Zayıflamaya Yardımcı Yeşil Çayın Faydaları

- 20:00
Siyah çayla aynı bitkiden elde edilen zayıflamaya yardımcı bitkisel bir çay olarak yeşil çayın faydalarını öğrendikçe daha çok sevecek, daha çok tüketeceksiniz. Bu yazımızda sizler için yeşil çayın faydalarını ve zayıflamaya olan etkisini derledik.

yeşil çay

Yeşil çay ve etkileri üzerine yazılan bir çok yazı okumuşsunuzdur mutlaka. Birbirinden değerli faydaları ve kilo vermeye olan muhteşem faydasını biliyorsunuzdur. Ancak unutulmamalıdır gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcadığınız kalori miktarından fazla ise kilo vermeniz maalesef mümkün değildir.

Yeşil çayın yağ yakımı üzerinde ki etkisi, içerdiği kafeinle metabolizma hızını arttırması ve yağ yakımını hızlandırmasıdır. Yeşil çay, yağ yakımı konusunda özellikle obezite rahatsızlığına sahip kişilerde etkisini daha çabuk ve fazla göstermektedir.

Yeşil çay aynı zamanda antioksidan bakımından zengin içecekler arasında yerini almaktadır.

Yeşil çay kullanılarak kilo verme üzerine yapılan bilimsel çalışmaların sayısı oldukça azdır. Fakat buna rağmen bir çok bitki uzmanı ve yeşil çay kullanıcısının görüşü düzenli olarak kullanıldığı takdirde yeşil çayın iştahı bastırdığı ve kilo vermeye yardımcı olduğudur.

Ayrıca yeşil çayla ilgili yapılan araştırmalar sonucu içinde bulunan epigallocatechin 3-galat antioksidanının düzenli beslenme programına sahip olan kişilerde kilo vermeyi hızlandırdığı görülmüştür.

Yeşil çay diyet listeleri dahilinde kullanıldığında, gün içinde kaybedilen enerjinin tekrar kazanılmasını sağlar. Metabolizmanızı hızlandırarak ekstra kalori yakmanızı da sağlar ama tek başına tüketilerek kilo vermenizi sağlamaz. Bunun yanı sıra egzersiz ve düzenli bir beslenme programına
sahip olmalısınız.

Yeşil Çayın Faydaları


yeşil çay



Yeşil çay düzenli olarak tüketildiği taktirde inanılmaz fayda sağlar. Bu faydaları ise besin içeriğinde ki maddelerde gizlidir. Yeşil çayın yüzde 40'ını oluşturan polifenoller bu listenin başında gelmektedir. Asıl görevi sağlığımızı korumak olan polifenoller ile birlikte içerisinde karbon hidrat, aminoasitler, bazı yağ asitleri, kafein, B,C,E Vitaminleri ve teofilin de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra sağlığımız için oldukça önemli olan mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Kalsiyum, magnezyum, krom, çinko, demir, bakır, mangan, molibiden, selenyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller bakımından da depo görevi görmektedir.

Yeşil çayın sahip olduğu bu muhteşem besin değeri yapısı ile faydalarını şöyle açıklayabiliriz;

1- Düzenli yeşil çay içmek diyabet hastalığının ilerlemesini durdurur ve yakalanma riskini azaltır. 

2- Yeşil çay içmek kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesini sağlar.

3- Cilt ve saç sağlığını korumak ve güçlendirmek için yeşil çay birebirdir. 

4- Yeşil çay içmek kilo vermeye yardımcıdır ve zayıflatır.

5- Yeşil çay dişler için de faydalı bir içecektir ve ağız bakımı gerçekleştirir. 

6- Yeşil çay tansiyon hastaları için şifalıdır. Tansiyona iyi gelir. 

7- Damar tıkanıklığını önlemek için yeşil çayın besin yapısından faydalanılabilir. 

8- Yeşil çay içerek kanserden korunabilirsiniz. ( Yeşil  çayın etkili olduğu kanser türleri: meme kanseri, mide kanseri, cilt kanseri, yumurtalık kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri ve pankreas kanseridir. ) 

9- Yeşil çay tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir. 

10- Yeşil çay sindirim sistemini düzenler ve sağlığının korunmasına yardımcı olur. 

11- Yeşil çay Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı etkili bir silahtır.

12- HIV virüsünün yayılmasını durdurmak için kullanılabilir.

13- Alerjisi olanlar için faydalıdır. 

Yeşil Çayın Zararı Yok mu ?

Acaba bu kadar faydasını sayarak yere göğe sığdıramadığımız yeşil çayın da yan etkisi var mıdır ? Her besinde olduğu gibi yeşil çayda da tüketimde aşırıya kaçıldığı taktirde bazı yan etkiler kendini göstermektedir. Bu sebeple uzmanlar tarafından yapılan gerek yazılı uyarılar da, gerekse de sesli uyarılar da dikkatli kullanılması gerektiği her fırsatta vurgulanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda günde 5 bardaktan fazla yeşil çay tüketilmesinin zararlı sonuçlar doğurabileceği belirtilmektedir. Eğer yeşil çay tüketiminde aşırıya kaçarsanız şu durumlar ile karşılaşmanız muhtemeldir;
  • Uyku Problemi 
  • Sinir, Stres ve Asabiyet 
  • Reflü Ağrısı
  • Baş Ağrısı
  • Kulak çınlaması
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • İshal ve Kusma
  • Zihin bulanıklığı 

Yeşil Çayı Kimler Tüketmemelidir ?

Yeşil çay içmek farklı farklı açılardan bir çok fayda içermektedir. Fakat bazı istisnai durumlar ve hastalıklara sahip kişilerin yeşil çay kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir. Genel olarak yeşil çay tüketmesi yasak olan kişiler ve hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;
  • Anemi hastalığına sahip olanlar
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Kaygı bozukluğu olanlar
  • Karaciğer rahatsızlığı bulunanlar
  • Mide ülseri ve böbrek rahatsızlığı bulunanlar
  • Kalp ritim problemi olanlar
  • Kemik zayıflığı olanlar
  • Göz tansiyonu olanlar
  • Kanama problemine sahip olanlar 
  • Hamile ve Emziren Kadınlar