Kafein Anne Sütünü Etkiler mi?

- 16:16
Bir okurumun ‘kafein anne sütüne geçer mi?’ sorusu üzerine böyle bir yazı çıktı ortaya. Sonuna kadar okumanızı öneririm.

Hemen hemen her evde bulunan kahve, çay, kola gibi içeceklerin içeriğinde kafein bulunmaktadır. Bunun yanında metabolizma hızlandırıcı bazı ilaçların içeriğinde de kafeine rastlamak mümkündür.
Emzirme döneminde içilen bu içeceklerin içeriğinde bulunan kafein anne sütü ile çocuğa geçip geçmediği konusu ise merak konusudur.
Bazı içecekler ve besinler yoluyla kafeinin anneye geçmesi son derece doğal bir olaydır. Burada önemli olan ise kafein bebeğe ve anneye olan etkisidir.

Kafein Anne Sütünden Nasıl Geçer?

Anne adayı kişiler stresli bir dönem yaşadığını kabullenmeyip gün içinde çok fazla kahve ve çay tüketebiliyor. Bebeğini düşünerek bu alışkanlığını bırakmak yoluna gitmelidir. Başka bir yöntem ise kontrol etmektir. Gün içinde alacağı kafein miktarını azaltmalıdır. Aldığımız kafeinin yalnızca %1’i anne sütü ile bebeğe geçer. Yani 1 fincan kahve tüketiminde çocuğa çok az bir miktar geçer. Bu miktar çocuğa tıbbi anlamda bir zarar vermez. Kahve içtikten 1 saat sonra anne sütünde daha fazla kafein görülmektedir.

Anne Sütüne Etkisi

‘Bana 1-2 bardak yetmez ben 3 fincan kahve içerim.’ Diyorsanız orada kendinize DUR demeniz gerekiyor. 3 fincan kahve sütün yapısını değiştiriyor. Amerika’da yapılan bir araştırma da fazla kafeinin anne sütündeki demiri azalttığını söylemektedir. Kahve sütün içeriğinde bulunan demiri azaltıyor. Bunun sonucunda kansızlık ve demir eksikliği görülmektedir.

emziren anne kahve tüketimi

Anneye Kafein Önerileri

  • Emzirme döneminde kafein alımını azaltın.
  • Sigara içiyorsanız hemen bırakın.
  • Fazla kahve tüketimi çocukta uykusuzluk, huzursuzluk yapacaktır.
  • Emzirdiğiniz süre boyunca kahve kısıtlamasına devam edin.
  • Günlük en fazla 1 fincan kahve 2 ince bardak çay içme limitiniz olsun.
  • Diğer kafein içeren şeker deposu gazlı içecekleri mutfağınıza sokmayın.
    • Emziren anneler için beslenme listesini okuyun.
→ Bir önceki "En Etkili Zayıflama İlaçları" başlıklı yazımızda 'zayıflama ilaçları, etkileri, zararları, yararları, zayıflama ilaçları zayıflatırmı' hakkında bilgiler verildi.