek yeme sonucu kilo almaya bağlı olarak bazı metabolizma problemleri de ortaya çıkmaktadır. Kilo alma problemi ve obezite gibi durumların kalıcı hale gelmesi sonucu, diyabet ve insülin direnci gibi rahatsızlıklar da belirti gösterebilmektedir.
Sağlıklı bir hayata kavuşmak ve uzun bir ömre sahip olabilmek için bu problemlere yol açan alışkanlıklardan kurtulmak gerekmektedir. Bu yüzden yapabileceğimiz en önemli değişikliklerden birisi de doğru beslenme alışkanlığını kazanabilmektir.
Hızlı yemek yeme alışkanlığından Kurtulmak
Yemek yerken kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortam seçmeye özen gösterin. Çünkü rahatsız olduğunuz ve hoşunuza gitmeyen ortamlar, yemeği hemen bitirerek ortamdan uzaklaşmanız gerektiği hissini oluşturabilir. Bu da normal olarak hızlı yemek yemenize sebep olacaktır.
Hızlı yemek yiyen arkadaşlarınızla yemek yememeye çalışın. Yada onu da gerekli bilgilendirmeler ile doğru beslenme alışkanlığını kazanmaya teşvik edin.
Sıcak yemekleri tüketmekten kaçının. Sıcak yemekler ağzınızı yaktığından dolayı hemen yutulur. Bu sebepten dolayı, yemeklerini tüketirsek biraz soğumasını bekleyebilirsiniz.
Genellikle stres ve yoğun ruh hali durumlarında daha fazla yemek yeme gibi durumlar meydana gelir. Böyle anlarda ise hızlı yemek yeme kaçınılmaz bir hal alır. Bu durumda sağlığınız açısından pek de iyi sonuçlar meydana getirmez. Bu yüzden bu gibi rahatsızlıklar anında yemek yemekten kaçınmanız fayda vardır.