Diyette Pilav Yenir mi?

- 18:41
Fazla kilolar ve obezite maalesef günümüzün en büyük problemlerinden birisi haline gelmiştir. Kilo vermek için neredeyse her yolu deneyen bireyler, aldıkları olumsuz sonuçlar nedeniyle hayal kırıklığına uğruyor. Peki, durum böyle iken yapılan diyetlerde pilav tüketilir mi ?


Günümüzde kilo vermek için genellikle diyetler, şok diyetler ve detokslar rağbet görse de, spor ve antrenman ile desteklenmeyen hiçbir diyet kişiye kısa vadede sağlıklı bir kilo verme vaadini veremez. Sağlıklı ve olumlu sonuçlar elde etmek için diyetler spor egzersizleri ve antrenman planları ile desteklenmelidir.

Bireyler kilo vermek için kendi biyolojik ve fiziksel koşullarını göz önünde bulundurarak, kilo vermek için uygun diyet ve antrenman planlarını hazırlayabilirler. Diyet listeleri kendi aralarında farklılıklar içerse bile, genel olarak mantığı oldukça basittir. Bol miktarda yağ içeren ve yüksek kalorili besinlerin tüketilmemesi esasına dayanır. Böylece gün içinde harcayacağımız kalori miktarından daha az kalori alınması ve kilo kaybı yaşanması beklenir.

Peki, pilav çeşitlerinin diyette tüketilmesi uygun mudur ? 


Pilav, oldukça fazla miktarda kalori içeren bir besin maddesidir. Aynı zamanda çok da sağlıklı bir gıda değildir. Bu nedenlerden dolayı diyetisyenler ve uzmanlar, diyet listelerine pilav eklenmemesi konusunda kullanıcıları uyarmaktadır. Çünkü bu diyetin mantığına tamamen ters bir durumdur. Diyetin açıkladığımız tanımı ile tamamen birbirine ters ilişki içerisine girer. Bu yüzden diyet uygularken pilav tercihlerinden kaçınmalıyız. Özellikle de pirinç pilavından. Çünkü pirinç pilavı bu dengeyi tamamen bozmaktadır. İçerisinde şeker ve karbonhidrat kaynaklarını bol miktarda bulundurmaktadır. Bu da diyetin amacına ulaşmasını engellemektedir.

 Pilav uzun süreli tokluk hissi oluşturan bir besin değildir. Çünkü pilavların geneli karbonhidrat bakımından zengindir.

Ama illa ki pilav tüketmek isteyenler olursa, onlara da önerimiz, bulgur pilavı  ya da kepek pilavı olacaktır. Neden böyle bir tercih diye sorarsanız; çünkü bu pilav çeşitleri pirinç pilavına göre daha fazla miktarda lif içerir ve daha uzun süre boyunca devam eden tokluk hissi oluşturur. Bu da bir nebzede olsa diyet sürecini teselli eden bir neden olabilir.  Aynı zamanda bu şekilde kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olunmuş olur.

Pilav tüketimi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda bazı önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Bir hafta içerisinde 5 porsiyon veya daha fazla miktarda pirinç pilavı tüketen kişilerin, diyabet hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Böylece aşırı pirinç pilavı tüketmenin ilerleyen yaşlarımızda problemler doğuracağının sinyalleri bizlere iletilmektedir.

Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda zayıflama diyetlerinin genelinde pirinç pilavı tüketiminin doğru bir tercih olmadığı görülmektedir.

Bulgur pilavı ise sağlıklı olmasına rağmen kilo vermek için gerçekten de yardımcı bir besin kaynağı olmadığı ortadadır.

Siz ben yinede tüketirim diyorsanız eğer size bir tavsiyemiz var. Pirinç pilavını sevmeniz gayet normal, çünkü muhteşem bir lezzet. Bu yüzden diyetlerinizde tüketecekseniz bile yeterli ve dengeli miktarlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Evet aslında önemli olan nokta, her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarlarda beslenerek kalıcı ve sağlıklı kilo vermektir.


Burada diyet programlarını uygularken yaptığımız bir diğer yanlıştan daha bahsetmek istiyorum. Çünkü bu besin kaynağı da pilavlar gibi karbonhidrat türevi bir besin kaynağıdır. Diyet yaparken yaptığımız en büyük hatalardan biri diyet listesinin içerisinden ekmeği çıkarmaktır. Bunun nedeni ise ekmeğin kilo aldırması ve diyet yaparken tüketilmemesi gerektiği düşüncesidir. Bu tercih doğru bir hareket değildir.

Ekmek gün içerisinde 1-2 dilim de olsa mutlaka vücuda alınması gereken bir besin maddesidir. Aslında pilav tercihlerinin sofralarımızda yer almasının nedeni de, sofralardan ekmeklerin kaldırılmasıdır. Bunun nedeni de ekmeğin verdiği tokluk hissini pilav ile karşılamaya çalışmaktır. Yapılan bu eylemin kesinlikle doğru olmadığını ve yapılmaması gerektiğini ayrıca sizlere not olarak bildirmek istedim. Çünkü pilav tüketerek aldığınız kalori miktarı, ekmek tüketerek aldığınız kalori miktarından oldukça fazladır. Bu yüzden diyet programlarında pilav tüketmek yerine 2-3 dilim ekmek tüketmenizi tavsiye edebilirim.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat için bizi takip etmeyi unutmayın.