Evlendikten Sonra Kilo Alanlardan Mısın?

- 21:38
Evlilik ile farklı fikirler ve kültürel çeşitlilikler bir araya toplanır, harmanlanarak da yeni bir yaşam tarzı oluşturulur. Oluşan bu yeni yaşam tarzının getirdiği dezavantajlardan birisi de evlendikten sonra alınan kilolardır. Peki, evlendikten sonra neden kilo alırız ve çözümü nedir ?


Evlendikten sonra birlikte yeniden tasarlanan yaşam biçimine uyum sağlama ve evlilik sonucunda meydana gelen ortamın avantajları ve dezavantajları gözlemlenmeye başlanır. Tüm bu süreçlerin sonucunda ise, çiftler birbirlerinin karşılıklı olarak görüşlerine saygı gösterip kabullenerek, yeni ortak bir çizgi belirler ve o çizgide yürümeye devam ederler. 

Evlilik, farklı yemek alışkanlıklarını bir araya getirir. Bireylerin bir arada oldukları sürelerde bolca atıştırmalık yiyecekler tüketmelerini sağlar. Evlilik, her şeyin paylaşılmasını esas almasından ötürü, tüketilen yemekler de paylaşılmaya başlanır. Fakat tüketilen kalorisi yüksek besinler bireylerin kilo almasına sebep verir. Bu da bireylerin yıllardır süregelen yemek düzenini alt üst ederek, yeni bir yemek alışkanlığı kazanmasına sebebiyet verir. Özellikle yemek alışkanlıklarının değiştiği evlilikler, kültürler arası evliliklerin yaşandığı ilişkilerde kendisini göstermektedir. Bireylerin doğup büyüdüğü coğrafya ve kültürüne göre alışmış olduğu beslenme alışkanlıkları mevcuttur. Bu alışkanlık evlilikten sonra farklı bir kültürün ve coğrafyanın alışkanlığıyla harmanlanır ve ortaya yeni bir yemek alışkanlığı çıkartılır. Bu durumda beraberinde kaçınılmaz bir kilo artışını getirir. 

Evlendikten Sonra Kilo Almanın Başlıca Nedenleri ?


Evlendikten sonra kilo almanıza sebebiyet veren başlıca nedenler vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

  • Her şeyi Paylaşma Olgusu
  • Yemek Alışkanlığındaki Değişiklik
  • Biyokimyasal Durum Değişikliği
  • Hareketsiz Bir Yaşama Geçiş
  • Evlilik Sonrası Boşvermişlik Duygusu
  • Daha Sık ve Fazla Yemek
Yukarıda bahsettiğimiz nedenler, genellikle evlilik sonrası oluşan durumlardan ileri gelmektedir. Bu ve benzeri sebepler ise kilo almamızı kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalarda evlenince daha fazla miktarda kilo alındığını kanıtlamaktadır. Öyle ki, evlenen kişiler de bekarlara oranla yaklaşık olarak 3 veya 4 kilo civarında bir kilo artışı görülmektedir.

Evlenen kişilerin kilo artışlarının ve kilo almaya eğimli olmalarının altında yatan sebepler arasında ilk sırayı beslenme alışkanlığındaki düzen yer almaktadır. Öyle ki yeni evlenen çiftler, yalnız bir yaşam sürdürdükleri zamana göre beslenme düzeninde belirgin bir düzen ve disiplin yer alır. Rutin yaşanan bir ilişki, yemeklerde yerini alan daha fazla menü içeriği ve bazende olsa ağır yemekler kilo almanızı daha kolay bir hale getirir. Bunun ardı sıra tüketilen tatlı, meyve ve çerez ile birlikte geçirilen zaman aralıkları da bunu desteklemeye devam eder.

Ama önemli olan bu süreç içerisinde kilo almamak için, tüketilen besinlerin miktarlarının kontrol edilmesidir.

Örneğin, akşam yemeği menü içeriğinde genellikle protein ve sebze ağırlıklı besinler tüketilmelidir ( et, tavuk ve balık gibi ). Makarna ve pilav gibi bol miktarda karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalıdır. 

Genellikle akşamları televizyon karşısında geçirilen zaman dilimleri içerisinde tatlı, cips ve kuru yemişler tüketilir. Bu gibi besinler tüketmek yerine yağsız ve tuzsuz bir su bardağı kadar patlamış mısır yemek iyi olacaktır. Yanında iyi uykuya destek olması amacı ile tarçınlı süt ya da az yağlı yoğurt ve içerisine 1 yemek kaşığı kadar yulaf ve meyve eklenerek tüketilebilir.