Diyetisyenlerin Önerdiği En Faydalı 5 Besin

- 17:52
Sağlıklı beslenme ve diyet önerileri için uzmanların önerdiği 5 faydalı besin bulunmaktadır. Mutfağınızda bulunması ve mutlaka günlük tüketimde olması hem faydalı hem de sağlıklı olmaktadır. Günlük olarak yapılan beslenme şekillerine dikkat ederek ve diyetisyenlerin önerdiği en faydalı 5 besin şeklinde olan gıdalardan yararlanarak beslenme de avantajlı ve yararlı olabilmektedir.



  • Düşük kalorili
  • Yüksek protein oranı
  •  Az yağ miktarı
  •  Karbonhidrat azlığı şeklinde bulunan besinlerin tüketimi sağlıklı ve besleyicidir.
Özellikle dönemin büyük rahatsızlıklarından olan obeziteyi önleme açısından da bu durum gereklidir. Böylece sağlıklı yaşam önerileri de aynı özellikte geçerlidir. Karbonhidrat oranının yüksek olduğu gıdaların tüketimi ciddi anlamda şeker isteğini tetiklemektedir. Böylece yoğun şeker alımı direkt olarak yağlanmaya e obezitenin artmasına yol açmaktadır.

Obezite rahatsızlıklarının çoğalması devamında kalp rahatsızlıkları ve daha zorlu hastalıklarında oluşumuna yol açacaktır.

- Karaciğer yağlanması

- Kalp ritmi bozukluğu

- Kanser hastalıklarının başlangıcı şeklinde birçok soruna da neden olabilir.

Günlük Tüketimde Olması Gereken 5 Besin


Organik olması ya da katkısız olması bu alanda en önemli aşamadır. Çünkü besin değeri yüksek olan 5 ürün beslenme programına eklenmelidir. Aynı zamanda bu besinlerin fazla tüketimi de önerilmemektedir. Böylece 5 besin sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşama içinde gereklidir.

1- Sadeyağ; saflaştırılmış yağ olarak da bilinen yağ kullanımı sağlığa zararlı olmadan tüketilebilmektedir. Protein oranı da dengeli olan sadeyağ diyetisyenler tarafından da sıkça önerilmektedir. Enerji değeri yüksek olan sadeyağ K2 vitamini açısından da önemlidir. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerde az miktarda kullanım günlük yağ alımını dengelemektedir. Hem vücuttaki yağı yakmak hem de damarların sağlığını korumak için tercih edilen sadeyağ oranı yemeklerde tercih edilen tüm yağların yerine kullanılabilmektedir.

2- Yumurta; kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, aynı zamanda sporcu yiyeceği olarak da bilinmektedir. Protein oranı yüksek, yağ oranı düşük olan yumurta ila sağlıklı beslenmenin yanı sıra sıkılaşma da söz konusu olmaktadır. Yağsız ve yüksek oranda alınan yumurta zayıflamaya da yardımcı olarak sağlıklı yaşamda sunmaktadır. Omega 3 oranı yüksek olan bu besinde enerji alımı da fazlaca bulunmaktadır. Tokluk hissinin de artması için tercih edilen yumurta günün her saatinde tüketilebilmektedir. Yalnız yumurta tüketiminde dikkat edilmesi gereken aşama gezen tavuk olmasıdır. Bunun için yumurta alırken seri numarasından takip yapılabilmektedir.

3- Süt ve süt ürünleri; kalsiyum ve protein oranı bakımında insan sağlığına en yararlı besinlerden biri de süt ve süt ürünleri olmaktadır. Dengeli ve düzenli tüketimde bağışıklık sisteminin artmasının yanı sıra kalsiyum oranı da kemik gelişimini koruyacaktır. Her yaştan kişilerin gün içerisinde dengeli oranda tüketmesi uzmanlar tarafından sürekli olarak önerilmektedir. Düşük yağ oranından ötürü gün içerisinde süt ve süt ürünlerinin doğal olarak elde edilmesi de önemlidir. Süt ürünleri arasında tercih edilen lor peyniri hem sağlıklı hem de yağ oranı en az olan besindir. Bununla beraber süt ve yoğurt içinde günlük tüketim en az 1 bardak ya da 1 kase şeklinde diyetisyenler tarafından ara öğün olarak önerilir.

4- Patates; her besin için geçerli olan fazla tüketimde zararlı olan ürünlerden biri de patatestir. C ve B vitaminleri bakımında zengin olan patates, haşlama ya da buharda pişirilmiş olarak sorunsuz bir şekilde tüketilebilir. Karbonhidrat oranının da zengin olduğu patates için günde yalnızca 1 öğün tüketim sağlıklı olmaktadır. Bunun içinde öğlen ya da akşam yemeklerinde belirli oranlarda patates tüketimi diyetisyenler tarafından önerilir.

5- Et; özellikle dana eti kullanımı bu aşamada sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Tüm et çeşitleri dengeli olarak tüketildiğinde hem sağlıklı hem de vücut için faydalı olabilir. Beyaz et içerisinde balık hem omega 3 hem de protein oranı açısından en zengin besindir. Izgarada yapılmış balık çeşitleri akşam yemeklerinde doyurucu olarak tüketilebilir. Yağsız kırmızı et çeşitlerinin de aynı şekilde ızgara ya da buharlama yöntemi ile pişirilmesi ile sağlıklı şekilde tüketilmesi mümkündür. Bu aşamada diyetisyenle kırmızı et seçeneğinin sindirimi zorlaştırması açısında akşam yemeklerinde pek önermemektedir. Öğlen öğünlerinde etkili olan kırmızı et sindirime de yardımcı besin olarak tercih edilebilir.